Bebeluşii din Iaşi au şanse mai multe la viaţă

joi, 20 iunie 2013, 01:50
2 MIN
 Bebeluşii din Iaşi au şanse mai multe la viaţă

În urmă cu o lună, Ministerul Sănătăţii anunţase sistarea acestor fonduri.

Maternitatea „Cuza Vodă“ a primit bani pentru programele naţionale necesare bebeluşilor şi pacientelor. După o lună în care programele au fost subfinanţate sau chiar sistate, unitatea medicală îşi poate relua de acum activitatea obişnuită.

Deşi Maternitatea „Cuza Vodă“ este un spital de nivel III, unde sunt transferate toate cazurile grave din alte unităţi de tip I sau II, timp de o lună programul de prevenţie a mortalităţii infantile a fost sistat, iar medicii se temeau că din această cauză nu vor mai putea salva vieţile a zeci de bebeluşi care se află în stare gravă.

Anul trecut, programul a primit o finanţare de 500.000 lei, iar conducerea a afirmat că anul acesta, sumele sunt asemănătoare. „Este suficient încât să ne descurcăm aşa cum trebuie şi să asigurăm ceea ce este necesar pentru copii“, a declarat prof.dr. Maria Stamatin, directorul medical al Maternităţii „Cuza Vodă“. Nu doar programul naţional de prevenţie a mortalităţii a fost finanţat, ci şi cel legat de prevenirea malnutriţiei.

Cu banii primiţi, unitatea medicală va putea achiziţiona formule speciale de lapte praf destinate prematurilor. Finanţare a venit şi pentru alte programe naţionale de sănătate, precum vaccinarea mamelor cu imunoglobulina D, la 72 de ore de la naştere, pentru screeningul oftalmologic şi cel auditiv, dar şi pentru depistarea malformaţiilor fetale. Pentru malformaţiile fetale, Maternitatea „Cuza Vodă“ a primit 50.000 de lei, faţă de 300.000 lei, cât a fost finanţarea în 2012. Medicii sunt de părere că s-a procedat corect prin reluarea programelor naţionale, mai ales că România se află pe primul loc în Europa la numărul deceselor nou-născuţilor.
 

Comentarii