Berea, benefică pentru sănătate, dar asociată cu alimente nesănătoase

joi, 02 octombrie 2014, 01:59
2 MIN
 Berea, benefică pentru sănătate, dar asociată cu alimente nesănătoase

Mai mulţi experţi în nutriţie din diferite ţări europene au prezentat o serie de studii privind efectele benefice ale consumului moderat de bere, marţi, la Bruxelles, în cadrul celui de-al 7-lea Simpozion european "Berea şi Sănătatea".

Consumul moderat de vin reduce riscul de boli cardiovasculare cu 32 la sută, iar cel de bere cu 22 la sută, a arătat Rosa Lamuela, de la Universitatea din Barcelona. Berea este o sursă importantă de polifenoli (antioxidanţi ce previn bolile cardiovasculare, cancerul şi reduc efectele îmbătrânirii), având un conţinut mai ridicat al acestor substanţe decât vinul alb, dar mai scăzut decât cel roşu. Pe de altă parte, mai multe studii făcute de-a lungul timpului indică o stare mai bună a sănătăţii la băutorii de vin, faţă de băutorii de bere, a arătat cercetătoarea olandeză Edith Feskens, de la Universitatea din Wageningen. Astfel, au concluzionat cercetătorii, berea în sine nu este nesănătoasă, dar este percepută astfel din cauza unor asocieri: este preferată în general de persoane cu un statut socio-economic mai scăzut, care automat au o stare de sănătate mai proastă şi tind să facă alegeri nesănătoase în alimentaţie.
Consumul moderat de alcool scade riscul mortalităţii, din toate cauzele, atât la femei, cât şi la bărbaţi, faţă de lipsa consumului. Odată cu creşterea consumului însă, creşte şi riscul, depăşindu-l pe cel existent în faza de non-consum, efect cunoscut drept curba J.
Doza zilnică recomandată de bere este de 330 de mililitri la femei şi de 660 de mililitri la bărbaţi.

 

Comentarii