Birocraţia era să ucidă un copil! Spitalele au făcut un protocol pentru salvarea sa

joi, 19 septembrie 2013, 01:50
2 MIN
 Birocraţia era să ucidă un copil! Spitalele au făcut un protocol pentru salvarea sa

Până acum, băiatul de 5 ani nu a făcut radioterapie din cauza motivelor birocratice.

Două unităţi medicale din Iaşi au ajuns la un acord comun pentru ca viaţa unui copilaş în vârstă de cinci ani să fie salvată. Minorul a fost diagnosticat cu o tumoare cerebrală în urmă cu un an. Tumoarea nu putea fi extirpată chirurgical, iar pentru a supravieţui are nevoie de chimioterapie şi radioterapie. Chimioterapie a făcut, dar la acceleratorul cu particule, unde se face iradierea, nu a mai ajuns din motive birocratice. Săptămâna viitoare însă, acesta va face prima şedinţă de radioterapie, care-i va spori şansele la viaţă. Procedura a fost amânată pentru că nu se găsea un medic care să-i facă anestezia înainte de radioterapie. Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iaşi considera că de acest lucru trebuie să se ocupe un medic pediatru, cu specializarea în anestezie şi terapie intensivă, în timp ce conducerea Spitalului de Copii „Sfânta Maria“ susţinea că anestezistul de la institutut trebuie să-şi asume răspunderea.

În dimineaţa zilei de marţi, IRO a trimis către Spitalul de Pediatrie o hârtie oficială pentru o propunere de protocol. Ieri, medicii au ajuns la un acord comun. „S-a decis că medicul care va face anestezia va fi de la spitalul nostru. Singura condiţie pe care o impunem este ca IRO să aibă dotările necesare pentru ca anestezierea să se facă în condiţii de siguranţă şi să nu punem viaţa copilului în pericol“, a declarat dr. Radu Terinte, managerul Spitalului „Sfânta Maria“. Conducerea IRO Iaşi aşteaptă o listă de la Pediatrie, pentru a înţelege exact care sunt condiţiile necesare. „Noi nu ştim ce au ei nevoie. Să ne trimită o foaie în care să apară totul. Aşa vom şti dacă trebuie să mai achiziţionăm ceva şi cum trebuie să fie dotată sala în care se va face anestezia“, a precizat ec. Mirela Grosu, managerul IRO Iaşi.

Potrivit acesteia, aparatură pentru anesteziere există în spital, dar, cel mai probabil, vor trebui cumpărate consumabile pentru copii. Începând de săptămâna viitoare, reprezentanţii ambelor spitale susţin că problema se va rezolva şi pacientul de cinci ani va începe radioterapia.

Comentarii