Calculatorul înţepeneşte

sâmbătă, 05 decembrie 2015, 02:50
4 MIN
 Calculatorul înţepeneşte

În situaţia în care Liga I este dependentă de comisiile FRF, de TAS şi de DNA, orice previziuni fotbalistice sunt lipsite de sens.

Din cele mai vechi timpuri şi până astăzi, plăcerea microbistului de pe toate meridianele şi paralelele lumii este reprezentată de calcule. Se studiază clasamente, programe şi se fac previziuni. La “Ziarul de Iaşi” era odată ca niciodată, din gând în gând, o rubricuţă, denumită “Calculatorul mărturiseşte” după o comedie cinematografică semnată de Mircea Cornea, rubrică mai mult axată pe şansele naţionalei tricolore de a trece cu un deznodământ fericit pârleazul preliminariilor. Nici echipa locală de fotbal nu a fost scutită de “calculatorul” nostru, fie că s-a numit Politehnica, fie că s-a numit CSMS. În aceste momente de final de sezon… pleosc-trosc! Plus flama de rigoare.

Voiam să spun că în acest final de sezon autumno-hibernal, microbiştii CSMS au intrat într-o deosebită febră matematică, analizând ce şanse are echipa ieşeană de a prinde faza play-off a Ligii I, acest veritabil Final Six. Febrilitatea este justificată, deoarece sistemul sezon regulat-play-off(out) este o noutate pentru amatorul autohton de fotbal. Mai puţin şi pentru cei interesaţi şi de alte sporturi cu mingea, dar nu prea, fiindcă voleiul, rugbiul etc. n-au imponderabilitatea sportului cu balonul rotund, iar “cestiunea” cu înjumătăţirea punctelor este absolut inedită în peisajul sportiv. Tot ieşeanul microbist vrea play-off şi nu numai pentru faptul că această calificare ar egala (cel puţin) poziţia maximă a fotbalului ieşean, cât mai ales pentru că acel play-off ar însemna visul de aur al întregii suflări fotbalistice ieşene, salvarea de la retrogradare cu mult înainte de final. Nu de alta, dar cardiograma microbistului ieşean suferă variaţii periculoase, când epoca liniştită Gheorghe Nichita pare a se fi încheiat.

În condiţii normale, calculele a ceea ce a rămas din sezonul aşa-zis regulat nu sunt complicate, dacă nu are nimeni pretenţia de a fi emise concluzii bătute în cuie. Se iau cele şase etape rămase, se analizează programul, se coroborează cu clasamentul şi se face prognoza. Pare mai simplu decât în sistemul cu 18 necunoscute. Mai ales că până şi marii experţi în blaturi şi scenarii sunt un pic dezorientaţi în condiţiile astea cu înjumătăţirea. Dar, ca întotdeauna, să-i lăsăm pe blatomani în lumea lor virtuală… Există, însă, anumite “imponderabile”, cum zic statisticienii, care nu depind de play-off(out) sau înjumătăţiri.

Una dintre ele se numeşte FRF, cu Direcţia ei de Licenţiere şi celelalte comiţii şi comitete. S-a vădit recent că aceste comiţii au amestecat raţa autohtonă cu varza europeană şi au făcut un talmeş-balmes mai degrabă românesc decât român. Mai-marele licenţelor, Viorel Duru, a sesizat, pe bună dreptate, anomalia: între monitorizarea UEFA  a echipelor Astra şi ASA (care UEFA nu poate umbla în clasamentele interne) şi aplicarea fair-play-ului financiar la noi. În plus, FRF aşteaptă şi rezultatele apelului înregistrat la TAS de CFR Cluj şi Petrolul, pentru a pune mâna pe satâr. Şi acum, hai să ne imaginăm: tribunalul de la Lausanne scapă CFR de retrogradare prin ianuarie, după ce a amânat termenul de 30 noiembrie; atunci, Duru iese de la cotitură şi le ia clujenilor punctele înapoi pe criteriul fair-play-ului financiar şi, bineînţeles urmează un nou apel la TAS, care se poate prelungi chiar mult după încheierea sezonului regulat (cine joacă în play-off-out, Dumnezeu cu mila!). Dar, chiar dacă nu s-ar ajunge până acolo, nici un amator de calcule nu ştie cum o să stea CFR, cum o să stea Astra, cum o să stea ASA, la ora H. Ca şi cum toată babilonia nu-i de ajuns, FRF cu comisiile ei şi TAS nu sunt singurele imponderabile. Mai există şi un DNA, din afara fotbalului, dar înlăuntrul tuturor.

Calculele privitoare la CSU Craiova s-au complicat după ce olteanul cu banii, Mihai Rotaru, a fost reţinut. Organismul condus de Laura Codruţa Kövesi cercetează şi acuză, laolaltă, finanţatori publici şi privaţi, din punct de vedere fotbalistic. Pe bună dreptate, fiindcă mai presus de calculele fotbalistice este stârpirea corupţiei.

Decizia privitoare la accesul în play-off(out) se aşteaptă prin luna martie 2016. Ştie cineva câţi patroni (primari) vor rămâne fără probleme până atunci? Calculatorul nostru nu ştie şi din această cauză nu mărturiseşte nimic, ci înţepeneşte.

Comentarii