Când vine un nou elicoper SMURD la Iaşi? Au trecut patru luni de la tragedie

joi, 20 octombrie 2016, 01:58
2 MIN
 Când vine un nou elicoper SMURD la Iaşi? Au trecut patru luni de la tragedie

Luna trecută, Inspectoratul General de Aviaţie al MAI anunţa că un nou aparat va sosi în judeţ „în câteva zile“.

SMURD Iaşi nu a primit încă nicio veste despre elicopterul cu ajutorul căruia ar urma să se reia intervenţiile aeriene în judeţ şi în afara acestuia. Conducerea serviciului mobil a fost anunţată în scris, încă de la începutul lui septembrie, de Ins­pectoratul General de Aviaţie al MAI că, în termen de câteva zile, Iaşul va primi un aparat de zbor pentru a interveni pe calea aerului la urgenţele majore. Momentan, aparatul nu a ajuns la Iaşi, şi nicio altă informare în acest sens nu a mai fost transmisă către reprezentanţii SMURD Iaşi.

Serviciul ieşean nu a mai putut prelua bolnavi cu elicopterul de mai bine de patru luni, după ce aparatul EC 135 cu care serviciul mobil efectua intervenţii din 2015 s-a prăbuşit în Re­publica Moldova în timpul unei misiuni. În accidentul aviatic petrecut în apropierea localităţii Haragâş, din Basarabia, pe 2 iunie, şi-au pierdut viaţa toţi cei patru salvatori: dr. Mihaela Dumea, asist. Gabriel San­du, comandorul Doru Gavril şi copilotul Voicu Şocae.

Potrivit MAI, aparatul care urmează să ajungă la Iaşi este elicopterul cu care s-au reluat intervenţiile aeriene în 2010, după patru ani de la prima tragedie prin care a trecut familia SMURD de la Iaşi. Elicopterul a fost achiziţionat de Ministerul Sănătăţii în 2010 pentru baza SMURD Iaşi şi a servit ur­genţele din teritoriu până anul trecut. Din 2015, după ce SMURD Iaşi a demarat un proiect transfrontalier comun cu Republica Moldova primind astfel un aparat nou, elicopterul achiziţionat în 2010 a fost retras de la Iaşi şi a servit zonele în care aparatele de zbor intrau în revizii.

Comentarii