Saună forţată, în salon

Canicula a transformat unele saloane de spital în locuri de tortură

marți, 25 iunie 2013, 01:50
5 MIN
 Canicula a transformat unele saloane de spital în locuri de tortură

Spitalele ieşene s-au transformat în cuptoare. Pacienţii stau în saloane ca la saună, în majoritatea unităţilor ieşene neexistând aparate de aer condiţionat decât în câteva saloane. De parcă boala nu ar fi suficientă, aceştia sunt nevoiţi să se lupte şi cu zăpuşeala, iar căldura îi face pe cei mai mulţi să părăsească saloanele şi să se adăpostească la umbra copacilor, în curte. Până şi pacienţii paralizaţi, care abia se mişcă fără ajutorul medicilor, sunt „fugăriţi“ de soarele care pătrunde pe geamurile mari din spitale. Pentru a se răcori, unii se plimbă prin saloane, alţii îşi pun prosoape ude pe cap şi consumă foarte multă apă. În fond, doar cu apă îi pot ajuta şi medicii, pentru că lipsa banilor sau alte probleme au făcut ca, de ani de zile, spitalele să nu-şi permită aparate de aer condiţionat. Unde este însă cel mai rău? Ce spun cei responsabili? Ce ar fi totuşi de făcut, chiar şi în aceste condiţii groaznice?

Canicula din ultimele zile este suportată cu stoicism de pacienţii din spitalele ieşene. Cu excepţia a câtorva unităţi medicale, unde aproape toate saloanele sunt dotate cu aparat de aer condiţionat, în restul, bolnavii caută singuri soluţii pentru a se ascunde de razele soarelui. Căldura devine şi mai greu de suportat atunci când pacienţii au probleme cardiovasculare sau sunt imobilizaţi la pat şi nu se pot plimba pe holuri.

La Neuro, problema s-ar putea rezolva anul acesta

La Spitalul de Neurochirurgie, doar 50% dintre saloane au aparate cu aer condiţionat, iar în celelalte este mai răcoare afară decât înăuntru. „Avem aparate de aer condiţionat doar în 50% dintre saloane. Nu s-au putut pune în toate, din cauza instalaţiei electrice vechi de circa 40 de ani, care nu ar rezista presiunii. Anul acesta au început reparaţiile la instalaţie, pentru că unitatea va trece prin reparaţii capitale. Până la finele anului se va rezolva problema. Acum, pacienţilor li se oferă însă foarte multă apă pentru a nu se deshidrata. În saloanele fără aer condiţionat se asigură, pe cât posibil, ventilaţie naturală, dar tot este foarte cald“, a declarat dr. Florin Grămadă, purtător de cuvânt al Spitalului de Neurochirurgie. Potrivit acestuia, pentru ca soarele să nu mai pătrundă în saloane, s-au pus cearşafuri albe în geamuri. Deşi anul viitor confortul va fi pentru toţi bolnavii, acum aceştia recunosc că se plimbă pe holuri şi petrec ziua în curte, pentru a nu se sufoca de cald în saloane. „Suntem şase oameni într-un salon. Este îngrozitor de cald şi nu putem sta“, a afirmat un pacient în vârstă de 64 de ani internat la Neurochirurgie. De altfel, cei mai afectaţi sunt vârstnicii, care fac faţă mult mai greu căldurii decât tinerii.

Fac sport de nevoie

La Spitalul de Recuperare s-au mai pus aparate în unele saloane, în comparaţie cu anul trecut, dar tot nu este suficient. În anul 2012, 60% dintre saloane aveau aer condiţionat, iar acum în doar 75% dintre saloane nu este cald. „S-au pus jaluzele şi draperii în cele în care nu există aparate. Noi am început reabilitarea unor secţii, la etajul al şaptelea şi la Ortopedie. După finalizare, vor fi puse şi acolo. La Clinica de Ortopedie vom instala un sistem de ventilaţie pe care îl avem în plan de ceva vreme, dar încă nu poate fi pus, pentru că se fac reparaţii“, a declarat ec. Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare. Aici, aparate există în toate birourile şi în sălile de tratament. Pentru a scăpa de arşiţa din saloane, unii bolnavi merg în sala de kinetoterapie de la parter, acolo unde totul este dotat cu aparate de aer condiţionat. „Fac sport, pedalez puţin la bicicletă sau mă plimb pur şi simplu. E mult mai uşor să trec aşa peste zi, pentru că în salonul meu este prea cald“, a afirmat o ieşeancă internată la Recuperare.

Lipsa unor aparate se simte şi la Spitalul de Psihiatrie „Socola“. Unitatea cuprinde numeroase pavilioane, fiecare având câte un etaj, de aceea şi dotarea cu aparate de aer condiţionat este mai greu de făcut. Conducerea a afirmat că nu există aparate în toate saloanele, dar s-au găsit soluţii pentru ca pacienţii să nu stea în căldură. „În pavilioanele în care nu există aparate de aer condiţionat se deschid uşile, iar în acest fel se face curent şi intră aer rece. Oricum, aparatele pe care le avem s-au poziţionat în aşa fel încât să acopere o arie suficient de extinsă pentru ca toţi pacienţii să beneficieze de confort. De asemenea, există şi jaluzele în proporţie de 70%“, a declarat dr. Andreea Szalontay, directorul medical al Spitalului „Socola“.

Mult ceai, pentru a-i calma pe bolnavi

Cantitatea de apă oferită pacienţilor a fost mărită, iar acestora li se dă şi ceai, pentru a-i calma. Dacă unii bolnavi îşi caută alinare în curte, la umbra copacilor, de aer condiţionat beneficiază în permanenţă pacienţii internaţi în saloanele cu cartelă, care nu pot părăsi spitalul. De zile răcoroase au parte pacienţii de la Spitalul „Dr. C.I. Parhon“, Spitalul „Sfântul Spiridon“ şi Institutul Regional de Oncologie (IRO). La „Parhon“, aproximativ 90% dintre saloane au aer condiţionat. „Am montat dozatoare cu apă rece pe fiecare etaj, pentru ca bolnavii să nu sufere de sete. În unele saloane nu au mai fost bani pentru aparate, dar sperăm să rezolvăm problema aceasta anul viitor“, a declarat ec. Bogdan Cojocaru, managerul Spitalului „Parhon“. La „Sfântul Spiridon“ există sistem de ventilaţie, climatizare specifică sălilor de operaţie, precum şi aparate cu aer condiţionat. „Avem în spital în jur de 230 de aparate cu aer condiţionat. De asemenea, am luat măsuri pentru a nu pune în pericol viaţa bolnavilor. Niciunul nu are voie să părăsească saloanele neînsoţit, fără a avea capul acoperit şi deplasarea de la un pavilion la altul se face doar prin culoarele care s-au făcut anul trecut“, a menţionat ec. Ioan Bîrliba, managerul Spitalului „Sfântul Spiridon“.

De căldură nu se pot plânge pacienţii internaţi la IRO. Aici există instalaţie centralizată de aer condiţionat, iar toate saloanele sunt răcoroase.
 

Comentarii