Canicula aduce restricţii la furnizarea ape reci, în judeţ

miercuri, 27 iulie 2016, 01:56
3 MIN
 Canicula aduce restricţii la furnizarea ape reci, în judeţ

ApaVital efectuează ultimele probe înainte de darea în funcţiune a staţiei de tratare reabilitate şi a noii reţele de distribuţie din Hârlău, cea mai modernă din judeţ. Până pe 1 august, pe străzile Bog­dan Vodă, Petru Rareş, Alexandru Lăpuş­neanu şi Roşiori se vor efectua lucrări de spălare şi dezinfecţie a noilor conducte, lucrări similare fiind programate în perioada 1-4 august pe străzile Nicolae Iorga şi Ştefan cel Mare.  

Lucrările nu ar trebui să afecteze furnizarea apei către utilizatori, dar apa se va scurge pe carosabil, putând afecta circulaţia. „După finali­zarea lucrărilor, ApaVital va efectua un număr de trei intervenţii de trecere de pe reţeaua veche pe reţeaua nouă de distribuţie, ceea ce va implica întreruperi ale furnizării apei potabile, de câte 4 ore fiecare, lucrări care, fiind planificate, vor fi anunţate din timp utilizatorilor“, au precizat reprezentanţii ApaVital.

Furnizorul ieşean de servicii de apă-canal a mai anunţat ieri şi întreruperea furnizării apei în mai multe localităţi din judeţ, ca şi introducerea de restricţii în livrarea apei, pe fondul temperaturilor ridicate din ultimele zile. Apa va fi oprită astăzi până la ora 15.00 în Târgu Frumos, pentru igienizarea unui rezervor. Din acelaşi motiv, apa va fi întreruptă în satul Cuza Vodă din comuna Ipatele până vineri, în jurul orei 15.00. Utilizatorii din Stroieşti, Cotnari şi Cârjoaia nu vor primi apă astăzi până la ora 14.30, iar în localităţile Hărmăneştii Vechi, Boldeşti, Blăgeşti-Paşcani şi Todireşti, ea va fi furnizată cu presiune scăzută.

Până la sfârşitul acestei luni, locuitorii din Focuri vor primi apă doar în intervalele orare estimate 6.00-8.00 şi 17.00-20.00, pentru a permite refacerea rezervelor de apă din localitate. În aceeaşi perioadă, în Cotnari, Cârjoaia şi Horo­diştea se va furniza apă în intervalele orare 5.00-9.00 şi 15.00-23.00. În satele Belceşti, Ruşi, Ciorăni, Văleni şi Tansa din comuna Belceşti, apa va fi livrată în intervalele orare 5.00-10.00 şi 17.00-23.00. În Gropniţa, Mălăeşti, Forăşti, Bulbucani, Sânger şi Săveni, apa va fi furnizată cu presiune scăzută.

Comunele Cotnari, Belceşti şi Gropniţa pot fi considerate norocoase. În alte localităţi, restricţiile vor dura până la sfârşitul lunii august. Până pe 30 august, apa va fi livrată doar în intervalele orare 7.00-10.00 şi 19.00-22.00 în comunele Şipote, Plugari şi Fântânele. În Bivolari, apa va fi livrată doar în intervalele 7.00-9.00 şi 19.00-21.00, iar în Andrieşeni, doar în intervalul 7.00-10.00. La Hălău­ceşti, apa va curge în intervalul orar 17.00-12.00, iar la Hărmăneştii Vechi şi Blăgeşti-Paşcani, în intervalul 7.30-19.30. „În condiţii de vreme caniculară, folosirea apei în alte scopuri decât cel menajer duce la o creştere a consumului peste capacitaea maximă instalată a sistemelor de alimentare cu apă. În aceste condiţii, este dificil să se asigure un nivel minim de apă în rezervoare, care să permită funcţio­narea capacităţilor de pompare în regim normal. Cu toate că ApaVital a făcut apeluri la un consum raţional de apă din partea utilizatorilor, consumurile ajung să depăşească de multe ori capacitatea instalată în condiţiile în care apa se utilizează în alte scopuri decât cel menajer“, au precizat oficialii ApaVital.

 

Comentarii