Care este programul vaccinărilor şcolare

sâmbătă, 25 octombrie 2014, 01:57
2 MIN
 Care este programul vaccinărilor şcolare

Injecţiile vor fi făcute în următoarele trei luni direct la şcoală, de medicul instituţiei, sau de medicul de familie.

Şcolarii din clasele 0, a II-a, a VIII-a şi a IX-a vor fi i­mu­­nizaţi împotriva polio­mie­litei, tetanosului, rujeolei, rubeolei şi a oreionului în lunile viitoare până la finalul lui ianuarie 2015. Elevii vor fi vaccinaţi în mai multe etape, primii cărora li se va administra dozele împotriva infecţi­ilor fiind elevii din clasele pri­mare.

Astfel, potrivit Di­rec­ţiei de Sănătate Publică din Iaşi (DSP), copiii din clasa 0 şi a II-a vor fi vaccinaţi îm­potriva poliomielitei în pe­­rioada 10-21 noiembrie. În cea de a doua etapă, cuprinsă între 2 – 15 decembrie, vor fi imunizaţi antitetanos şcolarii din clasele a VIII-a şi a IX-a. Ulterior, începând cu luna ianuarie, se va administra vaccinul împotriva rujeolei, rubeolei şi a oreionului. Potri­vit reprezentanţilor DSP, direcţia are deja în stoc vaccinurile pentru primele două etape şi urmează să le pri­mească şi pe celelalte. Vac­cinurile vor fi administrate de medicii din şcoli sau de cei de familie.

La ultimul control epidemiologic, în şcoli au fost găsiţi 1.822 de copiii bolnavi, care au fost diagnosticaţi cu angină, micoze viroze respiratorii, pediculoză sau scabie. Dintre copiii depistaţi cu boli, 362 au fost diagnosticaţi cu angină, afecţiune cunoscută popular cu denumirea de roşu în gât, cu 71 de cazuri mai puţine faţă de anul trecut. Alţi 137 de minori aveau tegumentele infectate şi au fost diagnosticaţi cu micoze, în timp ce încă 678 de copii aveau pediculoză şi alţi 30 râie.

În privinţa cazurilor de scabiei, reprezentanţii DSP Iaşi spun că au fost depistate cu 51 de cazuri mai puţine, faţă de anul trecut. „După re­controlul efectuat de medici, s-a constatat că 15 cazuri de scabie şi 406 de pediculoză erau deja rezolvate prin tratamentul adecvat aplicat, nu­mărul acestora scăzând considerabil“, a menţionat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP.

Inspectorii DSP au exa­minat, la începutul anului şco­lar, copiii din 13 creşe, 8 centre de plasament, 346 de grădiniţe, 185 de şcoli ge­ne­rale, 44 de licee, 15 şcoli profesionale şi 6 unităţi speciale de învăţământ.

Comentarii