CEDO condamnă RUSIA pentru lipsa asumării responsabilității în cazul MASACRULUI de la Katyn

luni, 21 octombrie 2013, 12:40
1 MIN
 CEDO condamnă RUSIA pentru lipsa asumării responsabilității în cazul MASACRULUI de la Katyn

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a confirmat definitiv, azi, la Strasbourg, condamnarea pronunţată împotriva Rusiei pentru „lipsă de asumare a responsabilităţi într-o manieră pozitivă” cu privire la uciderea unor prizonieri polonezi executaţi la Katyn în 1940.

Spre deosebire de decizia din primă instanţă, majoritatea magistraţilor a considerat că nu a existat o încălcare a articolului 3 al acestei convenţii („interdicţia de a recurge la tortură sau tratamente inumane sau degradante”).

În unanimitate, cei 17 judecători au apreciat că „Rusia s-a sustras de la obligaţiile sale”, de cooperare cu instanţa europeană, refuzând să „furnizeze toate informațiile necesare examinării acestui caz”.

Reclamanţii în acest caz sunt polonezi apropiaţi de 12 dintre victimele masacrului comis de Katyn, în apropiere de Smolensk (vestul Rusiei), care şi-au epuizat deja toate posibilităţile de acţiune pe lângă justiţia rusă.

Aproape 22.000 de polonezi, printre care numeroşi ofiţeri, au fost masacraţi fără judecată din ordinul lui Stalin, la începutul lui 1940.

Multă vreme, Moscova a lăsat să se creadă că masacrul ar fi fost comis de germani.

evz.ro

Comentarii