Supărat pe colegii de alianţă din PSD

Chirilă a ratat demiterea lui Adomniţei. În schimb, a reuşit să blocheze câteva proiecte în şedinţa de CJ

sâmbătă, 18 iulie 2015, 01:58
5 MIN
 Chirilă a ratat demiterea lui Adomniţei. În schimb, a reuşit să blocheze câteva proiecte în şedinţa de CJ

Grupul ALDE s-a abţinut de la vot în cazul unor proiecte unde era nevoie de 2/3 din voturi. Victor Chirilă încercase fără succes să introducă pe ordinea de zi demiterea preşedintelui Adomniţei

Şedinţa în plen de ieri a Consiliului Judeţean a probat valabilitatea proverbului “buturuga mică răstoarnă carul mare”. Grupul de consilieri ai Alianţei Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) nu a reuşit să impună înscrierea pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind revocarea din funcţie a preşedintelui CJ, Cristian Adomniţei. În schimb, au reuşit să blocheze mai multe proiecte de hotărâre, prin simpla abţinere de la vot. Proiectul privind angajarea unor avocaţi care să reprezinte CJ în procesul în care este implicat Adomniţei a trecut cu greu, după două runde de vot şi după ce a fost nevoie să fie readuşi în sală consilierii ieşiţi la o ţigară pe holurile Casei Pătrate.

Şedinţa, în cadrul căreia vioara întâi a fost reprezentată de liderul consilierilor ALDE, Victor Chirilă a început cu propunerea acestuia de introducere pe ordinea de zi a proiectului referitor la demiterea lui Adomniţei. Pentru a fi acceptat, proiectul ar fi trebuit susţinut de minim 13 consilieri, dar doar cei cinci membri ALDE semnaseră “pentru”. Nici consilierii PSD, nici cei UNPR, aliaţi cu ALDE nu au acceptat să semneze. “Este o iniţiativă agreată de grupul de consilieri judeţeni PSD, dar după discuţii şi analize am ajuns la concluzia că nu este oportună acum. Propunem să o discutăm la o şedinţă viitoare, pentru a putea să o clarificăm din punct de vedere juridic. Îi înţeleg nemulţumirea lui Chirilă, care ocupă alternativ poziţia de vicepreşedinte, dar recomandarea mea este să avem «puţintică răbdare»”, a spus liderul consilierilor judeţeni ai PSD, Cristian Stanciu (foto).
 
Mesajul de susţinere viitoare nu a fost acceptat de Chirilă, care a anunţat că toţi consilierii ALDE se vor abţine de la vot. Totodată, acesta a anunţat că hotărârile CJ vor fi atacate în contencios administrativ, Chirilă apreciind că CJ funcţionează ilegal. Ulterior, pe parcursul şedinţei, Chirilă şi-a atacat cu orice ocazie adversarii politici.
 
Credit de 5,2 milioane euro
 
Prima contră a apărut la discutarea proiectului de rectificare a bugetului Aeroportului, pentru a se permite achiziţionarea din fondurile aerogării a unor panouri publicitare. Consilierul PNL Liviu Brătescu a propus felicitarea directorului Aeroportului, Marius Bodea, pentru nou-înfiinţata cursă Iaşi – Paris, operată de Blue Air. “Ce treabă are Brătescu cu Aeroportul?”, a întrebat Chirilă. “Aceeaşi pe care o are Chirilă cu administraţia publică”, a replicat directorul Ateneului.
Consilierii au aprobat fără multe comentarii contractarea unui credit de 5,2 milioane euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, pentru cofinanţarea proiectelor din cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor.
Preşedintele interimar al CJ, Victorel Lupu, a fost împuternicit de plen să semneze contractul de credit, ca şi eventualele acte adiţionale viitoare la acesta. “Se realizează un lucru important prin votarea acestui proiect, care ne permite susţinerea unui obiectiv strategic major al judeţului. Rugămintea noastră ar fi să se facă demersuri şi pentru un credit destinat investiţiilor în drumurile judeţene. În curând vor fi definitivate studiile de fezabilitate ale drumurilor înscrise în masterplanul judeţean de transport, deci vom avea indicatorii tehnici necesari”, a spus Stanciu.
 
Chirilă: “CJ funcţionează ilegal”
 
Contractarea de servicii juridice a fost primul punct de pe ordinea de zi în care s-a simţit lipsa celor cinci voturi ale ALDE. Din cei 26 de consilieri prezenţi în sală, 9 s-au abţinut. Cu doar 17 voturi, mai puţine de jumătate din numărul de consilieri în funcţie, proiectul ar fi trebuit respins. “Ce facem? Nu ne apărăm în instanţă? Avem un prejudiciu. Nu-l recuperăm?”, a întrebat contrariat Lupu. Soluţia a fost reluarea votului, ţigările aprinse de consilierii ieşiţi pe holuri fiind stinse la iuţeală.
 
Situaţia a stat cu totul altfel în cazul proiectelor referitoare la transferarea unei capele administrate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială către o parohie din Galata, la prelungirea folosinţei gratuite a unui imobil de către Spitalul de Pneumoftiziologie sau la îndreptarea unei erori strecurate într-o hotărâre adoptată în 2013 cu privire la proiectul construirii unui parc industrial la Leţcani. Fiind hotărâri referitoare la patrimoniul CJ, era necesar votul a două treimi dintre consilierii în funcţie pentru a putea fi adoptate, respectiv 25. Cu doar 29 de consilieri prezenţi la şedinţă, şi cu cele cinci abţineri ale consilierilor ALDE, numărul de voturi a fost insuficient pentru adoptarea hotărârilor. “Domnilor, este spitalul nostru. Ce facem, îl lăsăm fără ambulatoriu?”, a făcut apel Victorel Lupu (foto) la consilierii ALDE. “CJ funcţionează ilegal. Nu ne facem părtaşi la hotărâri. Am spus-o de la început”, a replicat Chirilă.
 
Situaţia a dus la aprinderea spiritelor, consilierii acuzându-se reciproc de blocarea proiectelor. “Rugăm PSD să-şi corecteze relaţia cu ALDE, pentru că altfel avem o mare problemă. Ajungem să se blocheze proiecte importante pentru că nu funcţionează majoritatea. Domnilor colegi, vă rog să regulaţi această colaborare, ca pe viitor să nu mai avem astfel de probleme”, a spus consilierul PNL Constantin Şerban. “Ştiţi ceva? La Bârnova a fost un domnitor Dabija. Iar pe Şerban îl freacă grija”, a replicat Chirilă.
Acesta şi-a reafirmat la sfârşitul şedinţei hotărârea de a ataca în contencios administrativ toate hotărârile adoptate de CJ. Liderul consilierilor PSD nu s-a arătat totuşi îngrijorat de faptul că alianţa PSD-ALDE-UNPR nu a funcţionat, Stanciu apreciind că situaţia se va schimba la viitoarele şedinţe. “Mediul politic local este evident blocat în conflicte şi jocuri de putere. Îi îndemn pe partenerii politici să se centreze pe popor, să rezolvăm situaţiile care apar şi să renunţăm la conspiraţii şi orgolii cu teme de cancan”, a spus vicepreşedintele CJ, Alin Aivănoaei.
 
CITEŞTE ŞI:
 
Chirilă încearcă răsturnarea lui Adomniţei. Cacealma sau lovitură sub centură?
 
Cinci consilieri ai grupului ALDE au semnat pentru dezbaterea eliberării din funcţie a lui Cristian Adomniţei. Pentru ca o astfel de propunere să treacă, e nevoie de votul a 25 de consilieri. PSD are 19, deci ar mai fi nevoie de un vot de la UNPR. Asta în condiţiile în care nu ar lipsi nici un consilier PSD. “Vom discuta în cadrul grupului PSD din CJ această propunere”, declara ieri Cristian Stanciu. “Vom avea un punct de vedere în timpul şedinţei în plen”, ne-a spus Alin Aivănoaei (UNPR)
 

 

Comentarii