Cioran, un elev de 8 la Filosofie şi mediocru la matematică

marți, 17 noiembrie 2015, 02:49
2 MIN
 Cioran, un elev de 8 la Filosofie şi mediocru la matematică

Cataloagele cu mediile filosofului Emil Cioran din perioada în care studia la Liceul "Gheorghe Lazăr" au fost expuse pentru prima dată în sala de lectură, situată la parterul actualului Colegiu Naţional "Gheorghe Lazăr" din Sibiu.

Liceanul Emil Cioran era foarte bun la Limba Română, însă la materii precum Desenul, Muzica, Gimnastica, Matematica, Fizica şi Chimia notele erau mai mici.

În clasa a patra de liceu Emil Cioran a reuşit să obţină şapte medii de 10.00, la Religie, Latină, Franceză, Ştiinţele naturale, Purtare, Frecventarea şi Forma exterioară. În acel an, elevul Cioran a reuşit media generală 8.89, remarcându-se şi la Limba Română cu o medie bună, de 9.66. Cioran a obţinut cea mai mică medie, de 6.00, la Muzica vocală. Filosoful a avut în acel an media generală 7.00 la Desen, iar la Ştiinţe fizico-chimice şi Matematică a obţinut medii generale de 7.33.

În anul următor de studiu, adică în clasa a cincea de liceu, elevul Cioran a avut o medie generală mai mică, de 8.52, însă s-a menţinut al doilea pe clasă, cum arată catalogul din acea vreme. Singura medie de 10.00 a lui Cioran din clasa a cincea a fost cea de la Frecventare, ceea ce arată că nu chiulea de la şcoală. Cea mai bună medie a lui Cioran din clasa a cincea de liceu a fost la Germană, de 9.67, dar a obţinut şi 9.50 la Latină, 9.33 la Religie şi 9.00 la Franceză. Acesta este anul de studiu în care Cioran are printre cele mai slabe rezultate de studiu la disciplina Limba Română, la care obţine doar media 7.66. Scutit la Gimnastică, Cioran are în acel an, cea mai mică medie la Desen, doar 6.00 şi obţine o medie de 7.83 la Ştiinţele fizico-chimice.

Primul an de liceu în care Emil Cioran studiază Filozofia este clasa a şaptea, când obţine la această materie media 8.17, faţă de 8.50 la Franceză şi 8.67 la Religie. Singura medie de 10.00 din clasa a şaptea de liceu a lui Cioran este la Limba Română, iar la Germană obţine o medie de 9.00. Cea mai mică medie a lui Cioran din clasa a şaptea a fost de 5.17, la Știinţele fizico-chimice, când a obţinut din nou media generală 6.00 la Desen şi doar 7.00 la Ştiinţe Naturale. Medii de 7 a avut Cioran în acel an şi la Matematică, de 7.17 şi la Gimnastică şi Muzică vocală, unde a obţinut medii de 7.66.

Expoziţia cu notele lui Emil Cioran este posibilă datorită Arhivelor Naţionale din Sibiu, unde se află cataloagele originale cu rezultatele la învăţătură ale filosofului Emil Cioran. Este pentru prima dată când aceste cataloage sunt expuse.

 

Comentarii