De Business

Punem punctul pe știi

Condamnări grele în frauda de un milion de euro din ţigănime

sâmbătă, 14 iunie 2014, 01:51
3 MIN
 Condamnări grele în frauda de un milion de euro din ţigănime

Ioan, Ferdinand şi Fraga Stănescu s-au folosit de un zilier din zona Hârlăului, Dumitru Catargiu, pentru afacerile lor necurate n au fost condamnaţi definitiv la Înalta Curte.

Trei cetăţeni de etnie romă din judeţul Iaşi au fost condamnaţi definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru că au prejudiciat statul român cu peste un milion de euro. Pentru a da această “lovitură”, Ioan, Ferdinand şi Fraga Stănescu s-au folosit de un locuitor din zona Hârlăului, Dumitru Catargiu, care a lucrat ca zilier pentru ei. Romii i-au promis sume importante de bani în schimbul datelor  şi actelor personale pentru a-i “pasa” toate atribuţiile administrative în cadrul firmei SC Gelco Print  SRL. Ulterior, cei trei romi au efectuat tranzacţii de peste 13,2 milioane, potrivit rechizitoriului de trimitere în judecată realizat de procurorii DNA Iaşi, fără să declare veniturile şi să achite obligaţiile fiscale aferente acestora la bugetul de stat. În primă instanţă, Catargiu fusese achitat, dar judecătorii de la Curtea de Apel l-au condamnat ulterior şi au dat şi pedepse mai mari pentru ceilalţi inculpaţi, decizii păstrate şi de ÎCCJ.

La ultimul termen judecat de ÎCCJ pe 28 mai, Ioan Stănescu a fost condamnat la nouă ani de închisoare şi “interzicerea timp de 4 ani după executarea pedepsei principale a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată”, se arată în soluţia dată de ÎCCJ. Pentru aceleaşi fapte, Fraga Stănescu a fost condamnată la cinci ani şi cinci luni de închisoare, iar Ferdinand Stănescu la cinci de închisoare, plus interzicerea pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei principale a aceloraşi drepturi menţionate în cazul lui Ioan Stănescu.

Niciun bilanţ depus la Fisc

Pentru că şi-a recunoscut vinovăţia în timpul anchetei, în sensul în care n-a conştientizat că romii ar putea să profite de pe urma sa pentru a comite fapte de evaziuni fiscale, Catargiu a primit de la judecători doar patru ani de închisoare cu suspendare. “Condamnă pe inculpatul Catargiu Dumitru, fost administrator al unei societăţi comerciale, la o pedeapsă de 4 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 6 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, în formă continuată”, se mai arată în soluţia judecătorilor. Pe lângă aceste pedepse, magistraţii ÎCCJ i-a obligat pe cei patru inculpaţi să restituie în solidar statului român suma de 5.730.054 lei, reprezentând impozit pe profit, majorări de întârziere aferente impozitului pe profit, TVA şi majorări aferente TVA-ului pentru anii 2008-2009. La această sumă urmează să se adauge dobânda legală prevăzută de Codul de procedură fiscală, calculată pe fiecare zi de întârziere până la data plăţii şi achitării integrale a debitului.

Deşi înfiinţată în aunl 2004, firma Gelco Print nu are niciun bilanţ depus la Fisc, iar ultima prelucare a unei cereri din partea acţionarilor datează din 15 septembrie 2011. Faptele pentru care sunt acuzaţi cei trei romi şi Catargiu datează din perioda 2008 – 2009, când romii au livrat marfă fără să declare sumele obţinute. Ancheta procurorilor de la DNA a scoa la iveală faptele inculpaţilor, însă prejudiciul nu a putut fi recuperat deoarece pe numele persoanelor vizate nu au fost găsite bunuri pe care să fie instituit sechestru.
 

Comentarii