De Business

Punem punctul pe știi

Conflict total în turismul local

vineri, 07 octombrie 2016, 01:50
3 MIN
 Conflict total în turismul local

Zeci de agenţii de turism din Iaşi s-au trezit peste noapte cu licenţele retrase. Marea majoritate a lor spun că gestul Autorităţii Naţionale de Turism este gratuit deoarece ele îndeplinesc toate normele în vigoare. „Au fost nişte erori”, spune răspicat şeful unui agenţii de turism.

 

Agenţiile ieşene de turism contraatacă în scandalul declanşat de retragerea licenţelor de funcţionare. Autoritatea Naţională de Turism (ANT) a retras în urmă cu două zile licenţele de funcţionare la aproape 42% din numărul total de agenţii de turism din ţară, mai precis 1.384 de unităţi, pe motiv că nu au prezentat o poliţă valabilă de asigurare necesară în caz de insolvenţă sau faliment. Printre acestea, pe lista iniţială dată publicităţii, se regăsesc şi jucători importanţi din piaţă, precum agenţiile Christian Tour, Perfect Tour sau Eximtur. Din judeţul Iaşi, potrivit aceleiaşi prime liste, se specifica faptul că a fost retrasă licenţa în cazul a 39 de agenţii, între care Mareea, Mondo Phoenix, Icar Tours, Stef Turism, Cliven Turism, Puls, Across Travels, Mini Tours International, Socom, Royal sau Certo Luciano Tours. Conform aceluiaşi document, în această situaţie mai erau Travel Finder, Globe Tour, Econgres Medical Events, Amigo Travel, Eventer, Galyx Travel, Marshal Turism, Andy’s Travel sau Michel Tours.

Contactaţi de „Ziarul de Iaşi”, reprezentanţii mai multor agenţii spun se regăsesc fără niciun motiv pe „lista neagră” a ANT. „Nu ni s-a retras nicio licenţă. Au fost nişte erori. Noi am transmis la ANT toate documentele solicitate de aceştia. Societăţile de asigurări trebuiau să trimită şi ele date către ANT. Sunt o groază de agenţii în această situaţie fără să fie vinovate cu nimic. Cam în câteva săptămâni cred că se va actualiza baza de date la ANT pentru că volumul de muncă este foarte mare. Publicarea acestei liste a fost o chestie făcută la repezeală, negândită!”, a declarat Dan Podoleanu, directorul Cliven Turism. Reprezentanţii unei alte societăţi de profil din Iaşi susţin că, deşi au trimis e-mailuri încă din vara acestui an, pe două adrese diferite de la Ministerul Turismului, nu au primit niciun răspuns şi s-au trezit ulterior, fără motiv, pe lista dată publicităţii de ANT. „Noi am trimis de astă vară e-mailuri oficiale cu asigurarea către două adrese electronice ale Ministerului Turismului. Astăzi am trimis din nou şi am primit şi confirmarea că l-au primit. Nu este un mod de lucru coerent şi nicio informare bună din partea ministerului. Pot să spun că nu există o procedură clară, aşa că am procedat şi noi cum am crezut de cuviinţă. M-au sunat clienţi care urmează să plece în vacanţă în străinătate să mă întrebe ce s-a întâmplat, dacă sunt probleme, de ce figurăm pe acea listă”, spune Radu Popa, director Across Travels.George Alin Pătru, fost vicepreşedinte al Asociaţiei Patronale a Turismului Ieşean, consideră că, la nivel naţional, mare parte din agenţiile cărora li s-a retras licenţa nici nu mai activau pe piaţă, iar demersul ANT îl caracterizează ca fiind unul de rutină. Ba mai mult, Pătru consideră că ANT ar fi trebuit să ştie de mai demult că foarte multe agenţii de turism nu mai activează pe piaţă.

„Autoritatea nu a realizat nimic deosebit faţă de obligaţiile sale curente de verificare a activităţii agenţiilor de turism. Lista dată publicităţii acum câteva zile este un document care, în mod normal, este disponibil pentru consultare pe site-ul mturism.ro. ANT nu a făcut decât să îşi actualizeze baza de date, lucru pe care ar trebui să îl realizeze ca activitate permanentă. Orice agenţie de turism este obligată să transmită anual poliţa de asigurare de insolvenţă. În cazul în care această poliţă nu este transmisă sau nu există, licenţa oricum nu este suficientă pentru desfăşurarea activităţii. Consider că retragerea licenţei de turism pentru aceste agenţii, dintre care mare parte nici nu mai activau, este un fapt pe care autoritatea ar fi trebuit deja să îl cunoască”, a punctat Pătru 

 

 

Comentarii