De Business

Punem punctul pe știi

Constructori şi economişti, transformaţi în programatori IT

luni, 31 octombrie 2016, 02:50
8 MIN

Sute de tineri din Iaşi, care au terminat o facultate şi au profesat câţiva ani, au lăsat  în urmă cariera începută şi au ales să se pregătească pentru o profesie din domeniul IT.

 

Roxana are aproape 30 de ani şi, de patru luni, şi-a îndeplinit un vis mai vechi, să lucreze în IT. După ce a absolvit cursurile de licenţă şi master ale Facultăţii de Construcţii şi Instalaţii, Roxana s-a angajat la o importantă companie care dezvoltă soluţii pentru domeniul aerospaţial, unde realiza cataloage şi alte materiale tehnice de prezentare a produselor. După şase ani de muncă a ajuns însă la concluzia că vrea o nouă provocare profesională. „Mulţi ani am regretat că nu am urmat studii superioare în domeniul IT. Când a venit timpul să fac o schimbare în cariera mea, am aflat de Şcoala Informală de IT şi am decis să accept o nouă provocare. A fost cea mai bună alegere”, povesteşte acesta. Anul trecut s-a înscris la cursul de testare a programelor informatice (Software Quality Assurance) derulat de Şcoala Informală de IT, a reuşit în paralel să urmeze şi un stagiu de practică la Continental şi, pe urmă, Roxana s-a angajat graţie acestor noi studii. Acum lucrează pe poziţia de inginer de testare a programelor. Fost absolvent al Colegiului „Richard Wumbrand”, Robert are acum în jur de 25 de ani şi lucrează ca inginer de software la Optymyze. Dacă în liceu a studiat la specializarea matematică-informatică, licenţă şi-a susţinut-o mai târziu la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” în domeniul administrării afacerilor. A lucrat mai bine de de un an ca manager într-un cunoscut complex de birouri din Iaşi, timp în care a început să frecventeze şi cursurile programului de masterat „Sisteme informaţionale pentru afaceri”, pe care le va finaliza anul viitor. La începutul lui 2016, în doar câteva luni, Robert a parcurs cu succes modulul de testare a programelor informatice la aceeaşi şcoală şi s-a angajat la o firmă de profil. „Impactul iniţial a fost pentru mine o provocare în sine, pentru că am realizat cât de vast este domeniul IT. În acelaşi timp, acesta m-a motivat şi m-a determinat să-mi dedic mai mult timp studiului. Am făcut reconversie profesională, iar interviul de angajare a fost o experienţă foarte plăcută. M-am angajat încă din timpul cursurilor şi, uitându-mă în trecut, pot spune că am văzut cât de utile au fost exerciţiile şi temele primite în cadrul Şcolii”, a zis acesta. Ca Roxana şi Robert sunt sute de tineri bine pregătiţi, cu studii superioare şi ani de carieră în spate, care au ajuns la concluzia că vor cu totul altceva faţă de ce muncesc în prezent. Aşa că s-au îndreptat către şcolile private de tehnologie, apărute de câţiva ani şi la Iaşi, care pregătesc specialişti din alte domenii pentru sectorul IT. Cei mai mulţi dintre cursanţi au şi prins între timp un loc de muncă în aşa-numita „industrie fără fum” a Iaşului.

 
Cât costă
 
Şcoala Informală de IT a fost înfiinţată în anul 2013 la Cluj-Napoca, iar la finele anului 2014 şi la Iaşi a fost deschisă o filială. Activitatea propriu-zisă a început însă în prima parte a anului trecut. În 2015, Şcoala Informală de IT Iaşi a avut 80 de cursanţi, iar pentru anul în curs, reprezentanţii acesteia preconizează că numărul cursanţilor va depăşi 150. În prezent, la Şcoala Informală de IT sunt disponibile următoarele cursuri: Introducere în IT, Web Development, Java Development, Software Quality Assurance, Project Management, Automation Testing, Microsoft .NET şi Business Analysis. „Monitorizăm tot ce se întâmplă pe piaţă şi căutăm mereu să ne îmbunătăţim cursurile. Avem o strategie clară de consolidare a prezenţei noastre în oraşele Iaşi, Timişoara, Bucureşti şi Cluj-Napoca. Vrem însă să mergem mai departe, să introducem cursuri de specializare, pentru tehnologii noi, unde target-ul este un pic diferit. Acesta va putea fi urmat de cursanţii care finalizează modulele de pregătire, dar şi de persoanele care lucrează deja în IT”, a declarat Sorin Stan, director general al Şcolii Informale de IT. În medie, un curs de pregătire durează patru luni şi costă circa 1.000 de euro, sumă ce poate fi plătită în patru tranşe.
 
Cursuri de iniţiere
 
Pentru cursul de iniţiere, intitulat „Introducere în IT”, ce se întinde pe parcursul a două luni, se plăteşte 400 de euro. Trainerii care le predau cursanţilor la Iaşi sunt recrutaţi din marile companii şi au o vechime de cel puţin opt ani de muncă în această industrie. „Am filtrat foarte mulţi din candidaţi pe parcurs prin introducerea cursurilor de «Intro în IT», create special pentru persoanele care nu sunt foarte bine pregătite. În cazul acestuia s-a coborât puţin nivelul «ştachetei» dar, în două luni de zile, îi poţi ajuta pe oameni să vadă dacă li se potriveşte genul acesta de industrie. La final, le spunem dacă au potenţial pentru a studia mai departe şi ce li s-ar potrivi cel bine, testare sau programare”, a adăugat Stan. La nivel naţional, această şcoală privată de reconversie profesională se laudă cu 1.121 de alumni. Pe baza datelor acestora s-a realizat şi un profil al cursantului. Cei care frecventează cursurile au în jur de 28-29 de ani, au terminat deja o facultate şi au o disciplină a muncii foarte bună, ce rezultă din 4-5 ani de experienţă într-un domeniu distinct faţă de IT. „Noi nu facem concurenţă universităţilor de profil. E un lucru înţeles greşit. Ba mai mult, nu acceptăm la cursuri studenţi care s-au lăsat de facultate până în momentul în care nu ne aduc o foaie oficială de la universitate din care să rezulte că şi-au reluat studiile”, susţine Stan. Acesta a adăugat că, cel mai mare grad de angajabilitate, de peste 70%, se înregistrează în cazul persoanelor care au parcurs şi finalizat cursurile de testare a programelor. Pe viitor, Stan şi-a propus ca procentul respectiv să depăşească 90%.
 
Jumătate nu au educaţie oficială în domeniu
 
O altă prezentă puternică pe acest segment în Iaşi este compania Enered IT Academy, deschisă în februarie 2015. De atunci, 120 de cursanţi au absovit cursurile Enered şi alţi 40 vor fi „livraţi” companiilor cât de curând. „Aproximativ 70% dintre aceştia sunt absolvenţi de studii superioare care doresc o reconversie profesională şi implicit o pregătire atât teoretică, cât şi practică pe o anumită tehnologie”, a indicat Cristi Pascal, co-fondator Enered IT Academy. În gama de cursuri Enered se regăsesc cursuri pentru începători (programare Java, programare Web, software quality assurance), dar şi cursuri pentru persoane care deja lucrează în domeniu (programare Android, Windows Server 2012). Conducerea Enered şi-a propus să deschidă şi un departament de Cyber care va avea în centrul atenţiei partea de securitate informaţională. Pascal spune că, dintre toate, cele mai căutate sunt cursurile pentru începători, îndeosebi cele de programare în Java, care durează 12 luni. „Dacă ne uităm puţin la ceea ce se întâmplă în ţările care deja au trecut de faza de dezvoltare a industriei, vom constata că, la nivel mondial, peste 50% din cei care lucrează în IT nu au o educaţie oficială în acest domeniu, ci au apelat la o conversie profesională. În Europa, media este de 40%, iar în Romania doar 30%. Pentru a ajusta din necesităţile pieţei şi pentru a putea menţine ritmul de dezvoltare este clar că o accelerare a educaţiei şi specializării este necesară”, afirmă Pascal.
 
Cererea este în creştere
 
Acesta a adăugat că, deşi în momentul de faţă, anul în România facultăţile de profil dau pieţei circa 7.000 de absolvenţi, până în 2020 estimările vorbesc de o necesitate de aproape 60.000 de programatori. Pascal a punctat că şi la nivel mondial numărul de absolvenţi nu poate satisface cerinţele pieţei. Acesta spune că, spre exemplu, în Finlanda, 6,5% din forţa totală de muncă este reprezentantă de programatori, iar în România abia se apropie de 2%. „Forţa de muncă specializată în IT a crescut la nivel european de la 5,5 milioane la 7,8 milioane. Această creştere se datorează în mare parte cursurilor profesionale şi de reconversie, adaptate atât de companii, cât şi de instituţii private de învăţământ. Rolul nostru ca Academie de IT este în primul rând de a oferi celor care îşi doresc să lucreze în domeniul IT o şansă în acest sens. Pe de altă parte, lucrăm în colaborare cu firmele de profil pentu a adapta programa şi cursurile în funcţie de cerinţele pieţei. Un alt aspect care ni l-am impus ca Academie IT este să ţinem ritmul cu industria, adică să venim şi să predăm cele mai noi tehnologii pe de o parte, pe de altă parte ne dorim să fim pioneri. Am fost prima Academie privată Microsoft şi suntem, probabil la nivel naţional, prima academie care va avea un departament specializat pe partea de Cyber Security. Acesta este şi motivul pentru care am ales să ne asociem cu parteneri internaţionali, mari, care ne pot furniza cursuri actualizate pentru cele mai avansate tehnologii”, a conchis Pascal.
 

Potrivit unei analize realizate în luna august 2016 de „Ziarul de Iaşi”, industria IT a Iaşului a reuşit să-şi dubleze numărul de angajaţi în decurs de doar doi ani. Dacă în 2013 pentru companiile de IT şi Outsourcing lucrau în judeţ circa 6.000 de salariaţi, la finele anului 2015 peste 12.600 de persoane activau în acest domeniu. Mai mult decât atât, afacerile totale derulate la Iaşi în IT erau de 460 de milioane de euro la 31 decembrie 2015, iar în urmă cu numai 2 ani, însumau 220 milioane de euro, sub jumătate faţă de acum. 

 

 

Comentarii