Copiii cu dizabilităţi, omagiaţi în cadrul „Zilelor învăţământului special”

miercuri, 09 decembrie 2015, 19:09
3 MIN

Elevii cu deficienţe şi cu rezultate bune au fost premiaţi de ISJ. Acţiunea a avut loc în cadrul „Zilelor învăţământului special”.

Un moment frumos şi plin de sensibilitate a avut loc la Iaşi, când elevii din învăţământul special au fost omagiaţi în cadrul unei întâlniri organizate de Inspectoratul Şcolar. Este vorba de „Zilele învăţământului special şi special integrat”, care a avut loc de la ora 12.30, la Palatul Copiilor. În cadrul deschiderii au vorbit inspectorul general Camelia Gavrilă, dar şi Ion Dafinoiu, decanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, şi viceprimarul Daniel Mătăsaru.

Camelia Gavrilă a subliniat importanţa învăţământului special pentru societate, precizând că acesta trebuie valorizat tocmai datorită complexităţii sale: Trebuie dezvoltate parteneriate cu autorităţile locale şi cu societatea civilă, cu ONG-urile, tocmai pentru a încerca să schimbăm atitudini şi să privim copilul ca unicitate.

„A fost un moment omagial, noi am mai premiat copii şi la Gala Excelenţei, acum am premiat doar cinci elevi şi doi profesori. Este greu pentru copiii cu dizabilităţi să obţină rezultate, mai ales la faze naţionale. Evenimentul se desfăşoară anual în această perioadă, pentru a celebra Ziua Internaţională a Persoanelor cu dizabilităţi, sărbătorită la nivel mondial în data de 3 decembrie, şi constituie un prilej de a promova principiile educaţiei incluzive şi a susţine drepturile persoanelor cu nevoi speciale”, a precizat Gabriela Raus, inspector şcolar pentru învăţământ special, în cadrul ISJ.

Aflat la cea de-a III-a ediţie, evenimentul îşi propune promovarea educaţiei incluzive, drepturile persoanelor cu nevoi speciale în scopul dezvoltării atitudinilor de toleranţă, acceptare şi înţelegere faţă de aceştia, pentru a preveni barierele sociale la nivelul comunității.

La Colegiul Tehnic „Ion Holban” a avut loc un workshop pe tema „Adaptarea curriculară în învăţământul special – abordări teoretice şi translare în procesul educaţional”.

„Zilele învăţământului special şi special integrat” este un eveniment organizat de ISJ în parteneriat cu Palatul Copiilor, Universitatea „Al.I. Cuza”, precum şi cu şcolile şi liceele din judeţ care şcolarizează elevi cu deficienţe.

În cadrul conferinţei a fost prezentat şi proiectul Erasmus+ Hidden stars implementat de ISJ Iaşi în parteneriat cu Direcţia regională de educaţie din Isparta-Turcia în perioada 2014-2016. La nivel local, consorţiul este constituit din ISJ Iaşi, şcoala gimnazială „Dimitrie Sturdza” şi Centrul Logopedic „Oratio”. Proiectul are ca obiective: construirea conexiunilor între diferite tipuri de autorităţi locale, şcoli şi servicii de sănătate; informarea, conştientizarea şi sensibilizarea profesorilor şi părinţilor pentru o raportare adecvată la copilul dislexic; dezvoltarea unor trasee educaţionale individualizate, astfel încât sa se minimizeze stresul cauzat de dislexie.

Comentarii