Cu elicopterul la spital după ce a mâncat ciuperci

luni, 08 iulie 2013, 01:50
3 MIN
 Cu elicopterul la spital după ce a mâncat ciuperci

Elicopterul SMURD a trans­portat la la Iaşi un bărbat în vârstă de 53 de ani din locali­tatea Huşi, care a consumat ciuperci otrăvitoare. Ieşeanul le-a cules din pădure, iar la scurt timp după ce le-a mâncat a început să se simtă rău. Acesta a fost adus în stare gravă în Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului „Sfântul Spi­ridon“, iar şansele de supra­vieţuire sunt mici. „Pacientul era în comă, în urma intoxi­caţiei acute cu ciuperci. A fost internat la Anestezie-Terapie Intensivă la Toxicologie, iar pronosticul este unul rezervat“, a declarat conf. dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD. Agravarea situaţiei în acest caz pare să se fi produs şi datorită întârzierii cu care i s-a acordat primul ajutor la Vas­lui.

Două tipuri de intoxicaţii cu ciuperci

În cazul în care simţim că ne-am intoxicat cu ciuperci, putem noi înşine interveni până la sosirea ajutorului specia­lizat. Trebuie mai întâi să ştim că simptomele intoxicaţiei cu ciu­perci sunt de două feluri, func­ţie de perioada de incu­baţie a tipului de ciuperci care provoacă intoxicaţia. Astfel, există ciuperci otrăvitoare cu perioadă de incubaţie scurtă şi lungă. În prima categorie, simptomele apar în minimum 15 minute şi maximum 3 ore de la consumul ciupercilor, şi ele se manifestă prin hipotensiune arterială, halucinaţii, tulburări nervoase, abundenţa salivaţiei, lăcrimare, pupilă micşorată, dureri abdominale, scăderea frecvenţei cardiace şi tegumente umede. Dacă am mâncat ciuperci otrăvitoare cu perioadă de incubaţie lungă, semnele vor apărea după cel puţin 12 ore de la consumul acestora şi se manifestă prin greţuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurolo­gice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecţiuni hepa­tice, hipoglicemie. Dacă nu se intervine, cel mai probabil după 2 zile de la ingestie apare coma, apoi decesul persoanei. În jur de 90% din intoxicaţiile cu aceste ciuperci sunt mortale, dacă s-a consumat o cantitate mai mare, precum o masă, procent ce demonstreaza pe de o parte gravitatea acestor intoxicaţii.

Ce putem face în astfel de cazuri

Potrivit site-ului specializat sfatulmedicului.ro, tratamentul intoxicaţiei cu ciuperci se face în funcţie de durata perioadei de incubaţie. Astfel, în cazul ciu­percilor cu perioadă de in­cubaţie scurtă, se provoacă văr­sătură (cu apa caldă şi sărată), iar la spital se fac spălături gastrice, purgative saline, atro­pină, cărbune activat etc. În cazul intoxicaţiei cu acest tip de ciuperci se mai poate ad­ministra tanin şi cafea tare, pentru insolubilizarea toxicului din tubul digestiv. Utilă este şi administrarea de diuretice. În cazul ciupercilor cu perioadă de incubaţie lungă, intervenţia nu poate fi decât specializată, la spital. Se fac spălături gastrice (deşi eficienţa e redusă, fiind vorba de o ingestie veche de peste 12 ore), se admi­nistrează substanţe pentru di­mi­nuarea durerii, tratament simptomatic, se introduc perfuzii cu glucoză şi medicamente hepato-protectoare. Pri­mul ajutor nu vizează evacuarea tubului digestiv, din cauza faptului că simptomele apar mai târziu, ci internarea de urgenţă, pentru ameliorarea dezechilibrelor biologice grave (hidro-electrolitice, acido-ba­zice, metabolice) care periclitează viaţa celui otrăvit.

Comentarii