Cum ar trebui pedepsiţi elevii care îşi bat profesorii? Dosarul penal – o cerinţă

sâmbătă, 03 octombrie 2015, 01:57
5 MIN
 Cum ar trebui pedepsiţi elevii care îşi bat profesorii? Dosarul penal – o cerinţă

„O altă soluţie ar fi paza în toate unităţile şcolare. Primăriile trebuie să aducă în toate şcolile, mai ales în cele de la ţară, agenţi de pază“, consideră sindicaliştii.

Cazul profesorului bătut de un fost elev, eveniment care s-a petrecut pe 1 octombrie la Liceul Tehnologic din Ţibăneşti, aduce în discuţie măsurile ce se pot lua în cazul în care este im­plicat un elev care încă mai frecventează şcoala. Dacă un dascăl iese din clasă cu nasul spart, ce păţeşte elevul? I se scade drastic media la purtate, este exmatriculat cu drept de îns­cri­ere la altă şcoală ori fără acest drept?

Cu o soluţie vin reprezentanţii Fede­ra­ţiei Sindicatelor Libere din Învăţă­mântul Preuniversitar (FSLÎ), care au iniţiat recent un un proiect legislativ prin care personalul didactic să fie considerat autoritate publică. Astfel, violenţele îndreptate împotriva acestuia ar fi încadrate la ultraj, la fel ca în cazul poliţiştilor, iar elevii ar putea ajunge într-un centru de reeducare, adică după gratii.

Legea se află pe masa parlamentului

În acest fel, numărul profesorilor înjuraţi sau loviţi va scădea în şcolile româneşti. „Aceasta ar însemna o protecţie în faţa elevilor şi părinţilor, pentru a putea fi pedepsite eventualele abuzuri la care este supus, uneori, personalul din învăţământ. Astfel, în cazul unei infracţiuni împotriva unui cadru didactic, ur­mărirea penală să se efectueze în mod obligatoriu de către procuror, în conformitate cu dispoziþiile art. 56 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 135/ 2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi comple­tările ulterioare. Modificarea le­gislativă va fi prinsă ori în Legea Educaţiei, ori într-una dintre ordonanţele de urgenţă care se află deja în parlament“, a spus Simion Hân­cescu, preşedintele FSLÎ.

Însă chiar şi aşa, profesorul tot nu are siguranţă maximă în şcoală. Sindicaliştii ieşeni sunt consternaţi de cazul de la Ţibăneşti şi cred că oricum ar fi fost, agresiunea tot ar fi avut loc. „În cazul de faţă, transformarea profesorului în autoritate publică ar fi o soluţie. Chiar dacă am fi avut acest statut, agresiunea de la Ţibăneşti cred că tot s-ar fi întâmplat. Statutul de autoritate publică îţi conferă o protecţie în plus, faptul că agresorul poate risca dosar penal, însă nu-ţi oferă protecţie 100%. Auzim tot mai des de agresiuni în şcoli, eu cred că trebuie descurajate printr-o intervenţie promptă. O altă soluţie ar fi paza în toate unităţile şcolare. Primăriile trebuie să aducă în toate şcolile, mai ales în cele de la ţară, agenţi de pază. Evident este greu să găseşti logistica, firma de protecţie pentru şcolile din localităţile îndepărtate ale judeţului. Dar alte variante nu ai, armata nu poţi să o aduci că se ocupă cu altceva, poliţia nu prea ai cum decât să facă razii. Este nevoie de paznic în şcoală, cel puţin  pe perioada în care profesorii sunt în şcoală. Paza de patrimoniu este altceva, ea se asigură după terminarea orelor, şi de ea trebuie să se ocupe tot primăriile“, a declarat La­viniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar ieşean.

„Grave derapaje comportamentale“

Statutul de autoritate publică al profesorului este văzut într-o lumină bună şi de cei de la conducerea Inspectoratului Şcolar care, chiar dacă nu acceptă în totalitate noţiunea de dosar penal la această vârstă, vor totuşi să scoată violenţa din şcoli. „Actul de agresiune verbală ori fizică înseamnă grave derapaje comportamentale şi carenţe educaţionale. Există situaţii grave cu care se confruntă cadrele didactice în anumite zone ale ţării, însă până la dosarul penal trebuie să fie efortul  făcut de  şcoală – familie – comunitate, iar adolescenţii să fie canalizaţi spre lucruri pozitive. Nici a lăsa la întâmplare soarta profesorilor nu mi se pare în regulă“, a declarat Camelia Gavrilă, inspectorul şcolar general din cadrul ISJ Iaşi.

Situaţia de la Ţibăneşti este destul de gravă deoarece creează un precedent şi scoate la iveală pericolele la care se expun dascălii. Ilie Vervega, care este profesor navetist la Liceul din Ţibăneşti era joi de serviciu pe şcoală când l-a văzut pe fostul elev al instituţiei de învăţământ intrând în curtea şcolii cu ţigara aprinsă. Acesta l-a invitat în afara spaţiului şcolii, conducându-l până la poartă, unde Adelin Secară, un fost elev repetent de două ori, în vârstă de aproape 16 ani l-a lovit direct în faţă. Profesorul s-a deplasat la Iaşi cu primul microbuz şi s-a prezentat la Spitalul de Neurochirurgie, unde a fost consultat şi diagnosticat cu contuzie nazală, după care a fost trimis la ORL pentru un control mai amănunţit.

În prezent, în şcoală s-a deschis o anchetă internă, iar poliţia din localitate a demarat o altă anchetă, pentru a vedea care au fost condiţiile în care s-a petrecut fapta. Profesorii lui Adelin Secară spun că acesta nu este uşă de biserică, şi că şi-l amintesc ca fiind un copil cu care „nu trebuie să te pui“, deoarece avea un comportament şi un limbaj agresiv încă de pe băncile şcolii.

CITIŢI ŞI:

Un fost elev i-a tras un pumn în nas unui profesor chiar în curtea şcolii

Un fost elev i-a aplicat o lovitură direct în faţă profesorului de serviciu.

Comentarii