Cursă contracronometru la IRO

Cum s-au luptat medicii de la IRO să ţină în viaţă o femeie de 40 de ani

miercuri, 18 septembrie 2013, 01:50
3 MIN
 Cum s-au luptat medicii de la IRO să ţină în viaţă o femeie de 40 de ani

Viaţa unei femei s-a transformat într-o misiune de salvare contracronometru pentru o echipă medicală multidisciplinară din cadrul Institutului Regional de Oncologie (IRO). Specialişti în oncologie, hematologie, chirurgie, terapie intensivă şi anatomopatologie, cu toţii s-au dat peste cap pentru a trata pacienta în vârstă de 40 de ani, a cărei stare de sănătate se deteriora văzând cu ochii.

După ce a fost pe la zeci de medici acuzând severe dureri abdominale, ieşeanca a fost dirijată spre IRO, investigaţiile medicale arătând prezenţa unei mase tumorale în regiunea pelvină. Când specialiştii au vrut să facă biopsia pentru a stabili natura tumorii, au constatat însă că femeia avea prea puţine trombocite în sânge şi exista riscul unei hemoragii fatale în timpul intervenţiei chirurgicale. „Pacienta a fost diagnosticată cu o tumoră pelvină, care a fost la scurt timp însoţită de modificări ale hemogramei şi, cel mai important, scăderea numărului de trombocite. Pe fondul unei trombocitopenii, este extrem de dificil să intervii chirurgical. Boala progresa însă, starea pacientei se degrada tot mai tare din punct de vedere biologic şi clinic, iar fără un diagnostic clar nu puteam începe niciun tratament. În astfel de cazuri, colaborarea între servicii este esenţială. Ne-am consultat, am cooperat şi ne-am asumat împreună responsabilitatea pentru viaţa care era în mâinile noastre, acţionând cum am crezut că este mai bine pentru pacient“, a precizat dr. Cătălin Dănăilă, medic primar în Hematologie şi Medicină Internă în cadrul IRO. Biopsia de care avea atâta nevoie ar fi putut să-i aducă sfârşitul, însă, în lipsa unui diagnostic corect şi a tratamentului specific, viaţa femeii avea să fie curmată oricum. În cele din urmă, medicii au decis să rişte. Chirurgii, împreună cu specialiştii în terapie intensivă, au trecut printr-o probă de foc pe parcursul intervenţiei, fiecare secundă, fiecare picătură de sânge pierdută fiind decisive în evoluţia pacientei. A intervenit apoi anatomopatologul, care a lăsat deoparte procedura standard de diagnosticare, făcând un test de imunohistochimie extemporaneu, metodă foarte rar folosită. Dacă în mod obişnui diagnosticul complet în urma unei biopsii se pune după cel puţin o săptămână, prin intermediul acestei proceduri rezultatul analizei a fost imediat. S-a constatat că tumora nu era una de origine genitală, cum se suspecta iniţial, ci femeia suferea de limfom malign într-o formă agresivă, dar care sub tratament poate avea o evoluţie pozitivă.

Care sunt simptomele specifice limfoamelor

În urmă cu doar câteva zile, pe 15 septembrie, peste tot în lume a fost marcată Ziua Internaţională a Limfomului Malign. Acesta reprezintă o formă de cancer cu punct de plecare la nivelul ţesutului limfatic, cu manifestare evidentă la nivelul ganglionilor. „O parte dintre simptomele specifice limfoamelor sunt febra fără explicaţii clare, transpiraţiile abundente, în special seara şi noaptea, scăderea în greutate nejustificată, adenopatiile (n.r. – creşterea în volum a ganglionilor) care nu sunt însoţite de fenomene de tip infecţios şi care nu cedează sub tratamentul cu antibiotic“, a explicat dr. Cătălin Dănăilă. De la sfârşitul anului 2011 până în august 2013, în jur de 500 de pacienţi diagnosticaţi cu limfom malign au fost sub tratament în Iaşi. În cursul acestui an, la IRO s-au înregistrat aproximativ 100 de cazuri noi. Schema terapeutică pe care trebuie să o urmeze o persoană diagnosticată cu limfom malign este reprezentată de chimioterapie, în unele cazuri completată de radioterapie.

Comentarii