Cum se verifică în mod corect buteliile? Nu cum a făcut un ieşean!

joi, 05 septembrie 2013, 01:50
2 MIN
 Cum se verifică în mod corect buteliile? Nu cum a făcut un ieşean!

Un ieşean se zbate între viaţă şi moarte după o astfel de operaţiune aparent banală. Cum se verifică în mod corect o butelie?

Un bărbat în vârstă de 45 de ani, din Erbiceni, se zbate între viaţă şi moarte după ce i-a explodat în faţă o butelie de aragaz. Ieşeanul a folosit metoda tradiţională, dar complet greşită, cea cu chibritul aprins, pentru a vedea dacă butelia scapă gaz, şi s-a ales cu arsuri pe 80% din suprafaţa corporală. „Pacientul are arsuri de gradul al treilea şi al patrulea pe cap, torace, abdomen şi pe piciorul stâng. De asemenea, a suferit arsuri şi la căile aeriene superioare şi inferioare“, a declarat dr. Gabriel Perianu, medic primar de urgenţă. Bărbatul a fost transportat în Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului „Sfântul Spiridon“ cu un echipaj SMURD. „Atunci când a ajuns, era în comă, fiind intubat şi ventilat mecanic. După ce i s-au acordat îngrijirile medicale de urgenţă, a fost transferat cu elicopterul SMURD în Capitală, la Spitalul de Arşi“, a adăugat dr. Perianu.

Potrivit specialiştilor, verificarea buteliilor cu chibritul sau lumânarea este complet greşită şi periculoasă, cel mai adesea gazul emanat deja în încăpere putând exploda. În mod corect, posibilele scăpări de gaz de la o butelie pe la îmbinări, atunci când o montăm, se verifică foarte simplu şi sigur cu un burete înmuiat în apă cu săpun sau detergent, scăparea de gaz creând bule. Există chiar şi sprayuri speciale pentru astfel de verificări, la un preţ de sub 20 de lei bucata.

Comentarii