Deputatul Anghel Stanciu, condamnat pentru că şi-a angajat fiul şi nora la cabinet

marți, 17 martie 2015, 03:02
3 MIN
 Deputatul Anghel Stanciu, condamnat pentru că şi-a angajat fiul şi nora la cabinet

Un nou deputat ieşean a fost condamnat de justiţie după ce ar fi făcut afaceri cu membrii familiei sale folosindu-se de funcţia publică.

Deputatul de Hârlău Anghel Stanciu, membru PSD, a fost condamnat, aseară de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României la şase luni de închisoare cu suspendare fiind găsit vinovat pentru conflict de interese. Stanciu a fost obligat, de asemenea, prin sentinţa dată ieri, să achite 3.000 de lei către stat cu titlu de cheltuieli judiciare. Sentinţa nu este definitivă, însă deputatul nu a putut fi contactat aseară pentru a preciza dacă o va contesta sau nu.

Dosarul penal instrumentat împotriva parlamentarului ieşean are la bază un raport al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Ironia sorţii este că şeful instituţiei care a sesizat infracţiunea lui Stanciu, Horia Georgescu, a fost reţinut tot ieri, de DNA, într-un dosar de abuz în serviciu.

La momentul trimiterii în judecată, Anghel Stanciu declara „Ziarului de Iaşi“ că procurorul care a instrumentat cauza sa ar fi dat soluţie de neîncepere a urmăririi penale, soluţie ce a fost infirmată însă de Daniel Morar, pe când acesta era prim-adjunct la Parchetul General. Morar a fost numit între timp judecător la Curtea Constituţională

„Există un anumit entuziasm al ANI spre a-şi justifica existenţa şi creşterile de salarii. În acest entuziasm, cei de acolo confoundă intenţionat funcţiile de senator şi deputat cu cele de funcţionar public“, preciza Stanciu în ziua trimiterii sale în judecată.

Stanciu a fost trimis în judecată în 2013 de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Potrivit procurorilor, „inculpatul Stanciu Anghel, în calitate de deputat în cadrul Parlamentului României, a încheiat cu fiul său două contracte civile prin care acesta din urmă a fost angajat în perioada 2007-2011 în cadrul biroului său parlamentar, contracte în baza cãrora s-a realizat în mod direct un folos material pentru fiul său în cuantum de 38.945 lei“.

„Totodată, inculpatul, în aceeaşi calitate, a încheiat cu nora sa un contract civil, angajând-o în perioada 2008-2011 în cadrul biroului său parlamentar, activitate în urma căreia aceasta a realizat un folos material în cuantum de 26.934 lei“, mai arătau procurorii.

Anghel Stanciu nu este singurul parlamentar ieşean care a ajuns în vizorul legii din cauza ajutorului din bani publici pe care l-au dat rubedeniilor. Deputatul Grigore Crăciunescu este şi el condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare după ce a dat contracte publice, pe când era primar la Paşcani, propriului fiu. Senatorul Sorin Lazăr a fost şi el condamnat la şase luni de închisoare într-un caz similar cu cel al lui Anghel Stanciu. Tot şase luni a primit şi fostul parlamentar Luminţa Iordache, acuzată la rândul ei de conflict de interese.

 

Comentarii