Din 2018, Iaşul ar putea avea Salon de Carte Francofonă cu sprijinul unui francez de 85 de ani

marți, 17 octombrie 2017, 09:51
3 MIN

Un proiect nou şi inedit va lua naştere în urbea noastră anul viitor, când Michel Soulard va deschide la Iaşi „Salonul Cărţii Francofone”. Autorul francez doreşte să aducă în oraşul nostru scriitori din Franţa, interesaţi de zona francofonă a ţării nostre. 

„Sunt mulţi autori în Franţa interesaţi de un astfel de Salon. Am ales Iaşul pentru că aici vin de 15 ani şi e un oraş francofon şi francofil. Dar şi din simplul motiv că are o populaţie numeroasă şi sunt mulţi studenţi. Sper că Salonul va fi la Universitatea Cuza, în Sala Paşilor Pierduţi. De asemenea, Vreau să fac la Poitiers o asociaţie franco-română, pentru ca cei din Franţa să cunoască cultura voastră mai bine.

Acolo se vor ţine cursuri atât în română cât şi în franceză, se vor organiza lansări de carte, proiecţei de filme şi vom amenaja o bibliotecă, deoarece eu am multe cărţi în limba română pe care vreau să le pun acolo”, povesteşte Michel Soulard, cel care a scris, nu mai puţin de şase cărţi despre România. Acesta mai spune că Asociaţia Franco –Română din Poitiers va purta numele unui scriitor român, însă nu s-a decis încă. Oscilează între Mihai Eminescu, Panait Istrati şi Carol Davila. „Înfiinţez Asociaţia împreună cu autori din Franţa şi România, am scris deja despre intenţia mea primarului din Poitiers, ministrului culturii din Franţa şi Organizaţiei Internaţionale de Francofonie, aceasta din urmă dându-mi un răspuns favorabil”, a mai adaugă acesta. Doreşte să realizeze aceste proiecte la anul pentru că în 2018 se împlinesc 50 de ani de fraternitate între oraşele Iaşi şi Poitiers. Michel Soulard este cunoscut, mai ales la Iaşi, pentru cărţile sale, adevărate declaraţii de dragoste pentru România şi Iaşi, oraşul său de suflet.

Francezul, în vârstă de 85 de ani,  vine în ţara noastră din anii 80, conştiincios, în fiecare an. Prima sa carte despre România a apărut în 2006 („Petite Soeur des Carpates“), a doua în 2008 („Roumanie entre rêve et réalité“), a treia în anul 2010 („Le Temps s’est arrêté à Bràila”) a patra  în 2013 („Balade en Roumanie“), a cincea în 2015 („La Roumanie et moi”) iar ultima anul trecut („Regards de roumanie”). Michel a călătorit, nu doar prin România, ci şi prin: Rusia, Germania, Anglia, Irlanda, China, Italia, Maroc, Tunisia, Algeria, Brazilia şi Argentina.

În Algeria a stat doi ani de zile, fiind soldat angajat în războiul cu armata franceză. În urma acestei experiențe a scris cartea „Pharmacien dans le guerre d’Algérie“, apărută în 2012. Scriitorul stă doar câteva zile la Iaşi, săptămâna următoare va fi la bucureşti, unde va vizita Facultatea de Farmacie. „Timp de 10 ani, după Revoluţie, am venit cu studenţi la spitalele din Bucureşti şi Iaşi. Cunosc faorte bine Facutlatea de Farmacie de la Bucureşti. În fiecare toamnă şi primăvară vin. Săptămâna viitoare merg acolo să iau parte la câteva evenimente”, a încheiat francezul. 

Comentarii