Din 9 medici de familie verificaţi, doar 5 erau la cabinet. CJAS anunță sancțiuni

sâmbătă, 31 octombrie 2015, 02:57
2 MIN
 Din 9 medici de familie verificaţi, doar 5 erau la cabinet. CJAS anunță sancțiuni

Inspectorii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) pregătesc o nouă rundă de verificări la cabinetele medicilor de familie din judeţ pentru a identifica dacă doctorii respectă programul de lucru. Cu toate că prin sistemul cardului naţional de asigurări de sănătate, CJAS are o evidenţă clară a medicilor care se află la program, inspectorii intenţionează să-i descopere pe acei doctori care dau consultaţii întru-un alt sediu decât cel pentru care au obţinut acreditările CJAS şi DSP. 

La ultima rundă de verificări, din nouă medici „vizitaţi” de inspectorii CJAS, cinci au fost găsiţi la locul de muncă.

Potrivit conducerii CJAS, medicii au fost sancţionaţi conform clauzelor contractuale, adică amendaţi cu 5% din valoarea contractului încheiat cu casa, pentru că nu respectau programul de lucru afişat la cabinetele lor. „Ultimele verificări au fost efectuate în prima parte anului. În funcţie de sesizările primite de la asiguraţi vom demara alte controale ca să ne asigurăm că medicii de familie sunt la program, în cabinetul în care ar trebui să ofere servicii medicale”, a spus ec. Robert Dâncă, preşedintele CJAS.

„Ziarul de Iaşi” a sesizat anul trecut CJAS cu privire la un medic de familie care avea cabinet în localitatea Sat Nou, însă oferea consultaţii într-un cabinet din oraş, din Iaşi, bolnavii din mediul rural fiind nevoiţi să se adreseze doctorului doar în anumite zile când acesta ajungea în sat. Conducerea CJAS a precizat că încă nu s-au luat măsuri împotriva medicului, însă el va fi sancţionat dacă nu va fi găsit la locul de muncă în cazul în care inspectorii ajung la cabinetul său.

Medicul Elena Crăcană se afla în martie 2014 în topul decontărilor de servicii medicale. Cabinetul medicului de familie era înregistrat în Satul Nou din comuna Schitu Duca, dar cu toate acestea doctorul a fost găsit oferind servicii medicale într-un cabinet din oraş. Medicul lucra în cabinetul dr. Larisa Bodescu, după ce aceasta din urmă îşi termină programul zilnic.

În apărarea sa, dr. Elena Crăcană a explicat atunci că nu este singurul medic de familie din judeţ care oferă consultaţii şi într-un alt cabinet, pe lângă cel arondat într-o zonă rurală. Conducerea CJAS a subliniat însă că o astfel de practică nu este legală.

Comentarii