Efectul de bumerang

vineri, 18 octombrie 2013, 01:50
4 MIN
 Efectul de bumerang

De la Roşia Montană la Pungeşti.

Roşia Montană şi Pungeştiul sunt două puncte de pe aceeaşi coordonată a minciunilor spuse în trecut de USL. Ambele proiecte, explotarea aurului şi a gazelor de şist, au fost criticate de plano în campania electorală şi apoi, subit, au devenit priorităţi de guvernare. După ce Ponta a recunoscut că s-a opus proiectului Roşiei Montane doar fiindcă era susţinut de Traian Băsescu, bănuim că aceeaşi gândire infantilă a fost valabilă şi pentru explorarea gazelor de şist.

Altfel nu ne explicăm de ce numeroşi lideri PSD din Bârlad, preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, se aflau în 2012 în primele rânduri ale protestele care au scos atunci mii de oameni în stradă împotriva guvernului Ungureanu; nu ne explicăm de ce s-au folosit temerile ecologiste ca să se aţâţe opinia publică şi să se tragă preşul de sub picioarele adversarilor. Şi, mai ales, de ce îi regăsim acum pe liderii PSD în prima linie a ofensivei dusă de Chevron, luptându-se cu cele 14 consilii locale din Vaslui, care, în disperare de cauză, au adoptat hotărâri de interzicere a exploatării gazelor de şist.

Statul (prefectura Vaslui) le atacă hotărârile în contencios administrativ, urmărind să fructifice ceea ce spune în Constituţie: bogăţiile subsolului sunt ale statului. Dar ce se face Guvernul dacă pe sol sunt comunităţi omeneşti care nu vor să aibă de suferit, isterizate de un post TV al cărui patron a avut întotdeauna o slăbiciune bine cultivată pentru interesele Gazprom? Trimite mai mulţi jandarmi ca la protestele din Bucureşti, apoi blochează drumurile, ceea ce este un abuz împotriva drepturilor constituţionale, a liberei circulaţii. Pune Inspectoratul Şcolar să dea directive, nu care cumva elevii şi cadrele didactice să părăsească orele şi să se alăture protestelor. Pe când va cere BOR să caterisească feţele bisericeşti ce s-au alăturat sătenilor?

Devine tot mai vizibilă nervozitatea Guvernului în faţa protestelor ecologiste şi a atmosferei create în jurul exploatării resurselor naturale. Directorul Institutului Geologic, Ştefan Marincea, este demis prin fax, la insistenţele premierului Victor Ponta. Vina? Avusese îndrăzneala să afirme două lucruri delicate: Roşia Montană Gold Corporation a falsificat harta Văii Corna, locul unde ar urma să fie amplasat iazul de decantare, ştergând de pe harta Institutului Geologic Român 13 fracturi geologice, pentru a se înlătura temerea că deşeurile toxice se vor infiltra în pânza freatică. Doi: raportul preliminar al institutului geologic a inclus printre cauzele posibile ale cutremurelor din Galaţi şi unele omeneşti, exploatările de petrol şi gaze din zonă.

Întrebarea pe care ne-o punem este dacă Guvernul înţelege că luptă acum cu isteria sădită în minţile oamenilor cu un an în urmă şi este coautorul ostilităţilor împotriva explorărilor Chevron. La Pungeşti oamenii s-au răsculat fiindcă o hotărâre a consiliului local a fost schimbată prin presiuni asupra primarului făcute de preşedintele CJ şi de reprezentanţii Chevron. În disperare de cauza, omul şi-a vândut propriul teren pentru explorări şi a dat bir cu fugiţii, ceea ce a întărit convingerea localnicilor că sunt jocuri făcute de Guvern cu un investitor peste capul şi interesele lor. Că ei vor fi sacrificaţi.

Deocamdată, Chevron a făcut un mare pas înapoi, şi-a retras utilajele, iar Guvernul se vede pus în situaţia să nu respecte angajamentele asumate faţă de un investitor esenţial pentru viitorul energetic al României. Ce se va întâmpla în celelalte localităţi unde s-au fost date avize de explorare? Sunt mari şanse ca protestele să se extindă, opoziţia să crească în intensitate, sprijinită în paralel de mişcări ecologiste urbane. Oamenii nu vor mai fi protejaţi în faţa riscurilor ecologice prin înlăturarea vocilor critice din structurile de expertiză ale statului, prin blocarea drumurilor ori masând batalioane de jandarmi în punctele critice. Atât timp cât nu înţelege rostul protestelor, nu oferă garanţii reale comunităţilor şi îi tratează pe oameni ca pe o simplă adunătură de proşti, Victor Ponta amorsează explozii sociale viitoare. 

Comentarii