Europol: Noile tehnologii se află la baza majorităţii infracţiunilor grave din UE

joi, 09 martie 2017, 22:52
1 MIN
 Europol: Noile tehnologii se află la baza majorităţii infracţiunilor grave din UE

Infracţiunile high-tech, precum falsificarea de documente, spălarea de bani şi comerţul online cu bunuri ilegale, se află la baza a aproape toate infracţiunile grave, a avertizat joi agenţia europeană de poliţie Europol.

“Aceste ameninţări infracţionale transversale permit şi facilitează majoritatea, dacă nu toate tipurile de infracţiuni grave şi crimă organizată”, precum traficul de droguri şi de persoane, a afirmat Europol într-un studiu privind crima organizată pe care îl publică la fiecare patru ani.

Aşa-numitele "ransomware", care blochează computerul unei persoane sau companii până la plata unei taxe pentru deblocare, au devenit o sursă importantă de îngrijorare.

Însă şi infracţiunile tradiţionale se bazează din ce în ce mai mult pe tehnologiile de vârf. De exemplu, dronele sunt folosite în traficul de droguri, iar hoţii folosesc computere pentru a verifica online cartierele şi urmăresc pe reţelele de socializare când pleacă oamenii de acasă.

Potrivit Europol, circa 5.000 de grupuri infracţionale internaţionale, cu membri din peste 180 de naţionalităţi, sunt anchetate în prezent.

digi24.ro

Comentarii