EXCLUSIV: Secretul lui Boca! Cum a vrut sponsorul PSD Iaşi să pună mâna pe parcările din oraş

miercuri, 19 octombrie 2016, 02:03
5 MIN
 EXCLUSIV: Secretul lui Boca! Cum a vrut sponsorul PSD Iaşi să pună mâna pe parcările din oraş

Numele consilierului local cu cele mai importante interese imobiliare se leagă şi de unul din cele mai mari eşecuri ale administraţiei locale din ultimii ani: organizarea parcărilor. Este vorba despre faptul că în licitaţia pentru concesionarea acestora a fost implicată o firmă apropiată lui Florin Boca. Unul dintre acţionarii acesteia vinde apartamente în numele unei companii a familiei Boca. Consilierul local respinge însă că ar fi implicat în concesionarea parcărilor. „Astăzi, sunt bucuros că nu am semnat contractul“, spune Nichita, cel care a împiedicat „tunul“. Estimările arată că, dacă s-ar fi parafat afacerea, veniturile anuale ale concesionarului ar fi fost de milioane de euro. Îîntre timp, Florin Boca şi-a dat demisia din Comisia de urbanism, în contextul în care, în urmă cu două săptămâni, „Ziarul de Iaşi“ a dezvăluit interesele sale imobiliare în cel puţin patru zone ale oraşului  

Interesele consilierului local Florin Boca transcend sfera imobiliară. O firmă apropiată acestuia a fost punctul de a da un „tun“ de milioane euro la Primăria Iaşi. Este vorba despre concesionarea parcărilor din municipiul Iaşi. Primăria a a lansat licitaţia la sfârşitul anului 2014, firma a câştigat procedura, dar contractul nu a mai fost semnat. La vremea respectivă, surse din cadrul Primăriei afirmau că procurorii au luat „la ochi“ licitaţia. Pe contract erau necesare cinci semnături din partea şefilor din Palatul Roznovanu. Singurul care nu a semnat a fost Gheorghe Nichita, fostul primar al Iaşului. „Astăzi, sunt bucuros că nu am semnat“, ne-a spus Nichita. Boca a negat orice implicare sau interes în licitaţia privind concesionarea parcărilor. Alaltăieri, Boca a demisionat din Comisia de urbanism, la doar câteva ore după ce „Ziarul de Iaşi“ i-a solicitat o reacţie cu privire la licitaţia pentru concesionarea parcărilor. 

Omul de legătură

Firma care a câştigat licitaţia în 2014 este ITC Alternativ Consult SRL. Compania a fost înfiinţată în 2009, iar, în iulie 2014, a intrat în acţionarat Gabriela Lăcrămioara Ioniţă, aceasta fiind, în prezent, unul dintre reprezentanţii de vânzări ai companiei Rafant, firmă condusă de sora lui Florin Boca. La acel moment, procedura iniţiată de Primărie era în desfăşurare, dar, în urma unei solicitări din partea unui potenţial ofertant, termenul de depunere a dosarelor a fost prelungit până la 4 septembrie 2014. Între timp, schimbările de acţionarat în cadrul ITC devin oficiale, odată cu publicarea acestora în Monitorul Oficial. Pe 5 septembrie 2014, Primăria a anunţat doi ofertanţi la licitaţie: Piconet Timişoara şi asocierea ITC Alternativ Consult – On Track Innovations LTD (Israel).

Firma timişoreană a fost descalificată din cauza unor probleme în oferta făcută, iar asocierea menţionată şi-a adjudecat contractul (noiembrie 2014). În ianuarie 2015, şefii din Palatul Roznovanu anunţau că va fi semnat contractul, dar, ulterior, s-a instalat o tăcere suspectă asupra licitaţiei. Timp de mai multe luni, oficialii au refuzat sau au amânat un răspuns concret cu privire la derularea procedurii. Pe surse, „Ziarul de Iaşi“ află că pe contract erau deja patru semnături, dar a lipsit cea mai importantă, respectiv semnătura fostului primar Gheorghe Nichita. „Nu o să vorbesc despre colegii mei din partid, dar astăzi sunt bucuros că nu am semnat“, ne-a declarat, zilele trecute, Nichita, întrebat fiind dacă avea cunoştinţă despre vreun posibil interes al lui Florin Boca în licitaţie. Licitaţia a fost anulată în luna iulie 2015, pentru „abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului“. Anterior, primarul Mihai Chirica a susţinut că licitaţia nu a putut fi finalizată întrucât Primăria nu putea obţine venituri din parcări amenajate de-a lungul unor bulevarde care au făcut obiectul unei finanţări europene. De menţionat că municipalitatea urma să încaseze o redevenţă lunară. 

Florin Boca: „Nu am avut absolut niciun interes“

În cursul zilei de luni, „Ziarul de Iaşi“ l-a contactat pe Florin Boca pentru a comenta faptul că un colaborator al firmei surorii lui a fost implicat în concesionarea parcărilor. Coincidenţă sau nu, la doar câteva ore, Boca a demisionat din Comisia de urbanism, unde ocupa şi funcţia de preşedinte, şi în contextul în care, în urmă cu două săptămâni, „Ziarul de Iaşi“ a dezvăluit interesele imobiliare ale acestuia. 

Încă de anul trecut, pe surse, se vorbea în mediul administrativ-politic despre o posibilă implicare a lui Boca. Consilierul local a admis că o cunoaşte pe Ioniţă, dar a precizat că doar „de 2-3 luni“. El nu a negat faptul că Ioniţă are o relaţie cu Rafant Company, spunând, iniţial, că „lucrează“ la această companie pentru ca, ulterior, să-şi nuanţeze declaraţia afirmând că „este, probabil, colaborator“. „Nu am avut absolut niciun interes. Nu am nicio legătură cu ce spuneţi dvs.“, a mai spus Boca, întrebat dacă a avut un interes în derularea licitaţiei pentru parcări. Anterior, Boca a negat orice implicare şi în ceea ce priveşte activitatea companiei Rafant. Consilierul local nu a vrut să comenteze declaraţia fostului primar Gheorghe Nichita. 

În schimb, Ioniţă a ameninţat„Ziarul de Iaşi“ că va deschide o acţiune în instanţă. Într-o scurtă convorbire, Ioniţă a negat că l-ar cunoaşte pe Florin Boca. „Eu nu declar absolut nimic. Dacă în presă va apărea altceva, vă dau în judecată“, a spus Ioniţă, după care a închis telefonul.

În urmă cu două săptămâni, când „Ziarul de Iaşi“ a încercat să afle dacă Rafant a vândut toate cele 14 apartamente din blocul construit în Păcurari, despre care am scris la momentul respectiv, la numărul de contact pentru vânzări a răspuns Gabriela Ioniţă. La acel moment, din raţiuni jurnalistice, nu ne-am dezvăluit identitatea şi ne-am prezentat ca un potenţial client. Astfel, am aflat că toate apartamentele au fost vândute, dar şi faptul că Rafant ar avea în construcţie un alt bloc.

La amplasamentul indicat de către agentul de vânzări (la ieşirea din Iaşi, în capăt CUG) este în construcţie un bloc de trei etaje cu 38 de apartamente. Însă beneficiarul nu este Rafant, ci Darcilo SRL, o firmă înfiinţată de Gabriela Ioniţă în 2010, dar cu o activitate generatoare de venituri doar din 2014 încoace. Anul trecut, Darcilo SRL a avut o cifră de afaceri de 2,2 milioane lei, un profit de 40.754 lei şi un singur angajat. De remarcat rapiditatea cu care Darcilo a început construcţia: în aprilie 2016 a cumpărat terenul, în iunie 2016 a obţinut certificat de urbanism, în septembrie 2016 a avut autorizaţia şi imediat a deschis şantierul. În schimb, şefii Primăriei spun că, în ultimele şase luni, activitatea Serviciului de Urbanism a fost eficientizată, iar termenul pentru obţinerea unei autorizaţii ar fi respectat (30 de zile).(VEZI AICI)

Cu toate acestea, există cazuri în care solicitanţii de acte urbanistice spun că aşteaptă şi de un an eliberarea documentelor. În astfel de cazuri, afirmă reprezentanţii municipalităţii, problema este că dosarele depuse de solicitanţi ar fi incomplete.

În imaginea de sus, blocul din Păcurari ridicat de familia Boca în numai câteva zile

 

Comentarii