Explicaţiile dezastrului de la definitivat din Iaşi

miercuri, 24 iulie 2013, 01:50
4 MIN
 Explicaţiile dezastrului de la definitivat din Iaşi

Dacă anul trecut promovau peste 71% dintre tinerele cadre didactice, anul acesta au luat peste 8 doar 49,19%. S-a obţinut însă şi un 10.

Aproximativ jumătate dintre profesorii ieşeni care au susţinut săptămâna trecută proba scrisă din cadrul examenului de definitivare în învăţământ au reuşit să obţină la aceasta cel puţin nota 8. Rata de promovare înregistrată la nivel judeţean înainte de contestaţii, este de numai 49,19%, 153 de candidaţi din cei 311 prezenţi (din cei 369 înscriși, 37 de candidați au absentat, iar alți 21 s-au retras din examen – n.r.) trecând, din perspectiva notării, de pragul prevăzut în metodologie. În contextul creşterii acestuia cu un punct, de la 7 la 8, rata judeţeană de promovare a scăzut semnificativ faţă de anul trecut, cu aproximativ 21 de procente. În 2012, primele rezultate de la definitivat arătau că 190 de profesori din cei 267 care susţinuseră proba scrisă fuseseră evaluaţi cu cel puţin 7, rata de promovare fiind de 71,16%. Oficialii din Inspectoratul Şcolar au precizat că este posibil ca rata de promovare înregistrată în actuala sesiune înainte de contestaţii, de aproximativ 50%, să crească în urma soluţionării contestaţiilor, având în vedere că 38 dintre candidaţi au fost evaluaţi cu note cuprinse între 7 şi 8. Totodată, atrag atenţia asupra faptului că profesorilor debutanţi le este mai greu să obţină cel puţin nota 8 la proba scrisă, în condiţiile în care le lipseşte experienţa pe partea metodică, ce are o pondere semnificativă la notare. „Examenul de definitivare în învăţământ este cu siguranţă unul foarte serios, care trebuie pregătit din timp. Nota 8 reprezintă un prag ridicat, greu de atins pentru profesorii fără multă experienţă la catedră, mai ales din cauza celor 3 puncte alocate subiectului de metodică. Astfel, este posibil ca o teză cu punctaj mare la subiectele de specialitate să nu obţină nota 8 din cauza subiectului de metodică“, a declarat Sabina Manea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar.

O singură notă maximă s-a înregistrat în sesiunea de examen din acest an, la istorie, iar reuşita îi aparţine Laviniei Beşliu, profesoară la Colegiul „Richard Wurmbrand“. La polul opus, cele mai mici note – 2, respectiv 2,35 – au fost obţinute la chimie şi la educaţie muzicală. Cele mai slabe prestaţii din judeţ le-au avut o profesoară de la Liceul tehnologic din Ţibăneşti şi Pavelică Şerban, fratele lui Constantin Şerban, în prezent director al Palatului Copiilor. În aceeaşi instituţie, Pavelică Şerban coordonează cercul de vioară, fiind profesor suplinitor. Faţă de anul trecut, când nota sa (1,70) a fost cea mai mică din judeţ, rezultatul de acum indică o oarecare evoluţie. La chimie, unde s-a înregistrat cea mai ruşinoasă notă, nu a promovat niciun candidat din cei 3, rezultatul cel mai bun fiind 7,45. La fizică, candidaţii înscrişi, 5 la număr, nici măcar nu s-au prezentat să dea proba. Probabil că nu s-au simţit suficient de pregătiţi pentru a putea primi cel puţin o notă rezonabilă, dacă nu de promovare, având în vedere că subiectele nu au avut un grad de dificultate ridicat. „Nu mi se pare ieşit din comun că nu s-a prezentat niciun candidat, având în vedere numărul foarte mic al celor înscrişi. Subiectele n-au fost atât de grele: şi cel teoretic şi metodica au corespuns programei şi modelelor date. Dar nu putem pune absenţa candidaţilor pe seama acestora“, a menţionat Rodica Perjoiu, inspector de fizică. La matematică, unde anul trecut niciun candidat nu a fost notat cu cel puţin 7, sunt 4 profesori evaluaţi cu note de promovare. În condiţiile în care 16 din cei 23 de candidaţi înscrişi s-au prezentat la probă, înseamnă că un sfert dintre aceştia au reuşit să promoveze. Numai la consiliere psihopedagogică şi la psihopedagogie specială s-a înregistrat o rată de succes de 100%, la aceste specializări câte 4, respectiv 9 profesori fiind evaluaţi cu note de 8 şi 9. Nici educatorii nu au fost puşi în dificultate de subiectele primite la proba scrisă, dovadă că 49 din cei 53 care au susţinut-o au luat cel puţin 8, rata de reuşită fiind de 92,45%. Candidaţii nemulţumiţi de note pot depune contestaţii şi astăzi, la secretariatul Colegiului „M. Eminescu“, rezultatele finale urmând să se afişeze pe 27 iulie.

Comentarii