N

Femeile care au suferit o mastectomie îşi pot reconstrui gratuit sânul, în două spitale din Iaşi

N

miercuri, 04 iunie 2014, 01:50
2 MIN
 Femeile care au suferit o mastectomie îşi pot reconstrui gratuit sânul, în două spitale din Iaşi

\N

La Institutul Regional de Oncologie (IRO) s-a realizat deja prima intervenţie de protezare a unei paciente care a suferit o mastectomie. Endoproteza mamară a fost achiziţionată din banii spitalului şi a costat 1.578 de lei cu tot cu TVA.

„Implantul mamar este un material sanitar pe care spitalele dacă au resurse proprii îl pot achiziţiona. Acum, statul a înţeles că este o necesitate oncologică şi a finanţat subprogramul. Noi am vrut să achiziţionăm proteza respectivă pentru pacientă, şi astfel a fost făcută intervenţia“, a precizat ec. Mirela Grosu, managerul institutului.

Protezarea propriu-zisă a fost realizată în luna februarie, iar pacienta care a beneficiat de această şansă este în vârstă de 59 de ani şi este originară din Iaşi. „Starea pacientei a evoluat pozitiv, femeia s-a reintegrat foarte bine în societate şi acum se simte foarte bine“, a spus dr. Codrin Dobreanu, medic specialist chirurgie plastică, care a participat la intervenţia de refacere a sânului pacientei.

Prin subprogramul naţional de endoprotezare după afecţiuni oncologice derulat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Iaşul a primit un buget de 145.000 de lei, iar specialiştii estimează că vor realiza astfel lunar câte nouă reconstrucţii mamare, costul mediu pe pacientă fiind de 3.150 de lei. Deocamdată, în Iaşi, reconstrucţiile mamare finanţate de Casă se fac la Clinica de Chirurgie Plastică de la Spitalul „Sf. Spiridon“.

Luna aceasta, şi IRO va intra în subprogram şi va putea realiza reconstrucţii mamare finanţate de CJAS. În evidenţa IRO se află acum 2.144 de paciente care au fost diagnosticate cu cancer mamar, iar dintre acestea, în 2013, aproximativ 170 au suferit o operaţie de mastectomie. La nivel naţional, bugetul total al subprogramului este de 2,52 de milioane de lei, iar de acesta vor beneficia 800 de bolnave cu cancer mamar.
 

Comentarii