Fertilizarea in vitro poate ajusta deficitele uriaşe ale fondului de pensii

marți, 18 martie 2014, 02:50
2 MIN
 Fertilizarea in vitro poate ajusta deficitele uriaşe ale fondului de pensii

Societatea Română de Medicină Reproductivă (SRMR) atrage aten­ţia asupra importanţei susţinerii unui Program Naţional de Fertili­zare in vitro. În România, unul din şase cupluri este afectat de infertilitate, una din cele mai grave afec­ţiuni la nivel global recunoscute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în ţara noastră, fertilitatea a intrat pe un trend descendent accentuat. În prezent, rata este de 1,3 copii per femeie, una dintre cele mai scăzute valori din Europa. Se estimează că, în acest ritm, în 2050 România va ajunge la o populaţie de doar 14 milioane de locuitori, faţă de aproximativ 19 milioane cât sunt în prezent. „Natalitatea este în scă­dere nu doar la noi, dar şi în toată Europa. Populaţia îmbătrâneşte, iar pentru a susţine pensiile celor mai în vârstă trebuie să existe persoane tinere, active în câmpul muncii. Iar fertilizarea in vitro este una din modalităţile de a susţine aceste modificări demografice“, a precizat prof. univ.dr. Mircea Ono­friescu, preşedintele SRMR.

Chiar şi în aceste condiţii, la nivel naţional nu există un program care să ajute cuplurile nefertile. Singura iniţiativă de acest fel, întreprinsă de statul român, a fost Subprogramul Naţio­nal de Fertilizare in vitro, lansat în iulie 2011 de către Ministerul Sănă­tăţii. Cu 1,3 milioane de euro s-au născut 300 de copii, până la înce­putul anului 2013, când subprogramul a fost sistat, România deve­nind singura ţară din Comunitatea Europeană care nu oferă ajutor cuplurilor nefertile. „Bulgaria şi Ungaria, de exemplu, ajută cuplu­rile cu cel puţin trei cicluri de fertilizare, prin programe naţionale. Luând în considerare condiţiile de auteritate care există în momentul acesta la noi în ţară, ar trebui să fie finanţat măcar un ciclu de fertili­zare, echivalentul sumei de aproximativ 3.000 de euro“, a explicat preşedintele SRMR.

În regiunea Moldovei, fertilizările in vitro au scăzut cu aproape 50% de la începutul anului 2013 şi până acum. Totodată, cadrele medicale afirmă că la noi în ţară nu este încurajată această metoda de concepere a copilului. Statisticele arată că în România sunt realizate anual 5.000 de fertilizări in vitro, de zece ori mai puţin decât în Europa de Vest. La nivel global se nasc 140.000 de copii pe an folosind această metodă.
 

Comentarii