De Business

Punem punctul pe știi

Firmele din Iaşi care au prins un loc în topul naţional al firmelor

luni, 03 octombrie 2016, 01:59
5 MIN
 Firmele din Iaşi care au prins un loc în topul naţional al firmelor

Topul a fost realizat de către Camera de Comerţ a României pe baza datelor din teritoriu.

 

301 de societăţi ieşene au intrat în Topul Naţional al Firmelor din România – ediţia a XXIII-a, clasamentul realizat de către Camera de Comert şi Industrie a României (CCIR), faţă de 173 anul trecut. Dintre acestea, 29 ocupă locul I, cu nouă mai mult decât situaţia înregistrată anul trecut. Topul, structurat pe şase domenii de activitate, a fost realizat pe baza clasamentelor întocmite la nivel regional, fiind folosite informaţii din situaţiile financiare ale societăţilor comerciale pentru anul precedent. Indicatorii utilizaţi pentru clasificarea firmelor au fost cifra de afaceri netă, profitul din exploatare şi rata acestuia. Nu au fost luate în calcul grupurile de interes economic, firmele pentru care valoarea a cel puţin unui indicator calculat este negativă sau societăţile ale căror datorii faţă de stat au fost mai mai mari decât creanţele în raport cu statul.

„Numărul de firme clasate în topul judeţean la această ediţie este mai mare decât cel de anul trecut şi ca urmare a unei schimbări de metodologie. S-a trecut la clasificare mai detaliată, la nivel de cod CAEN de 4 cifre, faţă de grupe de activitate de 3 cifre până anul trecut. De aici rezultă şi o creştere firească în valoare absolută a numărului de companii locale clasate în Topul Naţional. Dar importantă este analizarea ponderii firmelor din judeţ clasate în Topul Naţional, iar aici observăm că ponderea este mai mare decât anul trecut, 12% faţă de 10%. Această pondere în creştere confirmă ceilalţi indicatori care se desprind din statisticile realizate de noi cu privire la evoluţia societăţilor comerciale, respectiv o creştere consolidată a economiei locale, pe ansamblul ei”, a explicat Sorin Gheorghiu, director în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi.

Cele mai bune performanţe din judeţ

La clasa întreprinderi foarte mari din industrie, Antibiotice SA a ocupat primul loc la sectorul fabricării produselor farmaceutice de bază. Cu aproape 1.500 de salariaţi, compania situată în Valea Lupului a terminat anul 2015 cu un profit net de 27,1 milioane de lei. Antibiotice a avut anul precedent o cifră de afaceri în creştere, de la 320 milioane de lei în 2014 la 331,7 milioane lei în 2015. În intervalul ianuarie-iunie 2016, compania Antibiotice a raportat către Bursa de Valori din Bucureşti o cifră netă de afaceri de 89,4 milioane lei, în creştere cu 3,5% comparativ cu datele pe semestrul I de anul trecut. În schimb, cel mai mare exportator al judeţului, Delphi Diesel Systems România, ocupanta poziţiei a patra anul trecut la grupa „Producţia de piese şi accesorii pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule”, a urcat în noul top până pe locul 2 la nivel naţional. Afacerile fabricii americane de pompe şi injectoare pentru motoare diesel din Miroslava au crescut semnificativ, de la 1,5 miliarde lei în 2014 la 1,8 miliarde lei anul trecut, dar compania a fost detronată de Xerox din fotoliul de cel mai mare angajator privat din judeţ. La finele anului trecut, pentru fabrica americană Delphi lucrau 1.724 de persoane.

Jucători de calibru

Dacă în topul precedent, la categoria întrepinderi mari, doar o singură reprezentană a judeţului se clasa pe primul loc, acum Iaşul se poate lăuda cu cinci firme. Fabrica ieşeană ArcelorMittal Tubular Products a obţinut locul întâi la clasa întreprinderi mari din industrie, la sectorul producţiei de tuburi, ţevi, profile tubulare şi accesorii pentru acestea, din oţel. Fostul Tepro Iaşi a livrat anul trecut pe piaţa externă ţevi în valoare de 216,6 milioane de lei, aproximativ 72% din producţia realizată în fabrica de pe Calea Chişinăului. Pe piaţa internă, conform estimărilor companiei, ArcelorMittal Tubular Products Iaşi deţine o cotă de aproximativ 28%, iar pe cea externă de 1,8%.

Anul trecut, cifra de afaceri a societăţii a crescut semnificativ faţă de 2014, de la 277,6 la 303,1 milioane de lei, iar potrivit Bugetului de Venituri şi Cheltuieli, compania şi-a propus realizarea unei cifre de afaceri în valoare de 314,1 milioane lei în 2016. Tot pe primul loc în industrie, la categoria întreprinderi mari, s-au mai clasat Proinvest Group, OMCO România şi Fondal International. Prima, înregistrată în Paşcani, dezvoltă, produce şi comercializează soluţii din oţel pentru construcţii, inginerie şi industrie, şi a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 92,9 milioane lei. Anul trecut, Proinvest Group s-a extins prin cumpărarea de la omul de afaceri Constantin Comănescu a fabricii Scudas din Paşcani, una din cele mai mari şi mai vechi fabrici de scule, portscule şi accesorii pentru maşini-unelte din România.

Nume grele

Parte din Grupul de Firme BMT, OMCO Iaşi, singurul producător din România de matriţe pentru sticlă, a avut anul trecut afaceri de 72,7 milioane lei. Unul din cei mai mari exportatori din judeţ anul trecut, OMCO are contracte de livrare pentru produsele sale în peste 140 de ţări. Fondal International din Leţcani, cea de-a treia laureată din industrie a judeţului, are ca obiect principal de activitate turnarea metalelor şi prelucrarea de înaltă precizie a aliajelor de aluminiu, oţelurilor şi alamei. Compania are o capacitate productivă anuală de 14 milioane de componente, 95% dintre acestea fiind dedicate sectorului  internaţional de produse electrocasnice. Tot ca categoria întreprinderi mari, dar în domeniul serviciilor, Iaşul a mai obţinut locul întâi prin societatea Iulius Management Center, deţinută de omul de afaceri Iulian Dascălu, la grupa „Activităţi de consultanţă în management”.

Compania patronată de „regele mall-urilor” a realizat în 2015 o cifră de afaceri în valoare de 125,5 milioane lei şi a obţinut un profit net de 21,2 milioane lei. La grupa întreprinderi mijlocii, potrivit datelor publicate de Camera de Comerţ, şapte firme înregistrate în judeţul Iaşi au obţinut locul I: Basware, BMT Aerospace România, Fiterman Pharma, Inovalabel, Luxprimum, PIM şi Rompak. La întreprinderi mici, din judeţul Iaşi s-au clasat pe prima poziţie următoarele societăţi: Casa de Vinuri Cotnari, Coriolan Aur Smarald, Hidromold, Mozaic Vitralii (toate patru la categoria industrie), Avatti Industries (construcţii), Red Point Software Solutions (cercetare, dezvoltare şi high tech), Roton (servicii) şi Rom Est Metal (comerţ-turism).Nu în ultimul rând, la capitolul microîntreprinderi, judeţul Iaşi a obţinut primul loc prin Crifa Impex, Sora-Mt, Piticariu Art & Style (industrie), Cătălin Trans, TCM Construct şi Euroteam Professional Corporation (servicii).

Comentarii