FOTO: Mâini mânjite după atingerea portierei şi pantofi maro. Iaşi – capitala glodului

marți, 27 ianuarie 2015, 02:59
2 MIN

Noroaiele şi bălţile au invadat cartierele Iaşului. Topirea zăpe­zilor a transformat unele zone ale oraşului în câmpuri de luptă, nervii ieşenilor fiind întinşi la maximum.

Unele străzi au fost înecate în noroi, pe altele au apărut gropi adânci, iar pe trotuare aproape că nu se poate circula. Situaţia a fost favorizată în primul rând de lucrările de intervenţie pe domeniul public care au fost „îngheţate“ odată cu scăderea temperaturilor. După retragerea zăpezilor, în zona unor şantiere din cartiere precum Tă­tăraşi, Canta, Păcurari, Podu Roş sau Mircea cel Bătrân, străzile şi trotuarele au devenit impracticabile.

Nu doar pietonii sunt revoltaţi de situaţie, ci şi ieşenii care obişnuiesc să circule cu bicicleta. „E suficient să mergi 200 m cu bicicleta inclusiv în centrul Iaşului pe I.C. Brătianu pentru a trebui să-ţi speli încălţămintea la destinaţie. Se lansează o nouă modă, cea a în­călţărilor cenuşii. Aceeaşi situaţie o găsim şi pe drumurile naţionale care trec prin municipiu, bulevardul Tu­dor Vladimirescu, iar pe Primă­verii, lângă depou, trotuarele sunt acoperite cu centimetri buni de noroi“, a spus Alex D., un ieşean nemulţumit de lipsa de intervenţie a autorităţilor.

Reacţia Primăriei: „Dăm amenzi în fiecare zi“

Oficialii municipalităţii au declarat ieri că situaţia este cu­noscută la nivelul Primăriei, dar singura măsură anunţată constă în sancţionarea companiilor sau operatorilor care nu au respectat termenele de execuţie a lucrărilor efectuate pe domeniul public. „În fiecare zi ajung la noi procese-verbale privind sancţiona­rea celor care intervin pe domeniul public. Într-adevăr, starea vremii a accentuat acest feno­men, iar noi vom continua să apli­căm amenzi dacă vedem re­aua-voinţă. Acolo unde se vede că vrea să repare şi a fost con­diţionat de starea vremii, îi lă­săm un timp să refacă după care intervenim dacă acest lucru nu se întâmplă. Nu putem bloca investiţii“, a spus viceprimarul.

Potrivit acestuia, anul trecut s-au aplicat amenzi de peste 400.000 lei pentru faptul că nu a fost refăcut domeniul public după astfel de intervenţii. „O mare parte din aceste sancţiuni au fost aplicate, din păcate, operatorului ApaVital. Nu o spunem cu satisfacţie, dar aceasta a fost realitatea“, a conchis Chirica.
 

Comentarii