De Business

Punem punctul pe știi

Hala Centrală a fost cumpărată pe credit

vineri, 09 septembrie 2016, 01:49
2 MIN
 Hala Centrală a fost cumpărată pe credit

Societatea M. Chim SRL, deţinută de omul de afaceri Cristin Zămosteanu, a contractat un împrumut de 14 milioane de lei de la Libra Internet Bank SA pentru a achiziţiona clădirea din centrul oraşului. Restul de până la 16,49 au fost fonduri proprii ale investitorului. Tranzacţia a fost legalizată la un notar din Miroslava, care a obţinut o sumă frumuşică.

Complexul comercial “Hala Centrală”, clădirea situată pe Anastasie Panu, a fost cumpărată cu un credit uriaş. Imobilul a fost achiziţionat de către omul de afaceri Cristin Zămosteanu de la lichidatorul firmei aflate în faliment, deţinute de omul de afaceri Dănuţ Prisecariu. Clădirea a fost tranzacţionată la sfârşitul lunii iulie de Zămosteanu printr-o licitaţie realizată de lichidatorul Corneliu Mititelu, cel care se ocupă de falimentul Societăţii Comerciale “Hala Centrală”. Suma cu care a fost cumpărată clădirea este 3,7 milioane de euro, adică 16,49 milioane lei. Din această sumă, Cristin Zamosteanu a împrumutat suma de 14 milioane de lei de la Libra Internet Bank SA, pe data de 26 august 2016. Pentru această sumă a garantat chiar cu imobilul achiziţionat, aşa că banca a pus ipotecă. “Obiectul prezentului contract îl constituie garantarea irevocabilă şi fără niciun fel de opoziţie şi excepţie viitoare, a obligaţiei de rambursare a creditului în sumă de 14.057.041 lei, plus dobânzi, comisioane şi alte cheltuieli aferente creditului acordat de bancă împrumutatului Societatea M. Chim SRL Garantul constituie în favoarea băncii un drept real de ipotecă imobiliară şi consimte la notarea interdicţiilor de înstrăinare, brevare, închiriere, dezmembrare, comasare, restructurare, asupra imobilului situat în municipiul Iaşi, strada Anastasie Panu, nr. 46”, se arată în contractul de vânzare al clădirii.

În contract se mai arată că Zamosteanu a pus din fonduri proprii suma de 370.000 de euro ca garanţie de participare la licitaţie. “Diferenţa de 3.330.000 euro, echivalentul a 14.834.817 lei se achită astfel: suma de 777.776 lei prin virament bancar în contul deschis la Credit Europe Bank Centrala SA pe numele societăţii Comerciale Hala Centrală, astăzi, la data autentificării contractului de vânzare – cumpărare, din surse proprii, iar suma de 14.057.041 lei s-a achitat din creditul ipotecar aprobat de Libra Internet Bank SA, în baza contractului de credit ipotecar din data de 26 august 2016, cont deschis pe numele Societăţii Comerciale “Hala Centrală”’, se mai arată în contract. Hala Centrală a mai fost ipotecată către banca Piraeus Bank, tot pentru un credit. Este vorba despre un credit făcut de firmă în luna mai a anului 2007. Actuala tranzacţie, de 16,49 milioane de lei a fost realizată la notarul Iulia Păduraru, din Miroslava. Notarul a încasat un onorariu frumuşel din această tranzacţie. Ea a primit 75.000 lei şi a oprit alţi 15.000 lei ca taxă pe valoarea adăugată, bani care vor fi viraţi statului. De asemenea, o sumă consistentă a obţinut şi Oficiul pentru Cadastru şi Publicitate imobiliară Iaşi, adică 82.416 lei, drept taxă de întabulare.

 

Comentarii