Harababura licenţelor la Universitatea Apollonia

sâmbătă, 02 noiembrie 2013, 15:28
5 MIN
 Harababura licenţelor la Universitatea Apollonia

Instituţia putea organiza examenul, dar, din motive încă necunoscute opiniei publice, nu a făcut-o la timp
Situaţia studenţilor de la specializările Stomatologie şi Tehnică Dentară de la Universitatea Apollonia, care au fost amânaţi de două ori la susţinerea lucrării de licenţă, este în continuare incertă. „Ziarul de Iaşi“ a urmărit plângerile studenţilor încercând să găsească răspunsuri de la toţi cei implicaţi în această dezbatere: conducerea universităţii, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior şi Universitatea din Oradea, unde trebuiau să plece cu firma fiului preşedintelui Vasile Burlui. Rezultatul este însă o serie de fapte care se contrazic şi care nu oferă nicio soluţie concretă studenţilor.

Studenţii care au venit vineri, 18 octombrie, pentru a discuta cu reprezentanţii instituţiei de învăţământ superior nu şi-au clarificat încă situaţia. Amânaţi pentru prima dată cu susţinerea licenţei pe 21 septembrie, aceştia trebuiau să meargă la mijlocul lunii octombrie la Universitatea din Oradea, Facultatea de Medicină şi Farmacie (transportul şi cazarea fiind obligatorii prin firma TOTEM TURIST, radiată, în spatele căreia se află IASAIR EXPRESS SRL, cu acţionar unic Cristina Burlui). Însă telefonul unuia dintre studenţi la universitatea din judeţul Bihor a scos la iveală faptul că nu era stabilit nimic concret între cele două instituţii de învăţământ superior şi s-ar fi făcut deplasarea degeaba. Deşi, la insistenţele studenţilor, conducerea Universităţii Apollonia le-a spus acestora că „se face tot posibilul pentru organizarea examenului“, tinerilor nu le-a fost explicat de ce nu l-au dat încă. „Există o adresă de la minister în care se explică faptul că, pur şi simplu, trebuie să mai aşteptăm clarificări, pentru că noi am dorit să dăm o licenţă bine testată, aşa că ne-am adresat unor instituţii din ţară ca să dăm licenţa împreună cu ei. Unele ne-au refuzat, altele ne-au spus da, însă da-ul acesta are nevoie de aprobări. Cu siguranţă că se va susţine anul acesta examenul respectiv“, a declarat prof.dr. Vasile Burlui, preşedintele instituţiei de învăţământ superior.

Protocolul există, dar nu e confirmat

Însă o astfel de decizie de a organiza examenul de licenţă în colaborare cu o altă instituţie de învăţământ superior se ia, conform specialiştilor cu care s-a consultat ziarul nostru, încă de la începutul unui an universitar sau cel târziu la începutul anului calendaristic. Astfel, în luna iulie, pentru specializările standard, sau septembrie, cum a fost cazul Stomatologiei, sunt încheiate toate demersurile pentru a putea fi susţinut examenul în faţa unei comisii de licenţă. Acest lucru ne-a fost confirmat şi de către secretariatul Facultăţii de Medicină şi Farmacie de la Universitatea din Oradea. Deşi iniţial nu au mai răspuns apelurilor telefonice când au aflat că sunt contactaţi de o instituţie media, când le-a fost spus faptul că au de-a face cu un student de la Apollonia, aceştia au confirmat lipsa unui acord pentru mijlocul lunii noiembrie. „Există într-adevăr un protocol între universitatea ieşeană şi noi ca să puteţi veni să daţi licenţa aici, însă acesta este semnat doar la nivel de decanat. Urmează ca acesta să fie trecut mai departe către minister. Nu s-a dat acum pentru că au vrut cei de la Iaşi mult prea repede, fără să primească aprobările“, a declarat Luminiţa Anda Şută, secretar-şef al facultăţii. Prin urmare, conducerea Apollonia începuse să ia deja bani studenţilor pentru deplasare fără ca să aibă confirmarea înţelegerii dintre cele două instituţii de la ministerul educaţiei. În cazul în care aceasta s-ar fi organizat, licenţierea studenţilor ar fi fost invalidă.

Momentan, acreditarea încă mai e valabilă

Studenţii mai susţineau şi faptul că de la Ministerul Educaţiei Naţionale li s-ar fi transmis faptul că Universitatea Apollonia nu ar fi fost acredită, şi din acest motiv nu au primit acreditare. Însă, în luna mai a acestui an, ARACIS a oferit gradul „lipsă de încredere“ instituţiei de învăţământ superior în urma unor vizite ale comisiilor specializate la sfârşitul anului trecut. Iar reprezentanţii agenţiei spun că nu există temei legal pentru ca organizarea licenţei să fie amânată, universitatea având încă dreptul de a desfăşura examenul de licenţă pentru generaţiile de absolvenţi. „În momentul de faţă, acest calificativ acordat prezintă faptul că universitatea are timp un an de zile pentru a-şi îndrepta problemele semnalate. Nu a existat şi nu există nici un ordin de autorizare sau monitorizare pentru ca studenţii să nu îşi poată susţine licenţa. Momentan, există patru universităţi care nu pot organiza examenul de licenţă, dar nu există nici un cadru legislativ pentru care Apollonia să fie în această situaţie“, a declarat Oana Sârbu, de la serviciul experţi şi inspectori de specialitate, acreditare şi asigurare a calităţii al ARACIS.

„Să nu fie prea târziu de acum“

Una dintre soluţiile oferite vinerea trecută de către secretariatul general al universităţii era ca studenţii să vină să îşi ridice dosarul de absolvire şi să plece la altă universitate să îşi susţină licenţa pe cont propriu. Nu se preciza însă nimic în ceea ce priveşte cei 1.800 de lei plătiţi ca taxă pentru înscrierea în licenţă şi nici dacă acest lucru este legal. Prof.dr. Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“, afirmă că un student nu poate pleca să-şi caute o altă universitate unde să îşi susţină licenţa fără un acord în prealabil între cele două instituţii de învăţământ superior. „Iar Ministerul Educaţiei trebuie să îşi dea şi el avizul, altfel nu se poate. Oricum, să nu fie prea târziu de acum. Pentru că, spre exemplu, la medicină, în toate centrele din ţară se susţin licenţele în septembrie şi restanţele în februarie. Nu se organizează în octombrie sau noiembrie, sunt doar cele două sesiuni“, a precizat rectorul. În acest context, prinşi între răspunsuri contradictorii şi promisiuni fără fundament, studenţii aşteaptă în continuare la uşa secretariatului o soluţie, pe care universitatea o aşteaptă de la Ministerul Educaţiei.

Text aparut in paginile cotidianului Ziarul de Iasi, editia 23 noiembrie 2013
 

Comentarii