IMAGINI Focul a făcut treaba Poliţiei: Cartierul general al contrabandei cu ţigări din Moldova, deconspirat

vineri, 19 decembrie 2014, 03:02
7 MIN

 

Lovitură grea şi neaşteptată pentru ceea ce pare a fi „cartierul general“ pe Moldova al contrabandei cu ţigări. Atât de grea încât oamenii legii se aşteaptă ca, în următoarele zile, preţurile ţigărilor aduse de peste Prut să crească simţitor în pieţele din Iaşi, din Moldova, şi chiar din ţară. Asta pentru că poliţiştii ieşeni, fără a avea punctual vreun merit, au pus mâna pe cea mai mare captură de ţigări din ultimii ani. Valoarea capturii: circa 1 milion de euro. Un mare ghinion pentru contrabandişti, un noroc chior pentru oamenii legii: un incendiu la o vilă retrasă, înconjurată de noroaie, din satul Vişan. Acesta a dus la descoperirea unei cantităţi absolut impresionante de ţigări, cu care vila şi două camioane din curte erau practic burduşite. Pentru cuantificarea capturii, dealul din spatele casei s-a umplut practic de baxuri sau saci de ţigări de toate felurile, neaccizate de statul român. Vila retrasă din sat, închiriată de doi basarabeni ce se pare că au fugit cu un SUV în timp ce casa ardea, părea locul ideal: aproape de Prut, la mică depărtare de Iaşi, ascuns privirilor şi ochilor indiscreţi. La foc, cu siguranţă, nu s-a gândit absolut nimeni!

În urma unui banal incendiu, pompierii ieşeni au descoperit o casă de 300 metri pătraţi căptuşită cu ţigări, la Vişan, în zona Bucium. Incendiul a fost anunţat prin 112 de proprietarul casei, ieri la prânz, în jurul orei 12. Acesta a venit într-un suflet şi a găsit proprietatea în flăcări. La locul incendiului, pompierii au trimis trei autospeciale, deoarece drumul era greu accesibil. „Arde acoperişul unei case în satul Vişan. Au fost trimise trei autospeciale pentru mai multă siguranţă“, a spus Silvia Bolohan, purtător de cuvânt al pompierilor.

Pompierii au început lupta cu flăcările la acoperiş, iar în scurt timp, în momentul decopertării, au văzut în podul casei zeci de saci uriaşi cu baxuri de ţigări Winston şi alte mărci. Pentru ca acestea să nu ia foc, baxurile au fost aruncate afară pe măsură ce înaintau în imobil. Curând, în toate camerele au fost găsiţi saci cu ţigări şi aruncaţi afară. Imediat a fost anunţată Po­liţia, iar locul s-a umplut de an­chetatori şi criminalişti. Cel mai pro­babil, contrabandiştii s-ar fi apucat de păr dacă ar fi văzut cum striveau pompierii pachetele de ţigări în noroiul gros din curtea casei. Nu erau însă acasă, sau au fugit care încontro.

Casa se află la o aruncătură de băţ de Iaşi. De la staţia Rompetrol de după pasarela Bucium faci primul drum la dreapta. Pe acest drum desfundat, reporterii „Ziaru­lui de Iaşi“ au mers 3-4 km pe un drum desfundat. Ajunşi în apro­pierea locului conspirativ, ne-am dat seama că am nimerit locul după cârdul lung de maşini, aparţinând Poliţiei, parcate pe marginea drumului foarte îngust. După ce am parcat, am mers pe un drum noroios, într-o vale. De la drum, foarte greu se poate vedea casa care a ars. După 500 de metri de coborât, am dat de prima maşină a pompierilor. Cu roţile înfipte în noroiul cleios, şoferul făcea ma­nevre pentru a ieşi din clisa groasă. În spate, o privelişte dezolantă: o altă maşină a pompierilor zăcea scufundată într-o parte, într-un şanţ. Doi pompieri se chinuiau să o scoată din noroi, punând la roţi bucăţi de lemn. În spatele autovehiculului, o altă autospecială, iar în stânga acesteia se putea observa casa înnegrită de fum. Aflată încă în construcţie, în jurul ei se aflau mii de pachete de ţigări aruncate de pompieri în timpul intervenţiei. Baxuri întregi cu cartuşe roşii de ţigări, aruncate în pripă, în lateralul casei, pachete înnegrite de fum şi parţial arse în spate. În faţa imobilului, stăteau stivuite alte pachete uriaşe ambalate în folii. Toate aşteptau să intre pe piaţă.

500.000 de pachete

Un poliţist ne face semn să mergem să „admirăm“ o autoutilitară Iveco, număr de Galaţi, aflată la 50 m de casă, parcată cu grijă. Un criminalist scosese un pachet în care se aflau peste 30 de cartuşe şi căuta amprente pe fiecare, cu ajutorul prafului şi pămătufului. „Nu am găsit nimic aici. Doar nu sunt aşa de proşti“, mormăie el. Con­trabandiştii au ambalat fiecare cartuş de ţigări în pachete mai mari, iar acestea la rândul lor au fost învelite cu folii de plastic albastru. „Este limpede că ţigările nu au trecut peste graniţă «cu por­ţia», ci în cantităţi mari. Po­sibil chiar cu autoutilitara în care le-am găsit“, a spus unul dintre anchetatori.

În partea opusă, aten­ţia ne-a fost atrasă de mai multe voci, lângă un camion alb cu număr de Bucureşti. Pompierii discutau cu poliţiştii cum ar putea să des­chidă bena maşinii, fiind aproape siguri că şi aceasta este plină cu ţigări. „Să tăiem balamalele cu totul. Proprietarul a intrat în ţară pe 7 septembrie. Probabil că nu se supără că îi tăiem maşina“, a spus un poliţist, cu mai multe facturi în mână.

După mai multe încercări nereuşite ale pompierilor de a deschide bena camionului, aceasta a căzut în scurt timp şi s-au adeverit spusele anchetatorilor: în interior sunt îngrămădite cutii uriaşe cu pachete de ţigări. „Probabil sunt vreo 200.000 de pachete de ţigări aici. Plus ce mai este în dubiţă, se fac vreo 500.000. Să trimită ca­mionul să începem să le în­cărcăm“, a ţipat unul dintre po­liţişti.

Chiriaşi: doi basarabeni, care ar fi fugit cu un SUV

Un alt poliţist strigă la cei de lângă noi să cheme ambulanţa: proprietarului locului i s-a făcut rău. „Vrea apă. Îi este rău şi vrea să meargă la spital. Stă pe un pat în casă şi nu vrea să spună nimic“, strigă poliţistul de lângă casa devastată. „Să îl ducă la spital să îl pună pe picioare, ca apoi să îl ducem la audieri“, a spus cel de lângă noi. În agitaţia creată, ne-au fost oferite explicaţii. „Proprie­tarul a închiriat casa către doi cetăţeni din Republica Moldova. Spune că venea rar pe aici. Nu ştia ce se întâmplă, zice el“, a spus unul dintre poliţişti.

Un alt bărbat care locuieşte în zonă a intervenit imediat. „Eu sunt pompier voluntar şi am ajuns imediat la faţa locului. Când a început incendiul, de aici a ieşit rapid un SUV de culoare neagră. Cei de aici au încercat să scoată din curte şi dubiţa Iveco, dar nu au reuşit. Au lăsat totul baltă şi au fugit“, a spus omul, agitând o lanternă.

În scurt timp, în depărtare se văd luminiţele albastre ale SMURD-ului: îl transportă pe proprietar la spital. Acesta este luat cu targa din casă şi transportat circa 500 de metri de doi ambulanţieri, prin noroiul gros, până la ambulanţă. Omul ţine ochii închişi, dar din când în când se uită printre gene la jurnalişti. Nu vrea să răspundă la întrebările noastre.

Un vecin ne întreabă peste gard de soarta proprietarului. „Şi anul trecut i-a ars o parte din casă. Este bolnav şi a făcut deja un stop cardiac. Este hipertensiv. Nu am discutat cu el de multe ori. Nu ştiu cum se numeşte, am uitat“, a spus bărbatul, clătinând din cap. Poliţia promite mai multe amănunte pentru astăzi.

Comentarii