N

În 2013, şefii judeţului nu au cheltuit nici jumătate din câţi bani şi-au propus

N

vineri, 30 mai 2014, 01:50
2 MIN
 În 2013, şefii judeţului nu au cheltuit nici jumătate din câţi bani şi-au propus

\N

Plenul CJ va discuta astăzi execuţia bugetară. Veniturile propuse s-au strâns în proporţie de 60%, în timp ce din cheltuielie s-au făcut doar 45%, Care sunt explicaţiile oficiale

Consiliul Judeţean s-ar putea descurca şi cu jumătate de buget. Principala instituţie a administraţiei judeţene nu a reuşit să-şi strângă banii pe care se baza, şi nici să facă cheltuielile la care s-a angajat.

Plenul Consiliului Judeţean va discuta astăzi execuţia bugetară a instituţiei pe anul trecut. Conform raportului întocmit de angajaţii CJ, gradul de realizare a veniturilor a fost de 59,6%, iar cel de realizare a cheltuielilor de doar 45%. Concret, CJ şi-a programat să strângă 621,4 milioane lei, dar în conturi i-au intrat doar 370,6 milioane lei. De partea cealaltă, din cheltuielile de 764 milioane lei programate, s-au efectuat doar 343,6 milioane lei.

Dacă veniturile proprii de 87 milioane lei planificate au fost strânse, situaţia încasărilor din realizarea proiectelor cu finanţare europeană este mult sub estimări. Dintr-un total de 193,4 milioane lei prognozate, au fost obţinute ca decontări şi prefinanţări doar 14,9 milioane lei, adică 7,7%. Situaţia a fost explicată de reprezentanţii CJ prin procedurile greoaie de accesare a fondurilor.

„Cauza pentru care veniturile încasate în 2013 reprezentând sume primite de la UE în contul plăţilor efectuate şi prefinanţări sunt în proporţia menţionată o reprezintă procedurile de implementare a proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile. Comisia Europeană solicită beneficiarilor asigurarea fondurilor pentru implementarea proiectelor.

Doar proiectul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) are o valoare de circa 300 milioane lei“, a explicat purtătorul de cuvânt al CJ, Marius Pârciu. Cu alte cuvinte, în buget trebuie introdusă valoarea totală a unui proiect de la începutul implementării acestuia, chiar dacă se derulează pe parcursul mai multor ani. În cazul SMID, încasările CJ s-au ridicat la doar 3,1 milioane lei.

Nici în privinţa cheltuielilor, CJ nu stă mai bine. Grosul banilor cheltuiţi de CJ, respectiv 83%, au fost folosiţi pentru simpla funcţionare a instituţiei, investiţiile reprezentând doar 17% din cheltuieli. Din 298,5 milioane lei care ar fi trebuit cheltuiţi în cadrul proiectelor cu finanţare europeană, s-au cheltuit doar 15,8 milioane lei, adică doar 5,3% din prognoze.

În schimb, cheltuielile de personal şi cele pentru bunuri şi servicii au fost efectuate în proporţie de peste 99%. În total, din totalul de 459,3 milioane lei destinaţi investiţiilor, au fost cheltuiţi doar 72 milioane lei, adică 16,7%.

Reprezentanţii CJ spun că principalele cauze ale investiţiilor realizate în proporţii mult mai mici decât prognozele sunt durata mare a procedurilor de licitaţii publice, renunţarea la unele obiective de investiţii sau chiar economiile realizate la licitaţii.
 

Comentarii