În Iaşi, oraş universitar şi centru medical regional, poate fi salvat un singur om dacă este muşcat de această reptilă

duminică, 12 iulie 2015, 08:26
2 MIN
 În Iaşi, oraş universitar şi centru medical regional, poate fi salvat un singur om dacă este muşcat de această reptilă

Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât lângă Iaşi există un loc în care sunt vipere

Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon“ are în prezent o singură doză de vaccin antiviperin. Cu toate că reprezentanţii unităţii au făcut mai multe solicitări farmaciei Unifarm pentru refacerea stocului, spitalul nu a primit încă dozele solicitate.

Potrivit conducerii UPU, toate unităţile de primire urgenţe din ţară se confruntă cu o astfel de criză, întrucât farmacia Unifarm, lanţul prin care spitalele îşi asigură stocul, a anunţat unităţile medicale care au făcut comandă că nu le poate onora cererea. „Noi avem acum o doză şi, deşi s-au făcut comenzi, nu ni s-au transmis încă alte doze. Cel mai probabil se consideră că şerpii din zona noastră nu sunt veninoşi, şi atunci nu primim vaccinul. Pe de altă parte, problema este în toată ţara. Chiar de curând un judeţ vecin ne-a solicitat ajutorul pentru că nu mai aveau serul“, a spus dr. Gabriel Perianu, medic primar UPU.

Muşcătura de viperă poate fi fatală doar în cazul în care în corpul victimei intră veninul şarpelui, lucru care nu se întâmplă la orice muşcătură, ci doar la puţine dintre ele. Altfel, în funcţie de vârsta şi starea de sănătate a victimei, aceasta poate face alergie sau simţi dureri. Pacientul manifestă o stare generală alterată, transpiraţii abundente, gust metalic în gură, greţuri, vărsături şi chiar con¬vulsii. Potrivit medicilor, indiferent de situaţie, victima trebuie să ajungă de urgenţă la spital.

Serul antiviperin trebuie administrat în primele şase ore de la muşcătura propriu-zisă. Conform legii, acesta se inoculează doar în spitale. Preţul unui flacon este de 500 de lei, iar valabilitatea este de doar câteva luni. Viperele, singurele specii de şerpi veninoşi de pe teritoriul României, trăiesc cu precădere în Dobrogea şi Banat, însă apar şi în alte zone geografice. La Iaşi, în rezervaţia Valea lui David, vizavi de Metro, este întâlnită vipera ursini moldavica.

Comentarii