Încă două cazuri grave la Infecţioase cu suspiciune de gripă AH1N1

joi, 14 martie 2013, 02:50
3 MIN
 Încă două cazuri grave la Infecţioase cu suspiciune de gripă AH1N1

Iaşul se confruntă cu o a­valanşă de viroze respiratorii. Numărul persoanelor care trec pragul Spitalului de Boli Infec­ţioase este în continuă creştere, cam jumătate dintre cei care se prezintă în unitatea medicală necesitând internare.

Până acum, patru pacienţi au prezentat forme mai grave de boală şi au fost transferaţi la Secţia de Terapie Intensivă. Numai în ultimele 48 de ore, doi ieşeni au ajuns în compartimentul de ATI, cu suspiciune de gripă AH1N1. Un bărbat de 35 de ani şi o femeie de 54 de ani, suferindă de diabet şi obezitate, sunt, în prezent, dependenţi de oxigen. „Diagnosticul nu a fost confirmat de analizele de laborator, deocamdată, însă examenul clinic şi cel radiologic pledează pentru o astfel de afectare. Li se administrează antibiotice şi Tamiflu, sunt supravegheaţi în permanenţă, dar în ceea ce priveşte şansele lor de supra­vieţuire nu ne putem pronunţa în acest moment“, a declarat prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infec­ţioase.

Alţi doi bolnavi s-au confruntat până acum cu virusul gripal A/H1 în Secţia de ATI, o femeie de 54 de ani, din Ro­man, care a avut o evoluţie fa­vorabilă şi un bărbat de 34 de ani, Sorin P., care a murit dumi­nică dimineaţă. „Pacientul tâ­năr reacţionează la gripă în mod diferit faţă de pacientul vârstnic şi face o complicaţie, miocardită, care este foarte greu de stăpânit din punct de ve­dere terapeutic, deşi i se administrează medicamentaţia corectă. Sistemul cardiovascular al unui tânăr răspunde mai puternic la prezenţa virusului gripal, chiar dacă urmează tra­tament pentru susţinere cardiacă. La disfuncţia respiratorie severă se adaugă şi disfunc­ţia cardiacă severă, determi­nând decesul“, a adăugat prof. dr. Dorobăţ.

Dacă în ianuarie erau 90 de pacienţi cu infecţii ale căilor respiratorii superioare, care necesitau spitalizare sau dispensarizare pe foi de zi la „Infecţioase“, în februarie s-a ajuns la 150 de astfel de cazuri, iar în primele 10 zile din martie la 66. Până la sfârşitul lunii, se preconizează că numărul persoanelor cu boli infecţioase va ajunge la 180-190, dublu deci faţă de numărul cazurilor înre­gistrate în ianuarie. Şi Compar­timentul de Epidemiologie a Bolilor Transmisibile a confirmat creşterea numărului de vi­roze respiratorii, săptămâna trecută, 4 – 10 martie, înregistrân­du-se 8.532 de cazuri, cu 70 mai multe faţă de săptămâna 25 fe­bru­arie – 3 martie. Şi pneumoniile s-au înmulţit, de la 1.974 ajungând la 2.335. „Referitor la vaccinările antigripale, din cele 42.770 de doze au fost administrate, până în prezent, 40.359 de vaccinuri, din care 382 de vaccinuri în săptămâna 25.02 – 03.03.2013. Astfel, în această perioadă, doar medicii de familie au administrat vaccinul antigripal la 382 persoane“, a declarat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

De la începutul campaniei, în cabinetele medicilor de familie s-au vaccinat 29.305 persoane, din rândul personalului medical 4.423, iar dintre copiii şi bă­trânii instituţionalizaţi 6.811. În stoc au mai ramas 2.411 de vaccinuri antigripale, însă, fiind final de sezon, medicii spun că doar în caz de risc major s-ar mai justifica vaccinarea. Pentru a preîntâmpina contaminarea cu virusul gripal, se recomandă consumul de alimente bogate în vitamine şi evitarea aglome­ra­ţiilor din spaţiile închise, mai ales de către pacieţii vârstnici, diabetici, obezi sau cu afecţiuni cardiace, precum şi de către cei care se cunosc cu imunitate scăzută a organismului.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii