Juriştii CJ s-au spălat pe mâini în cazul înscăunării de la Spitalul de Infecţioase

vineri, 29 mai 2015, 01:57
4 MIN
 Juriştii CJ s-au spălat pe mâini în cazul înscăunării de la Spitalul de Infecţioase

Pentru a nu se pronunţa în privinţa încălcării unui Ordin al Ministerului Sănătăţii, juriştii CJ au pasat problema Consiliului de Administraţie al spitalului. Reprezentanţii CJ în Consiliul de Administraţie se fac că plouă.

Plângerea depusă de dr. Mihnea Hur­muzache la Consiliul Judeţean (CJ) privind nerespectarea normelor contractului de management încheiat între instituţie şi dr. Carmen Dorobăţ a fost respinsă. În fapt, CJ nu spune că plângerea nu ar fi întemeiată, ci că pentru a dispune încetarea contractului trebuia să fie sesizat de Consiliul de Ad­ministraţie (CA) al spitalului şi ulterior să hotărască propriu-zis încetarea lui. CA era obligat să se autosesizeze că si­tuaţia în care se află dr. Carmen Do­robăţ, medic cercetat pentru luare de mită, complicitate la luare de mită şi fals intelectual, contravine Ordinului 1384/2010 dat de Ministerul Sănătăţii şi apoi să propună CJ încetarea contractului.

Azi, la ora 12.00, CA al Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva“ se întruneşte pentru a patra oară de când managerul în exerciţiu nu a mai fost disponibil pentru a asigura funcţia, însă pe ordinea de zi tot nu se află analizarea contractului de management al dr. Carmen Dorobăţ. CA în schimb va lua act de suspendarea contractului interimar al dr. Mihnea Hurmuzache, respectiv de încetarea suspendării dr. Carmen Dorobăţ. „Ordinea de zi poate fi mo­dificată şi la categoria diverse poate fi tratat şi alt subiect urgent, apărut în ultimele ore. Nu ştiu momentan ce să vă spun vizavi de poziţia CJ având în vedere că ei au dat deja o decizie de sus­pendare. Eu ce să înţeleg? Mă voi consulta cu avocatul spitalului şi în func­ţie de indicaţiile sale vom vedea ce trebuie făcut“, a arătat prof. dr. Doi­na Azoicăi, preşedintele CA al spitalului. 

Prin poziţia adoptată ieri de CJ, incertitudinea cu privire la conducerea Spitalului de Boli Infecţioase se va prelungi. „Un prim punct pe ordinea de zi este dispoziţia 223, cu privire la în­ce­tarea delegării domnului Hurmu­za­che, iar al doilea, dispoziţia 224, cu privire la încetarea suspendării doamnei Dorobăţ. Dacă va fi cazul, se vor discuta şi alte chestiuni. Pentru a se discuta însă şi cele sesizate de Hur­muzache, ar trebui ca el să facă o plân­gere adresată Consiliului de Administraţie. Dacă va fi depusă o astfel de plângere, va putea fi discutată“, a spus Oana Ţară-Lungă, reprezentanta preşedintelui CJ în Consiliul de Ad­ministraţie.

Dr. Dorobăţ cerea din arest concediu

Potrivit unor informaţii, în luna fe­bruarie, fiul managerului aflat în arest a depus la sediul spitalului o cerere de concediu pentru dr. Carmen Dorobăţ, so­licitând spitalului plata aferentă zi­lelor respective. În urma acestui epi­sod, după ce consultantul juridic al spitalului a aprobat cererea respectivă şi după ce conducerea ulterioară a luat act de existenţa documentului anulându-l, consultantul a refuzat să mai colaboreze cu spitalul, anunţând unitatea de decizia sa printr-un e-mail.

În prezent, de la revenirea sa în spital, managerul dr. Carmen Dorobăţ nu participă la ra­portul de gardă, cu toate că înainte de suspendarea sa venea la majoritatea întâlnirilor de acest tip. Unele voci spun că medicul nu se prezintă dimi­neaţa la raport pentru a nu intra în contact cu persoanele audiate în calitate de martori în dosarul în care managerul este cer­cetat pentru fapte de corupţie.

Mai mult, medici din spital susţin că dr. Carmen Dorobăţ se fereşte să se întâl­nească cu acestea pentru a nu încălca interdicţiile impuse de Tribunalul Iaşi. „Sunt în jur de 10 persoane care au fost audiate în calitate de martori, patru medici încadraţi la Facultatea de Medicină Dentară de la UMF, a­colo unde avea şi doamna catedra, şi alt personal care lucrează în Pavi­lio­nul 3, acolo unde avea birou mana­gerul. La reîntoar­cerea directorului, când a discutat cu mai mulţi medici, unul dintre doctorii audiaţi era întâmplător în preajmă şi ca să nu se apropie i-a spus să stea la distanţă“, a arătat un medic din spital.

Avocatul me­dicului, Răzvan Cardo­neanu, a spus însă că dr. Carmen Dorobăţ nu are in­ter­dicţie să nu se întâlnească cu persoa­ne din spital, ci cu studenţii audiaţi. „Doamna îşi desfăşoară acti­vitatea de manager astfel încât să nu încalce dispoziţia dată“, a precizat acesta. 

Comentarii