LIBREX XXII

miercuri, 12 martie 2014, 02:50
1 MIN
 LIBREX XXII

Aflat la cea de-a XXII-a ediţie, târgul din acest an, organizat în spaţiul generos al Complexului Palas din Iaşi, lansează o invitaţie pentru toţi cei care vor să scape de tirania televizorului în acest weekend şi care simt nevoia de un binevenit şi folositor „shopping cultural”. LIBREX este o instituţie de succes, un eveniment care face, printre puţinele existente, ca numele Iaşului să capete cu adevărat o rezonanţă naţională şi, câteodată, să intre în atenţia oaspeţilor de peste hotare ca un centru cultural şi urban de prestigiu.

Destinul cărţii în contemporaneitate pare fragil şi strâmb. Asediaţi de imagine, de iureşul ameţitor şi calp al televiziunii, de magia înşelătoare a calculatorului sau de apăsarea şi frugalitatea unei vieţi sub tensiune, răgazul necesar citirii unei cărţi pare, astăzi mai mult decât oricând, cu neputinţă de găsit. De ceea, târgurile consacrate cărţii sunt un minunat prilej de reflecţie şi de înviorătoare reîntoarcere la îndeletnicirea cea mai de folos şi cea mai plăcută pentru oamenii cultivaţi. Să desluşim, deci, pro­vocările LIBREX-ului, unul dintre cele mai importante evenimente culturale ieşene de peste an, componentă de ţinută a viitorului dosar de candidatură a Iaşului pentru statutul de Capitală Culturală Europeană.

Pornit în primăvara lui 1993, la ideea lui Lucian Vasiliu, cu sprijinul moral şi de capital simbolic al lui Cezar Ivănescu şi al lui Georges Diener, pus în practică cu ajutorul logistic şi instituţional al Camerei de Comerţ de atunci şi al companiei ieşene de distribuţie a cărţii Sedcom Libris, şi sprijinit de autorităţile culturale şi administrative ale urbei noastre, "Salonul ieşean al cărţii" s-a născut într-o zodie fastă devenind astăzi o uriaşă întreprindere culturală, cu un impact adânc asupra mediului universitar, cultural şi monden ieşean. O iniţiativă care a fost desăvârşită instituţional de managerul şi universitarul Radu Petru, cel care l-a şi transformat în LIBREX, devenit, graţie acestei reuşite, un brand cu greutate în asociaţiile profesionale de profil, cel care face posibilă această sărbătoare an de an, alături de o inimoasă şi ageră echipă de colaboratori condusă de infatigabila Alina Hucai. Dintre membrii fondatori, alături de regretatul Constantin Popa, de domnul Toader Berlea, doamna Elena Novac, împreună, mai apoi, cu echipa domniei sale de la departamentul specializat al Primăriei municipiului au fost, de asemenea, prezenţe constante şi nepreţuite care au făcut ca acest eveniment cultural şi comercial în acelaşi timp, cu uriaşe valenţe formative şi educative să poată fi organizat la Iaşi.

Dincolo de „bucătăria” târgului, esenţială, dar îndeobşte discretă (de unde şi reverenţa mea la adresa celor care fac posibilă organizarea unui astfel de eveniment) LIBREX-ul a prilejuit şi momente memorabile în care autori celebri, formatori de opinie sau critici cu greutate au fost prezenţi la Iaşi, au semnat volume, au putut fi urmăriţi de către iubitorii de literatură sau de carte non fiction în timp ce-şi prezentau cele mai recente apariţii sau participau la incitante şi de neuitat dezbateri provocate de cărţi. Muzeul Literaturii Române împreună cu Direcţia pentru Cultură a judeţului au mediat, an de an, astfel de momente memorabile care au făcut ca târgul „de cărţi”, nu „de carte” cum cu justeţe a spus de la început regretatul şi de neînlocuitul prieten al Iaşului literar care a fost Cezar Ivănescu, să fie cu mult mai mult decât un prilej de a cumpăra volume la preţuri promoţionale, de negăsit în restul anului în librării. LIBREX a fost şi a rămas o sărbătoare a literaturii şi a esenţelor culturale cele mai alese. I-am invitat la Iaşi, cu astfel de prilejuri, împreună cu Lucian Vasiliu şi cu sprijinul Uniunii scriitorilor, pe Neagu Djuvara, Gabriel Liiceanu, H.R. Patapievici, Nicolae Breban, Laurenţiu Ulici, Sorin Alexandrescu, Matei Vişnic sau Claude Karnoouh pentru a aminti în fugă câteva nume dintr-o prestigioasă panoplie de monştri sacri ai scrisului. În ediţiile trecute, mari figuri ale literaturii noastre, astăzi plecaţi cu discreţie dintre noi, precum Mihai Ursachi, Adrian Marino, Constantin Ciopraga, Alexandru Paleologu, Paul Miron sau Radu G. Ţeposu au vorbit ieşenilor şi au onorat cu prezenţa lor această sărbătoare a cărţii. Memoriei lor, precum şi multor altor autori nenumiţi aici le este dedicat efortul nostru. Şi în aceste zile, ca în toţi anii din urmă, târgul generează un set de manifestări conexe cu un grad ridicat de tensiune intelectuală şi cu impact asupra publicului cultivat, iar cei care vor să vadă ce surprize le-au oferit organizatorii în perioada 12-16 martie, sper să dea curs curiozităţii şi dorinţei de a vedea pe viu câţiva autori importanţi ai timpului nostru.

Aflat la cea de-a XXII-a ediţie, târgul din acest an, organizat în spaţiul generos al Complexului Palas din Iaşi, lansează o invitaţie pentru toţi cei care vor să scape de tirania televizorului în acest weekend şi care simt nevoia de un binevenit şi folositor „shopping cultural”. LIBREX este o instituţie de succes, un eveniment care face, printre puţinele existente, ca numele Iaşului să capete cu adevărat o rezonanţă naţională şi, câteodată, să intre în atenţia oaspeţilor de peste hotare ca un centru cultural şi urban de prestigiu.

Ce-ar fi, deci, să urmăm lecţia îndemnului latin „minte sănătoasă în corp sănătos” şi să dăm o fugă la Palas Mall pentru a ne hrăni şi antrena cu folos mintea? Aşa începe, pare-se, drumul chinuit, dar nu lipsit de glorie al oricărui aspirant la „cultura de performanţă” sau măcar la bunăstarea mentală care să ne ajute să supravieţuim frumos.

 
Florin Cîntic este istoric, director al Arhivelor Naţionale, Filiala Iaşi şi membru în board-ul Fundaţiei Iaşi – Capitala Europeană a Culturii

Comentarii