Lipsa de educaţie a mamelor şi naşterile la vârste fragede omoară copii în Iaşi

joi, 19 septembrie 2013, 01:50
2 MIN
 Lipsa de educaţie a mamelor şi naşterile la vârste fragede omoară copii în Iaşi

Judeţele Moldovei sunt în fruntea clasamentului când vine vorba de rata mortalităţii infantile şi a minorilor preşcolari.

Sărăcia din mediul rural transformă localităţile ieşene în sate bătrâneşti, numărul micuţilor pentru care copilăria se termină brusc şi mult prea devreme fiind alarmant.

În ceea priveşte situaţia deceselor în rândul nou-născuţilor, Iaşul are o rată a mortalităţii de 9,8‰ (aproape 1%). Acesta este bilanţul îngrijorător la care a ajuns Asociaţia „Salvaţi Copiii“ în urma unui studiu realizat pe raza judeţului Iaşi. Membrii organizaţiei au fost în comunele Cepleniţa şi Lungani pentru a depista principalele cauze ale fenomenului. Printre acestea s-au numărat: naşterea prematură (11% dintre copiii familiilor chestionate venind pe lume înainte de vreme), lipsa de educaţie a mamelor (37% dintre femei nu au mers niciodată la ginecolog în timpul sarcinii) şi vârsta fragedă la care femeile rămân însărcinate, de cele mai mult ori accidental (65% dintre respondente au devenit mame când aveau mai puţin de 19 ani).

Asociaţia „Salvaţi Copiii“ luptă împotriva mortalităţii infantile şi încearcă să reducă factorii ce conduc la numărul mare de decese înregistrat în cazul nou-născuţilor. Organizaţia a participat în luna iulie la competiţia caritabilă de înot Swimathon, organizată anual de Fundaţia Comunitară Iaşi. „În urma competiţiei, cele două echipe de înotători care au făcut valuri pentru cauza noastră, «Fiecare copil contează»,  împreună cu susţinătorii acestei cauze şi contribuţia lor, ne-au ajutat să strângem suma pe care ne-am propus-o, 5.000 de lei. Astfel, cu fondurile strânse, «Salvaţi Copiii» Iaşi va informa 20 de mame tinere şi 20 de gravide din comunele ieşene Cepleniţa şi Lungani cu privire la planificarea familială, necesitatea controalelor pre-natale şi creşterea şi îngrijirea nou-născuţilor“, au precizat reprezentanţii „Salvaţi Copiii“ Iaşi.

De asemenea, din fondurile strânse, 40 de familii din cele două comune ieşene vor beneficia de accesul la servicii medicale şi de sprijin material timp de un an de zile, începând din această lună. Oricine doreşte să se implice în susţinerea cauzei „Fiecare copil contează“ poate obţine mai multe informaţii apelând 0232/217.726.

Comentarii