Medicii ieşeni, nemulţumiţi de calculul retribuției pentru gărzile suplimentare

marți, 09 august 2016, 01:58
4 MIN
 Medicii ieşeni, nemulţumiţi de calculul retribuției pentru gărzile suplimentare

Ordonanţa de Urgenţă 20/2016 care prevede plata gărzilor suplimentare efectuate de medicii specialişti creează nemulţumiri la Iaşi pentru că retribuţia pe care aceştia ar urma să o primească se calculează la nivelul salariului din 2009.

Cu toate că salariile medicilor au crescut de două ori în ultimii doi ani, majorarea cea mai recentă având loc începând cu 1 august 2016, baza salarială luată în calcul în OUG 20/2016 pentru plata gărzilor suplimentare este corespunzătoare celei încasate la 31 decembrie 2009. Din această cauză, unii medici refuză să semneze contractul individual de muncă cu spitalul.

„Există nemulţumiri legate de modul de salarizare propus de Guvern, pentru că prin OUG se aprobă noile salarii ale personalului, dar gărzile suplimentare vor să fie plătite la nivelul din 2009, care sunt semnificativ mai mici, lucru pe care nu îl înţelegem. Pratic, gărzile obligatorii sunt plătite la salariile de acum, iar gărzile suplimentare vor să fie plătite la 60% din aceşti bani. Atunci e normal să fie nemulţumiri, mai ales la secţiile cu activitatea cea mai grea. De aceea, majoritatea medicilor din Iaşi nu vor să semneze aceste contracte“, a arătat dr. Cătălin Sfarti, preşedintele sindicatului „Camera Medicilor“ Iaşi.

Ieri, în comitetul director de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ s-a discutat prevederile OUG 20/2016, respectiv comunica­tul MS de sâmbătă, 6 august.

„Şi noi, ca şi medicii din toată ţara, ne-am manifestat aceeaşi îngrijorare vizavi de câteva elemente din ordonanţă, motiv pentru care sunt colegi care au decis că nu vor semna contractul şi sunt medici care au decis că îl vor semna pe o perioadă determinată, aceştia fiind cei mai numeroşi. Acum domnul manager a informat Consiliul de Administraţie şi se discută dacă juridic există posibilitatea de a se semna aceste contracte individuale pe o perioadă determinată, până la apariţia unei noi ordonanţe de urgenţă“, a explicat profesorul Diana Cim­poeşu, medic-şef UPU-SMURD, purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon“.

Potrivit medicului, gărzile din luna august de la cel mai mare spital din Moldova se desfăşoară normal, în baza graficului afişat de Direcţia de Sănătate Publică.

„Nu s-a semnalat niciun caz în care cineva să facă un protest spontan, să nu-şi îndeplinească responsabil sarcinile“, a adăugat medicul

„Ce se va întâmpla dacă va exista o moţiune de cenzură şi Guvernul va cădea“

Oftalmologul Camelia Bogdănici, secretar în comisia de sănătate din Camera Deputaţilor, a precizat că în acest moment medicii sunt într-o „gravă confuzie“ pentru că sâmbătă, 6 august, Ministerul Sănătăţii a dat un comunicat de presă prin care contrazice hotărârile din OUG 20/2016.

„În acest comunicat se spune că va creşte salariul medicilor, că se va da salariul pentru gărzi, dar începând cu 1 octombrie. Pe de o parte, frica medicilor face referire la ce se va întâmpla dacă va exista o moţiune de cenzură şi Guvernul va cădea şi, pe de altă parte, ce se va întâmpla cu plata gărzilor pentru lunile august şi septembrie pentru că în acest moment gărzile sunt plătite la nivelul salarizării din 31 decembrie 2009“, a punctat dr. Camelia Bogdănici.

Deputatul a mai apreciat că, precizarea ministerului potrivit căreia numărul de ore pe care îl face un medic în gărzi va fi luat ca şi vechime în muncă şi în specialitate este bineprimită, însă avantajează numai o parte dintre medici, respectiv pe cei care asigură doar gărzi, fără să aibă un loc stabil de muncă.

„Astăzi am fost prin spital şi am văzut că sindicatul medicilor, diverse organizaţii profesionale, încearcă să convingă medicii să continue activitatea pentru această perioadă care oricum este critică pentru că multe cadre didactice sunt în concediu. Unii tineri nu mai vor să muncească, să facă gărzi pentru că vor fi retribuiţi doar în funcţie de salariul din 2009“, a subliniat dr. Camelia Bog­dănici.

Aceasta a subliniat că, în acest moment, pentru că iniţial se spunea că plata gărzilor suplimentare va intra în vigoare de la 1 august şi în comunicatul de presă al MS se spune că salarizarea intră în vigoare de la 1 octombrie, se aşteaptă doar noi ordine sau schimbarea ordonanţei. 

Contractul unui medic specialist încadrat într-un spital prevede asigurarea obligatorie a 20 de ore de gardă. Întrucât o gardă presupune 17 ore de muncă, pentru îndeplinirea prevederilor contractuale, medicii efectuează cel puţin două gărzi pe lună, diferenţa de 14 ore suplimentare fiind remunerată separat.

Comentarii