Mersul pe alei în Iaşi, pericol public? Cad bucăţi din blocurile ANL, după câţiva ani de la inaugurare

marți, 31 ianuarie 2017, 03:00
2 MIN
 Mersul pe alei în Iaşi, pericol public? Cad bucăţi din blocurile ANL, după câţiva ani de la inaugurare

O imensă bucată de tencuială, foarte groasă şi mare de circa un metru pătrat, a căzut duminică de la etajul 8 pe trotuarul şi strada de lângă un bloc ANL din Păcurari, într-un loc în care adesea se joacă cei mici. Din cauza gerului de alaltăieri, însă, nu erau copii acolo. Blocul are o vechime de numai 12 ani. Și la un bloc ANL din CUG au fost recent probleme similare. Cine trebuie să repare blocurile: Primăria care administrează imobilele, sau ANL, proprietarul lor?

O bucată mare de tencuială dintr-un bloc relativ nou, din zona capăt Păcurari, a căzut de la înălţimea de peste 8 etaje direct pe trotuar, la sfârşitul săptămânii trecute, potrivit unei sesizări primite la redacţie. Imobilul este un bloc ANL (482E), administrat de Primărie prin intermediul Termo -Service. Numai norocul, şi foarte probabil şi gerul de afară de duminică, a făcut ca acolo să nu se întâmple o tragedie. Asta pentru că, de regulă, în locul în care a căzut tencuiala, pe o porţiune mare, se joacă adesea copiii din blocurile învecinate.

Mai mult, bucata de tencuială de beton desprinsă este foarte groasă, de circa 10 centimetri, porţiunea desprinsă fiind de aproximativ un metru pătrat, de la etajul opt de pe peretele exterior nordic al blocului. Astfel de accidente se pare că se mai pot întâmpla acolo, întreg peretele nordic al blocului de 8 etaje fiind cu tencuiala crăpată. Asta în ciuda faptului că blocul are numai 12 ani vechime, fiind finalizat pentru Agenţia Naţională de Locuinţe în anul 2004, atunci când a şi fost dat în folosinţă chiriaşilor ANL. Firma care a construit acel bloc, cu patru scări şi 9 niveluri, este fostul colos local al construcţiilor „Moldoconstruct SA“, firmă care recent a trecut printr-un lung proces de insolvenţă.

Cine trebuie să repare tencuiala?

Directorul societăţii Termo-Service, care administrează blocul, Ciprian Chiriţa, ne-a declarat ieri că nu poate interveni în acest caz. „Am primit şi eu poze de la colegii mei. Vom face o adresă la Primărie. Noi nu avem cu cine să lucrăm la înălţime, tencuiala a căzut de la ultimul etaj, de la casa liftului. Probabil, trebuie să intervină alpinişti, eu nu am alpinişti angajaţi. Eu am să anunţ Primăria Municipiului că este o lucrare de făcut acolo, dar în acelaşi timp am să transmit că nu pot efectua acea lucrare pentru că nu am specialişti“, a declarat directorul Termo-Service. Potrivit lui Chiriţă, Termo-Service a intervenit recent la blocul 1004 din CUG, care este tot un bloc ANL, unde au fost probleme asemănătoare, dar acestea s-au întâmplat pe casa scării, iar angajaţii societăţii au putut efectua lucrarea pe notă de comandă de la Primăria Iaşi. 

Comentarii