Ministerul va decide unde va fi Spitalul Regional: Moara de Vânt sau Miroslava

sâmbătă, 01 octombrie 2016, 02:01
6 MIN
 Ministerul va decide unde va fi Spitalul Regional: Moara de Vânt sau Miroslava

„Decizia asupra terenului va fi pur tehnică, iar criteriile vor fi publice. Vor fi aceste criterii tehnice, publice, iar selecţia terenului se va face strict pe baza acestora, sperăm până la finalul lunii octombrie“, a declarat ministrul Vlad Voiculescu  

Deşi aşteptările autorităţilor locale au fost ca, în urma vizitei ministrului Sănătăţii, Vlad Voi­cu­lescu, să fie anunţat locul în care va fi construit Spitalul Regional de Urgenţă, acesta din urmă a vizitat în cursul zilei de ieri amplasamentul propus de Primăria Municipiului Iaşi de la Moara de Vânt şi a spus că o decizie este departe de a fi luată. Ministrul a mai precizat şi că există în continuare în discuţie propunerea comunei Miroslava, ca spitalul să fie construit pe spaţiul pus la dispoziţie de către aceştia Ministerului Sănătăţii, şi că terenul din Viticultori „a picat în cursul zilei de ieri (n.red. – joi). Opţiunea este închisă, fiindcă înţeleg că universitatea nu vrea să cedeze terenul respectiv“, a precizat minis­trul.
 
Acesta a adăugat că a resimţit din presă şi în urma discuţiilor ce au ajuns la Bucureşti că subiectul este unul „încins“. „Este un subiect încins, să-i spunem aşa, şi câteodată pare a fi încărcat politic. Nu este, la fel cum nu este nici ministerul, nici ministrul actual. Decizia asupra terenului va fi pur tehnică, iar criteriile vor fi publice. Vor fi aceste criterii tehnice, publice, iar selecţia terenului se va face strict pe baza acestora, sperăm până la finalul lunii octombrie. Înţelegem că există o nerăbdare, care nu este de ieri sau de astăzi, ci de câţiva ani, fiindcă ştim sigur că vom avea un spital regional la Iaşi din 2014. Nu vrem să amânăm lucrurile în niciun fel, de aceea sperăm ca până la finalul lui octombrie să avem o decizie. Dar cu siguranţă nu o vom lua pe genunchi“, a declarat Vlad Voiculescu. 
 
„Decizia este a Ministerului Sănătăţii“
 
La conferinţa de presă organizată la sediul Institutului de Boli Cardiovasculare (IBCV), ministrul s-a contrat şi cu primarul Mihai Chirica legat de subiectul amplasamentului noului spital. Într-o intervenţie în timpul discursului ministrului, primarul a spus că Iaşul a făcut tot ce trebuie „pentru a răspunde la toate nevoile pentru construirea acestui spital“ şi a specificat, ferm, că „Spitalul Regional pentru Iaşi este la Moara de Vânt, iar lucrul pe care îl mai aşteaptă ministerul este legat de actul de la Autoritatea Aeronautică“, acuzând indirect ministerul că motivul pentru care avizul respectiv nu a fost dat este că nu au elaborat o documentaţie tehnică minimală în acest sens.
 
„Şi asta se va petrece probabil într-un viitor apropiat“, a spus primarul. La rândul său, ministrul a spus că, deşi spitalul va fi construit la Iaşi, el este unul al regiunii şi se va căuta un acord cu toate autorităţile locale, dar că nu există încă ceva stabilit, atât de ferm cum a prezentat-o primarul Iaşului. „Nu vreau să contrazic pe nimeni, dar nu este o dezbatere cu autorităţile locale, ci o decizie a Ministerului Sănătăţii. Decizia va fi luată strict pe criteriul tehnic“, a spus Vlad Voiculescu. 
 
Licitaţiile ar putea începe la finalul lui 2017
 
Cu o zi înainte să vină la Iaşi, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au solicitat din partea autorităţii locale documente cu privire la amplasamentul de la Moara de Vânt. Ministrul a spus că, dacă va fi soluţionată această problemă a amplasamentului, şi până la finalul anului se va finaliza şi acordul cu Banca Europeană de Investiţii, în cea de-a doua parte a anului viitor planul spitalului va fi finalizat, iar licitaţia va fi pornită. „Sperăm ca din a doua parte a anului viitor în circa trei ani de zile să putem avea un spital regional la Iaşi. Unul care să aibă până în 1.000 de paturi şi care cred că ar fi o premieră naţională, atât pentru că s-au construit puţine spitale în România în ultimii ani, dar şi fiindcă este un lucru de care sunt sigur că este mare, mare nevoie“, a completat ministrul.
 
Acesta a repetat de mai multe ori în cadrul discursului său că este târziu şi că deciziile s-au tărăgănat mai bine de un an de zile, dar că situaţia este similară şi la Craiova şi la Cluj, locurile unde urmează să fie construite celelalte spitale regionale din România finanţate de UE, unde au fost analizate câte cinci terenuri în ambele zone, dar nu a fost încă stabilit amplasamentul final.
În acest sens, comisarul european Corina Creţu, prezent în vizită oficială la Iaşi, a specificat că există riscul ca România să ajungă să plătească din bugetul de stat pentru construcţia spitalului, dacă lucrurile nu se accelerează. „Rugămintea mea este să se ajungă la o decizie rapidă. Am tras la începutul acestui an un semnal de alarmă că a trecut un an de când a fost luată decizia de a face cele trei spitale regionale şi nu avem amplasamentele. Mai urmează câţiva paşi care necesită timp, precum studiile de fezabilitate. Noi sperăm să înceapă construcţia efectivă până la finalul anului 2018 pentru că altfel nu vedem posibilitatea ca, fizic, aceste spitale să fie terminate până în anul 2020. Aş vrea să scutim autorităţile naţionale de a pune bani proprii în aceste spitale regionale“, a specificat comisarul. 
 
Criteriile tehnice, în viziunea ministrului
 
În ceea ce priveşte condiţiile tehnice pe care trebuie să le îndeplinească zona în care va fi amplasat spitalul, Vlad Voiculescu a precizat că trebuie să fie o suprafaţă de cel puţin nouă hectare, esenţiale fiind accesul şi mobilitatea, în special pe căile de circulaţie importante. Accesul ambulanţelor trebuie să poată fi făcut pe două laturi ale terenului, fiind o zonă care trebuie să fie facil de atins şi cu transportul în comun, „fiindcă trebuie să avem în vedere că vorbim de sute de mii de oameni care vor merge acolo“.
Terenul trebuie să fie liber de construcţii, să existe spaţiul pentru realizarea unui heliport şi să fie îndepli­nite restricţiile diferitelor autorităţi, nu doar cea Aeronautică – Garda de Mediu, Apele Române şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Potrivit informaţiilor „Ziarului de Iaşi“, cu o zi înainte de vizita ministrului Vlad Voiculescu şi a comisarului european, Ministerul Sănătăţii a solicitat de la Primăria Municipiului Iaşi toate documentaţiile aferente amplasamentului din Moara de Vânt. Mai mult, Autoritatea Aeronautică a emis un aviz de principiu pentru construirea spitalului în această zonă.


„Pentru mine este, oarecum, o semi-dezamăgire, de întoarcere din drumul de aseară al Ministerului Sănătăţii. Dar nu s-a întors definitiv, trebuia să-şi mai aducă un punct de vedere, înţeleg şi de ce. Dar, lucrurile sunt pe drumul cel bun şi aşa vom finaliza şi acest proiect. Regiunea de Nord-Est speră în contribuţia Comisiei Europene în dezvoltarea noastră şi sunt convins că aşa va fi în următorii patru ani“, a declarat primarul Iaşului, fără a oferi alte detalii.

Comentarii