Momente de groază la Gara mare şi în Copou. Doi ieşeni au căzut pe stradă, murind imediat

miercuri, 29 iulie 2015, 01:55
2 MIN
 Momente de groază la Gara mare şi în Copou. Doi ieşeni au căzut pe stradă, murind imediat

Două persoane care se deplasau prin oraş şi-au pierdut viaţa ieri din cauză că au intrat în stop-cardiorespirator. Cu toate că victimele au fost resuscitate, medicii nu au obţinut activitate cardiacă şi nu au reuşit să le pornească inima.

Primul deces a fost înregistrat în cursul nopţii. Victima decedată, o femeie în vârstă de 60 de ani, se afla pe peronul gării în jurul miezului nopţii când s-a petrecut tragicul eveniment. Cu toate că oamenii din jur i-au acordat primul ajutor prin aplicarea manevrei BLS – suport vital de viaţă – până la sosirea echipajului SMURD de terapie intensivă, şi cu toate că femeia a fost resuscitată de echipajul specializat, aceasta nu a mai putut fi readusă la viaţă. „O femeie în vârstă de 60 de ani, aflată pe peronul gării, a suferit un stop cardiorespirator. Martorii i-au acordat primul ajutor până la sosirea echipajului SMURD cu medic care a resuscitat-o timp de o oră, fără succes”, a explicat prof.dr. Diana Cimpoeşu (foto), medic şef SMURD.

Ipotezele luate în considerare de medici vizavi de acest caz sunt afecţiuni cardiace mai vechi şi un edem pulmonar. Dimineaţă, la câteva ore distanţă, un bărbat de 78 de ani care se plimba pe o stradă din Copou a decedat în acelaşi mod. De această dată însă victima se afla în evidenţele specialiştilor cu afecţiuni cardiovasculare. „Dimineaţă, un alt pacient a făcut stop cardiorespirator pe o stradă din Copou. Bărbatul a fost resuscitat de către SMURD, dar peste o oră s-a declarat decesul. Victima avea antecedente cardiovasculare şi făcuse în trecut inclusiv un infarct miocardic”, a mai completat şefa SMURD.

Potrivit urgentiştilor, zilnic în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon” ajung aproximativ 10 cazuri determinate de caniculă cu manifestări cât mai diferite, de la stări lipotimice uşoare la crize severe întâlnite mai ales la neoplazici. Specialiştii recomandă în această perioadă să se evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18. Mai mult, în perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete.

De asemenea, se recomandă să se consume alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Medicii mai spun că în perioada de caniculă nu trebuie consumat alcool – inclusiv bere sau vin – deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

 

 

Comentarii