Momente rare: Şedinţă solemnă ieri în Parlament, dedicată Iaşului

joi, 27 aprilie 2017, 01:50
3 MIN
 Momente rare: Şedinţă solemnă ieri în Parlament, dedicată Iaşului

Manifestarea a fost prilejuită de împlinirea a 100 de ani de la momentul în care Iaşul a fost Capitală de război. Într-unul din discursurile oficiale s-a amintit de necesitatea construirii autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş. În clădirea istorică a Teatrului Naţional din Iaşi (foto) era sediul Parlamentului României, acum 100 de ani.

Parlamentul s-a reunit ieri în şedinţă solemnă cu prilejul îm­plinirii a 100 de ani de la momentul în care Iaşul a fost Capitală de război. Reuniunea a venit în contextul în care, în 1917, Par­la­mentul, refugiat la Iaşi, a pus bazele a două legi importante în constituirea României moderne: legea electorală şi legea agrară. În cadrul şedinţei solemne, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a amintit că, acum 100 de ani, a avut loc prima reuniune a Parlamentului aflat în refugiu, în prezenţa Regelui Ferdinand şi a Guvernului condus de Ionel Bră­tianu. „Atunci s-a transmis un mesaj puternic de unitate şi rezistenţă“, a spus preşedintele Sena­tului. Şeful Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a subliniat că, în perioada în care Iaşi a fost Capitală de război, toate grupurile politice au dat dovadă de „unitate şi solidaritate naţională, deşi situaţia era cu adevărat disperată“.

„Un mo­ment cu adevărat crucial, în care s-a decis pe muchie de cuţit destinul ţării noastre“, a mai spus Dragnea. La şedinţa solemnă au mai participat reprezentanţi ai Casei Regale, foşti preşedinţi ai ţări, reprezentanţi ai Bisericii Orto­doxe Române şi diverse personalităţi publice şi politice. „Regele Ferdinand şi Regina Maria sunt părinţii istoriei noastre moderne. Dacă vom reuşi să ne ridicăm la înălţimea morală a strămoşilor noştri, noi vom birui prezentul şi vom ştii să ne scriem viitorul“, a punctat Principesa Margareta. La tribuna Parlamentului au luat cuvântul şi doi parlamentari ieşeni, senatoarea Iulia Scântei, din partea grupului PNL, şi deputatul Varu­jan Vosganian, din partea ALDE. În alocuţiunea sa, liberala a amintit de necesitatea construirii auto­străzii Iaşi – Târgu Mureş, care, potrivit acesteia, „nu mai este o prioritate, ci o urgenţă“. „Oraşele Unirii, precum Alba Iulia, Bu­cureşti şi Iaşi, merită din partea actualei ge­neraţii de parlamentari respectul prin acordarea titlului de onoare ca oraşe ale Marii Unirii printr-o lege a Centena­rului Marii Uniri“, a mai spus Scântei.

La rândul lui, deputatul Vosganian a vorbit despre proiec­tele Iaşului şi ale Moldovei şi a subliniat că a obţinut avizul de principiu al Guvernului pentru organizarea unei şedinţe la Iaşi, la mijlocul acestui an, cu ocazia căreia să fie discutat programul de dezvoltare a zonei de nord-est a ţării. „De fiecare dată, Iaşul şi-a făcut datoria şi a încredinţat apoi Bucureştiului rolul de Capitală, rol pe care Bucureştiul l-a asumat fără ca, după opinia mea, să-şi exprime recunoştinţa aşa cum ar fi trebuit. Noi sărbătorim Iaşul la Bucureşti, aş vrea să vină o zi când sărbătorim Bucureştiul la Iaşi“, a declarat Vosganian. La şedinţa solemnă a Parlamentului a participat şi primarul Mihai Chi­rica, dar acesta nu a ţinut un discurs la tribună. „Evocarea rolului Casei Regale şi al clasei politice de atunci în făurirea României Mari, ca şi amintirea sacrificiilor înaintaşilor noştri trebuie să fie pentru noi o lecţie de solidaritate şi de unitate în jurul marilor proiecte naţionale. De asemenea, consider că respectul faţă de un oraş nu trebuie să se rezume la omagierea trecutului său, ci trebuie să se manifeste şi prin grija faţă de prezentul şi, mai ales, viitorul său“, a declarat primarul Iaşului, prin intermediul unui comunicat de presă. 

 

 

Comentarii