Muzeu al satului moldovenesc la Iaşi. O iniţiativă interesantă, cu detalii inedite

luni, 29 august 2016, 01:57
2 MIN
 Muzeu al satului moldovenesc la Iaşi. O iniţiativă interesantă, cu detalii inedite

Propunerea a fost făcută de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST 

La Iaşi ar putea fi înfiinţat un Muzeu al satului moldovenesc. Acesta ar reuni, într-un spaţiu unitar, în aer liber, locuinţe tradiţionale din judeţele Regiunii Nord-Est şi Republica Moldova. Pe lângă muzeul propriu-zis, complexul va cuprinde o vatră a satului în zona centrală, care va găzdui evenimente cultural-artistice, un târg al satului sub forma unei pieţe agroalimentare funcţionale, claca satului, ca spaţiu în care artizanii locali îşi vor putea practica tehnicile străvechi în faţa vizitatorilor, ca şi o zonă hi-tech cu elemente de realitate virtuală, care va asigura reproducerea unor scene din viaţa tradiţională a sătenilor şi interacţiunea directă a vizitatorilor cu mediul sătesc şi sătenii, precum şi alte elemente care făceau parte din viaţa cotidiană a unui sat autentic românesc.

Propunerea a fost făcută de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST şi va face obiectul unui proiect cu finanţare europeană în valoare estimată de aproximativ 5 milioane de euro. Muzeul ar urma să funcţioneze în oraş, reprezentanţii EURONEST justificând propunera prin starea proastă a drumurilor judeţene şi slaba accesibilitate a unei zone rurale autentice.

Pentru a oferi spaţiul necesar muzeului, plenul Consiliului Judeţean va lua în discuţie în şedinţa sa de miercuri anularea procedurilor de concesionare a mai multor clădiri şi a unui teren, demarate în aprilie şi mai. Pe lista spaţiilor pe care CJ voia să le cedeze se află fosta „casă a călăului” din şoseaua Manta Roşie, cu un teren de 2,38 ha şi construcţii de 931 mp, cinci pavilioane de pe strada Codrescu, un fost punct termic din Hatman Şendrea şi un teren din strada Roşcani.

Şi Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” a solicitat CJ un teren pentru construirea unui nou sediu al instituţiei, tot în eventualitatea în care vor putea fi obţinute fonduri europene. Noul sediu ar urma să aibă aproximativ 4.000 mp şi o parcare de 20 de locuri, într-o zonă accesibilă a oraşului. Investiţia a devenit necesară întrucât Biblioteca nu se mai poate întoarce în vechiul său sediu, din Palatul Culturii.

Comentarii