Nu sunt suficienţi medici anestezişti la Spitalul de Copii din Iaşi

marți, 30 iulie 2013, 01:50
3 MIN
 Nu sunt suficienţi medici anestezişti la Spitalul de Copii din Iaşi

30 de copii ajung zilnic aici, la Spitalul de Copii, în stare gravă, ei fiind deserviţi de şapte medici. Până şi legea stipulează că unitatea ar trebui să aibă două linii de gardă. În spitalele ieşene sunt angajaţi doar 128 de anestezişti, deşi necesarul este dublu.

Spitalul Clinic de Copii „Sfânta Maria“ supravieţuieşte cu greu cu o singură linie de gardă la Secţia de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI). Deşi normativul prevedere între 10 şi 14 medici anestezişti, în unitatea medicală îşi desfăşoară activitatea doar şapte medici şi un rezident, iar pe linia de gardă lucrează unul singur.

Detaşări de medici din alte judeţe

Zilnic, la ATI ajung circa 30 de copii în stare gravă, majoritatea fiind aduşi din sălile de operaţii, după ce au fost supuşi unor intervenţii chirurgicale, iar medicii sunt foarte aglomeraţi. Deşi în ordinul de organizare şi funcţionare a unităţilor medicale este precizat faptul că un spital regional, de anvergura celui de Pediatrie, trebuie să aibă două linii de gardă, de ani de zile se lucrează cu una singură. Problema ţine de finanţare, dar şi de lipsa unor medici specializaţi pe anestezie şi terapie intensivă, care să completeze normativul. „Este urgenţă introducerea unei a doua linii de gardă. Legea stipulează faptul că trebuie să avem două linii de gardă. O soluţie ar fi o eventuală detaşare a unor medici specializaţi pe ATI, din alte spitale din ţară sau din judeţ“, a declarat dr. Radu Terinte, managerul Spitalului de Copii. Deşi bunăvoinţă există, iar conducerea cunoaşte problemele cu care se confruntă Secţia ATI, lipsa banilor face ca introducerea unei noi linii de gardă să mai aştepte. Unitatea medicală nu ar putea suporta salariile unor alţi medici anestezişti din bugetul pe care-l primeşte lunar de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi. Asta pentru că, din suma încasată, 72% reprezintă cheltuielile de personal. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a afirmat în urmă cu o săptămână, în cadrul unei video-conferinţe, că în spitalele în care salariile depăşeşc 70%, trebuie să se facă disponibilizări, iar acordarea veniturilor salariale unor noi medici din banii de la CJAS ar face ca la Pediatrie cheltuiala de personal să crească.

Criză de anestezişti

Astfel, înainte de înfiinţarea unei noi linii de gardă la ATI, conducerea trebuie să găsească fonduri. O altă problemă este şi lipsa de medici anestezişti în toate spitalele din ţară. În Iaşi, la Spitalul de Boli Infecţioase, la ATI lucrează un singur medic, în loc de patru, aşa cum ar trebui. Unităţile medicale sunt nevoite să se descurce cu un deficit de personal pe Terapie Intensivă, pentru că cei mai mulţi medici anestezişti preferă să plece în străinătate, unde salariile sunt mai mari. Medicii susţin că numărul anesteziştilor este mic pentru că ofertele din străinătate sunt mai avantajoase decât cele din ţară, dar şi pentru că această specialitate este una dificilă. „Nu e uşor să fii medic anestezist. La fel ca şi în cazul medicilor de urgenţă, e nevoie nu doar de muncă, ci şi de un psihic bine pus la punct. Pentru a lucra la ATI, rezidenţiatul este de cinci ani, iar salariile nu sunt foarte mari. Terapia Intensivă este un domeniu dificil, de aceea nu se află în topul preferinţelor studenţilor. De asemenea, cei care sunt medici anestezişti preferă să plece să lucreze în străinătate“, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România. În spitalele ieşene sunt angajaţi doar 128 de anestezişti, deşi necesarul este dublu.

Comentarii