Număr îngrijorător al bolnavilor de TBC la Iaşi

vineri, 20 septembrie 2013, 01:50
4 MIN
 Număr îngrijorător al bolnavilor de TBC la Iaşi

Satele Moldovei sunt în continuare zone care favorizează „boala sărăciei“. Majoritatea cazurilor de tuberculoză înregistrate în ultimii doi ani pe raza judeţului Iaşi provin din mediul rural. Aproximativ 60% dintre persoanele diagnosticate cu această afecţiune îşi au domiciliul în localităţile în care un control periodic şi urmarea tratamentului adecvat reprezintă un lux.

În ultimii ani, specialiştii pneumologi au căutat strategii de identificare şi monitorizare a bolii, până la tratarea ei completă. Concluzia a fost că una dintre cele mai eficiente căi de atac împotriva tuberculozei este directa observare a focarelor TBC. În acest sens, ieri, conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie a primit un autoturism Dacia Duster din partea clubului Rotary Iaşi 2000. Această donaţie a fost făcută în cadrul unui proiect iniţiat şi dezvoltat de către cluburile Rotary Iaşi 2000 – District 2241 Romania şi Republica Moldova şi Rotary Honolulu Sunset – District 5000 Hawaii. Maşina de teren a fost oferită reprezentanţilor dispensarului TBC Iaşi pentru a facilita monitorizarea şi tratarea bolnavilor diagnosticaţi cu tuberculoză din zonele rurale ale judeţului. „Deplasarea în teren este o activitate curentă şi indispensabilă în supravegherea pacienţilor cu TBC. Maşina cu care mergeam până acum în localităţile din judeţ este epuizată din punct de vedere tehnic, o avem din 2005 şi are multiple probleme care ne împiedică să ne desfăşurăm activitatea medicală cum am dori. Această donaţie a venit la momentul oportun, ne va fi de real folos în investigarea şi ajutarea bolnavilor de TBC, în transportul tratamentului la domiciliul pacienţilor care nu se pot deplasa şi în menţinerea legăturilor cu medicii de familie din aceste regiuni“, a precizat dr. Adriana Sorete-Arbore, medic-şef la Dispensar TBC Iaşi.

Judeţul Iaşi înregistrează un număr îngrijorător de cazuri de tuberculoză. În anul 2012, au fost diagnosticaţi cu această boală 840 de persoane, printre care şi 48 de copii. Numărul bolnavilor a rămas constant în 2013, în primele şase luni înregistrându-se 421 de cazuri, 13 la minori. Specialiştii TBC au constatat că populaţia ieşeană se confruntă cu o situaţie social-economică precară, fapt ce a determinat „o migrare“ a locuitorilor din mediul urban în mediul rural, ca ultimă soluţie în vederea subzistenţei. Se pare că dintre cei care şi-au mutut domiciliul la sat, majoritatea erau fie foşti sau actuali bolnavi TBC, fie purtători ai microbului tuberculozei. În plus, munca pentru construirea unei locuinţe, stresul de acomodare la noile condiţii, alimentaţia necorespunzătoare nu au făcut decât să le deterioreze şi mai tare starea de sănătate. Întrucât numărul cazurilor de TBC depistate în mediul rural rămâne constant, diagnosticarea se face târziu şi persistă tendinţa de abandon terapeutic, specialiştii pneumologi au hotărât că este obligatorie deplasarea asistenţei medicale medii şi a medicilor în sânul comunităţilor defavorizate, în care există un risc major de răspândire a bolii. În primă fază, la grupe selectate de pacienţi, cu simptome respiratorii, se vor recolta spute pentru precizarea rapidă a diagnosticului, se va efectua controlul contacţilor din focarele de tuberculoză în situaţiile în care nu există posibilităţi financiare de deplasare a individului la dispensarul TBC din Iaşi şi se va asigura în permanenţă necesarul de medicamente pentru tratament la dispensarele locale. „Pentru atingerea acestor obiective, a fost nevoie de un mijloc de transport adecvat reţelei de drumuri din zonele rurare. Prin acest proiect, sperăm că am venit în întâmpinarea nevoilor ambulatoriului din Iaşi, ajutând la îndeplinirea activităţii pe care specialiştii pneumologi o desfăşoară. O contribuţie deosebită la obţinerea fondurilor necesare achiziţionării autoturismului a avut Clubul Rotary Honolulu Sunset din SUA, reprezentat de domnul Daniel Murariu“, a spus Doina Ciubotaru, membru şi fost preşedinte al clubului Rotary Iaşi 2000. Valoarea proiectului este de 17.818 USD şi urmează unui alt proiect derulat de Clubul Rotary Iaşi 2000 la Clinica de Pneumoftiziologie, împreună cu parteneri internaţionali – Rotary Club Bad Oldesloe din Germania şi Rotary Club Henley-Bridge din Anglia, prin care s-au acordat tratament de specialitate, kituri de igienă, îmbrăcăminte şi câte o masă caldă bolnavilor de tuberculoză fără locuinţă. Rotary este o organizaţie internaţională neguvernamentală, din care fac parte reprezentanţi ai elitei profesionale, oameni de afaceri şi lideri ai comunităţilor locale.

Comentarii