De Business

Punem punctul pe știi

O cunoscută companie din Iaşi vrea să contracteze un credit de 9 milioane de lei

joi, 24 septembrie 2015, 01:50
3 MIN
 O cunoscută companie din Iaşi vrea să contracteze un credit de 9 milioane de lei

Acţionarii Electroputere VFU Paşcani vor trebui să se pronunţe saptamana urmatoare în privinţa viitorului împrumut.

Firma de la Paşcani controlată de Gruia Stoica doreşte contractarea unei finanţări noi de la bănci, de până la 9 milioane lei. O hotărâre în acest sens va fi luată în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor (AGOA) de la Electroputere VFU Paşcani, convocată pe data de 29 septembrie 2015. Includerea acestui aspect pe ordinea de zi a fost solicitată de acţionarul majoritar de la fostul Remar, SC Grup Feroviar Român SA, potrivit convocării publicate în ediţia electronică a Bursei de Valori Bucureşti (BVB). La AGOA de săptămâna viitoare, acţionarii societăţii vor vota dacă va fi împuternicit Consiliului de Administraţie pentru a negocia cu banca termenii şi condiţiile de creditare, valoarea, durata şi garanţiile viitorului împrumut.

De asemenea, faţă de convocatorul iniţial al AGOA, pe ordinea de zi au fost incluse noi puncte. Iniţial, acţionarii urmau a vota pro sau contra transformării facilităţii de credit acordată societăţii de către Alpha Bank România în iulie 2008 şi a contractului de facilitate de linie de credit multiopţională într-un credit la termen şi amendarea planului de rambursare. Totodată, în cazul liniei de credit multiopţională, contractată în mai 2012, acţionarii Remar vor trebui să se pronunţe asupra menţinerii garanţiilor existente, anterior constituite, respectiv suplimentării acestora. Potrivit primului convocator publicat pe 21 august 2015 pe BVB, societatea controlată de Gruia Stoica propunea două noi garanţii băncii: prima este o ipotecă mobiliară asupra veniturilor prezente şi viitoare provenind dintr-un contract încheiat în luna martie a acestui an de Electroputere VFU Paşcani cu o societate din Belgia.

Cea de-a doua garanţie oferită băncii în cazul acestui credit este o ipotecă imobiliară asupra unuia sau mai multe imobile acceptate de către Alpha Bank, valoarea evaluată a acestora fiind de cel puţin 1,2 milioane euro. Potrivit noului convocator, firma lui Gruia Stoica vrea să emită în favoarea Alpha Bank şi un bilet la ordin pentru suma de 100.000 euro, cu menţiunea “fără protest”, avalizat de Grup Feroviar Român SA. Tot la finele acestei luni, acţionarii Electroputere VFU Paşcani vor decide dacă va fi majorată facilitatea de credit plafon factoring contractată de la Banca Transilvania, de la 6 la 10 milioane lei, în condiţiile de creditare ale băncii. În urmă cu o lună, aceeaşi facilitate de credit a fost mărită de la 1,4 milioane lei la valoarea de 6 milioane lei. Anul trecut, afacerile societăţii s-au diminuat cu mai bine de 60 de procente faţă de 2013. Astfel, de la 109 milioane lei cât era cifra de afaceri în urmă cu doi ani, Electroputere VFU Paşcani a derulat afaceri de doar 38,8 milioane de lei în 2014. Pentru anul în curs conducerea firmei ţinteşte o cifră de afacerilor de 75 de milioane de lei, dintre care 20% să fie asigurat din exporturi.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii