De Business

Punem punctul pe știi

O licitaţie de urmărit la o mare firmă ieşeană. Ceva e putred in Danemarca!

vineri, 29 mai 2015, 01:50
4 MIN
 O licitaţie de urmărit la o mare firmă ieşeană. Ceva e putred in Danemarca!

Administratorii Fortus SA au cerut din nou oferte pentru evaluarea patrimoniului firmei. Ei au înaintat oferte către KPMG România, Darian DRS şi Colliers România. Ofertă au primit de la Daris DRS, dar în mod neaşteptat şi de la expertul evaluator Dan Nistor Niţescu. Acesta a mai evaluat patrimoniul firmei de trei ori. Interesant este că directorul Fortus, propune ca lucrarea să fie realizată în consorţiu de cei doi ofertanţi

Expertul evaluator Dan Nistor Niţescu vrea să evalueze pentru a treia oară patrimoniul ultimului colos industrial rămas în viaţă, Fortus SA. Potrivit administratorului judiciar, consorţiul de practicieni format din Eurobusiness LRJ SPRL şi ISD Insolvency, pentru licitaţie a mai fost depusă o singură ofertă, din partea firmei Darian DRS, ambele fiind supuse votului comitetului. Un raport al administratorului judiciar arată că au fost transmise cereri de ofertă pentru reevaluarea patrimoniului debitoarei către KPMG România, Darian DRS şi Colliers România, trei companii importante cu activităţi şi în domeniul expertizei de evaluare. Urmare a acestor cereri de ofertă, doar Darian DRS a transmis că este dispusă să evalueze bunurile din patrimoniu în schimbul a 27.000 euro fără TVA într-o perioadă de 30 de zile.
 
O adresă cu direcţie
 
Deşi nu a primit cerere de ofertă, cabinetul expertului evaluator Dan Nistor Niţescu a transmis o ofertă de 169.550 lei aferenţi unei perioade de realizare a raportului de evaluare de 35 de zile. Raportul administratorului judiciar şi şi ofertele primite vor fi supuse atenţiei Comitetului Creditorilor pe data de 2.06.2015, iar „desemnarea ofertantului câştigător al selecţiei de oferte va fi făcută în conformitate cu decizia Comitetului creditorilor”, potrivit raportului administratorului judiciar. Cu toate acestea, directorul general Gheorghe Chişcă a intervenit printr-o adresă oficială, datată pe 26 mai, prin care propune ca evaluarea patrimoniului să fie realizată de un consorţiu de evaluatori, format din cei doi ofertanţi. Propunerea a fost motivată de Chişcă prin „celeritatea procedurii şi necesitatea întocmirii raportului de evaluare în cel mai scurt timp posibil” şi de faptul că evaluatorul Dan Nistor Niţescu „a mai întocmit raportul de evaluare şi în 2013”. De fapt, Dan Nistor Niţescu este un client vechi la Fortus în materie de contracte privind realizarea unor rapoarte de evaluare de bunuri. Precedentele legături comerciale dintre cele două părţi au trezit şi numeroase suspiciuni date, în general, de diferenţele mari dintre valorile la care au fost evaluate bunurile din patrimoniul Fortus.
 
Valoarea a urcat peste noapte de 2,5 ori
 
În fapt, prima evaluare efectuată de Niţescu datează din cursul anului 2009, când patrimoniul Fortus avea o valoare de 92,4 milioane euro, cursul valutar folosit fiind cel din 12 august 2008 (3,5570 lei), respectiv o valoare de 328 milioane lei. În martie 2010, Niţescu a realizat un nou raport, estimând valoarea de piaţă a combinatului la  336,6 milioane lei fără TVA (curs euro 31 martie, 82,3 milioane euro). La nici o lună distanţă, administratorul judiciar al Fortus de atunci, Sigma IPURL, fără a prezenta o selecţie de oferte, a solicitat şi firmei CS Invest Consulting o evaluare, care să ajute la întocmirea planului de reorganizare. Pentru această firmă, valoarea de piaţă a bunurilor Fortus era de 64,7 milioane euro (268 milioane lei) în eventualitatea continuării activităţii şi de 32,6 milioane de euro (135 milioane lei) în ipoteza încetării activităţii, respectiv lichidare. Acţionarii Fortus nu au aprobat, însă, raportul evaluatorilor şi nici până acum nu a fost clarificată modalitatea prin care s-au achitat peste 396.000 lei către Niţescu şi Galiţa Liliana şi peste 185.000 lei către CS Invest Consulting, potrivit unei sentinţe publicate în BPI din 23 ianuarie 2013. Acelaşi Dan Niţescu avea să evalueze din nou patrimoniul combinatului în 2013, când a stabilit o valoare de piaţă de 846 milioane lei (192 milioane euro), sumă de 2,5 ori mai mare decât la precedenta expertiză, la acest raport făcând referire directorul Chişcă atunci când a propus ca viitoarea evaluare să îl cuprindă şi pe Dan Niţescu, care are o ofertă mai slabă şi ca valoare, şi ca timp de execuţie.
 
Ce spun foştii salariaţi
 
Cu toate că evaluarea din 2013 era de 2,5 ori mai mare decât precedenta, în acea perioadă Fortus vânduse şi active de 1,85 milioane euro, iar piaţa imobiliară căzuse faţă de 2010. Pentru acest serviciu, Dan Niţescu fusese remunerat de administratorii judiciari de la Fortus cu 190.000 lei, inclusiv TVA şi costuri pentru alte taxe necesare întocmirii raportului de evaluare. Ulterior, activele de la Fortus nu au prezentat deloc interes pentru mediul de afaceri tocmai din cauza preţuriilor foarte ridicate, stabilite tocmai de raportul lui Niţescu, motiv pentru care acum se impune o reevaluare, pentru realizarea căruia se angrenează „în luptă” acelaşi Niţescu. Salariaţii disponibilizaţi au reclamat în dese rânduri faptul că bunurile debitoarei au fost supraevaluate de Niţescu şi din acest motiv nu sunt valorificate, iar recent, reprezentanţii Primăriei Iaşi, au solicitat ca bunurile să fie reevaluate pentru a le lua în plată, deoarece valoarea actuală este prea mare faţă de valoarea din piaţă. Reporterii „Ziarul de Iaşi” au încercat să îl contacteze, ieri, pe Dan Nistor Niţescu pentru a-şi exprima punctul de vedere referitor la această situaţie, însă acesta nu a răspuns la telefon.

Comentarii