De Business

Punem punctul pe știi

O parte dintre datoriile unei mari firme din Iaşi vor fi stinse prin cedarea terenurilor şi clădirilor

joi, 05 octombrie 2017, 07:00
3 MIN
 O parte dintre datoriile unei mari firme din Iaşi vor fi stinse prin cedarea terenurilor şi clădirilor

Reprezenţi în Iaşi pentru a pune în aplicare o sentinţă ce priveşte darea în plată a activelor Fortus în contul datoriilor către instituţie. Salariaţi disponibilizaţi spun că sentinţa nu are bază legală, fiindcă nu a fost motivată.

Prins în ghearele insolvenţei de 10 ani de zile, Combinatul de Utilaje Grele este pe punctul de a plăti o parte dintre datorii, mai exact, cele 200 milioane de lei către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AAAS), creditorul majoritar.

Menţionăm faptul în această sumă sunt cuprinse şi datoriile ANAF, care depăşesc 150 de milioane de lei. Procedura de dare în plată a fost stabilită de judecătorii de la Tribunalul Sindic Tg. Mureş pe 11 iulie anul acesta. În urma acestei sentinţe, AAAS a făcut recurs, respins la sfârşitul lunii trecute. În urma acestor demersuri judecătoreşti, reprezentanţi ai AAAS sunt  zilele acestea la Iaşi ca să-şi recupereze banii de la Fortus prin darea în plată. „Deocamdată facem un fel de inventar, a venit şi o delegaţie formată din şapte oameni de la AAAS şi azi şi mâine (nr. ieri şi azi) vom vedea ce vom reuşi, după ce ne ducem şi la cadastru. Cei de la AAAS arată prin această delegaţie că respectă hotărârea judecătorească, aceea a dării în plată. Dacă încep să  se realizeze aceste măsuri, se vor elibera de sarcină şi unele bunuri”, a precizat Teodor Ignaţie, administratorul judiciar al SC Fortus SA.  Reprezentanţii salariaţilor disponibilizaţi de la Fortus împreună cu unul dintre acţionari contestă darea în plată, pe motiv că sentinţa nu a fost motivată.

„O sentinţă nemotivată este baza dării în plată. Solicit anularea sentinţei şi rejudecarea cauzei pentru un proces echitabil. Eu personal, constat că există o criză de comunicare în justiţie între magistraţi şi cetăţeni! Legislaţia românească nu prindea, până la CEDO, stricteţea motivării sentinţelor de către acelaşi judecător. Aşa se face că avem şapte sentinţe nemotivate în dosar. Dacă doar la dosarul nostru, judecătorul Florin Lupaşcu are şapte nemotivări, în alte dosare câte are? 50? De ce i se permite? De ce are privilegii? Trebuie rejudecate cazurile, nu-l putem aştepta pe dumnealui să se întoarcă din concediul de creştere a copilului în septembrie 2018”, a menţionat Florin Rugină, mic acţionar. Acesta a mai precizat şi faptul că nici modificarea planului de reorganizare nu e motivată, deşi ea trebuia să fie în termen de 30 de zile, conform Codului Civil.

Precizăm că sentinţa a fost dată în februarie 2016. Cu privire la venirea delegaţiei de la Bucureşti, Rugină a mai spus: „S-a început procedura de executare a sentineţi de dare în plată, nr.473 din 11 iulie 2017. Unde este Remus Vulpescu, legendara figură a reorganizării de la Fortus? Când vrei să faci un transfer de 200 de milioane de lei, unde e administratorul judiciar? AAAS are 60% din creanţe, dar restul de 40%, de unde ştiu ceilalţi creditori că cei de la AAAS nu fac demersurile de la Iaşi în folosul propriu?”. Practic, prin această metodă o parte dintre datoriile firmei vor fi stinse, iar creditorul va primi active deţinute de firmă. 

Comentarii